Самопроголошена сільська рада з жовто-блакитним стягом на Львівщині може піти під суд (відео)

16:23 9 грудня 2020 р.

Фото до новини

СБУ вже відкрила кримінальне провадження за цим фактом, який може привести навіть у Росію.


7 грудня у селі Верхня Рожанка Сколівського району Львівської області група осіб ініціювала створення сільської ради, заявивши при цьому про нелегітимність існування новоутвореної територіальної громади.

Кілька місцевих жителів на зборах також ухвалили рішення про те, що державним прапором у селі буде жовто-блакитний стяг, а не блакитно-жовтий, як встановлено Конституцією. Про так звані збори громади на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Віктор Палас – журналіст інформаційної агенції «Стоп корупція ТВ», яка у лютому 2019 року була виключена з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Це був перший такий випадок в історії GIJN, яка об’єднує журналістів 173 країн, повідомляє Дивись.Інфо.

На відео, яке оприлюднив у Facebook член псевдожурналістської організації «Stop корупції» Віктор Палас, видно, що близько 15 осіб провели так звані збори на кухні в приватному помешканні. Вони обрали головою Вехньорожанківської сільської ради Богдану Шкелебей, також обрали депутатів. Село Верхня Рожанка налічує понад 1,1 тис. мешканців і до 2017 року було у складі Нижньорожанківської сільської ради, а потім увійшло до Славської ОТГ. Відтак, відповідно до закону, у Верхній Рожанці має бути лише староста, а не окрема сільська рада. Першим про провокативний захід повідомило видання Дивись.Info, наголошує Захід.нет.

Одним з ініціаторів зборів у Верхній Рожанці став керівник ГО «Багнет нації» Анатолій Балахнін з Дніпра, який висловив думку, що наявна Славська ОТГ є нібито «неконституційною».

ГО «Стоп корупції» заявив, що не має стосунку до цих подій і засуджує подібні заходи, навіть якщо вони не мали злочинної мети.

«У той час, як країна потерпає від російської агресії, деякі окремі громадські сили подібними ініціативами розгойдують ситуацію всередині держави», – зазначається в повідомленні цього ГО.

«На нашу думку, Славська ОТГ була утворена в законний спосіб. Крім того, у відповідності до законодавства України, створення автономних сільських рад суперечить його нормам. Йдеться зараз у тому числі про статтю 109 Кримінального кодексу України «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади». Частина третя даної статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років», – наголошують юристи цієї громадської організації.

ГО «Стоп корупції» запевняє, що не давала жодних вказівок на участь їхніх членів у цьому заході. Так само ТОВ «Стоп Корупції ТВ» не надавало відповідних редакційних завдань. У громадській організації та інформаційному агентстві вимагають надати юридичну оцінку цим подіям з боку компетентних органів.

За цим фактом СБУ вже відкрила кримінальне провадження. Відео Віктора Паласа вже недоступне у соціальній мережі. 

У коментарях до цієї публікації у соціальних мережах самопроголошення сільради пов'язують з ймовірним впливом бенефіціарного власника гірськолижного комплексу "Волосянка" і туркомплексу "Захар Беркут" Ореста Шийка, який з 2015 року був засновником і генеральним директором ЗАО "Промспецстрой" у Тюменській області Російської Федерації, що веде свій відлік з 1997 року. Підприємства, яке виконувало також і замовлення гіганта-монополіста - "Газпрому". З відкритих джерел відомо, що прокуратура РФ знайшла у ЗАО "Промспецстрой" 16 порушень. Вочевидь, СБУ відстежить і цю версію. 

Нагадаємо, що до Славської ОТГ належать гірськолижний курорт Славське, села Грабовець, Волосянка, Хащованя, Либохора, Верхня і Нижня Рожанки, Ялинкувате. Від початку створення ОТГ (друга половина 2017 року) тут не вщухають пристрасті навколо нового гірськолижного курорту, який хоче побудувати концерн "Галнафтогаз" (мережа заправок ОККО). Це головний камінь спотикання, який розділив місцеву громаду на непримиримих прибічників і не менш непримирних противників.

Власник "Галнафтогазу" збудує гірськолижний курорт на Львівщині - більший, ніж "Буковель"

Брюховичі хочуть перетворити на курорт

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів