«Росія не переможе. Україна переможе» - Байден

07:52 11 липня 2024 р.

Фото до новини

«Україна може і зупинить Путіна, особливо за нашої повної колективної підтримки», – наголосив Президент США Джозеф Р. Байден у своєму виступі з нагоди 75-ї річниці Альянсу Організації Північноатлантичного договору 9 липня 2024 року у Вашингтоні, округ Колумбія.

DailyLviv.com подає повний текст виступу Президента США Джозефа Р. Байдена:

"Добрий вечір. Ласкаво просимо. У 1949 році, коли лідери 12 країн, включно з президентом Труменом, зібралися в цій самій кімнаті, історія спостерігала. Минуло чотири роки з моменту капітуляції держав Осі та закінчення найруйнівнішої світової війни, яку коли-небудь знав світ. Тут ці 12 лідерів зібралися, щоб дати священну обітницю захищати один одного від агресії, забезпечувати свою колективну безпеку та відповідати на загрози як один, тому що вони знали як запобігти майбутнім війнам, захистити демократію, закласти основу для міцного миру і процвітання, їм потрібен був новий підхід. Їм потрібно було об’єднати свої сили. Їм потрібен був союз.

І тут вони підписали Вашингтонський договір і створили Організацію Північноатлантичного договору, найбільший, найефективніший оборонний альянс в історії світу. Пане Генеральний секретар, лідери країн НАТО, міністри закордонних справ і оборони, представники країн-партнерів і Європейського Союзу, члени Конгресу, шановні гості, ласкаво просимо на саміт НАТО 2024 року. Із задоволенням. Мені приємно приймати вас у цей знаковий рік, щоб ми з гордістю озирнулися назад на все, чого ми досягли, і з силою та рішучістю дивилися вперед у наше спільне майбутнє.

Разом ми відбудували Європу з руїн війни, високо тримали факел свободи впродовж довгих десятиліть холодної війни. Коли колишні супротивники стали демократами, ми прийняли їх до Альянсу. Коли на Балканах почалася війна, ми втрутилися, щоб відновити мир і припинити етнічні чистки. І коли Сполучені Штати зазнали нападу 11 вересня, наші союзники в НАТО — усі ви — стояли з нами, вперше в історії НАТО посилаючись на статтю 5, сприймаючи напад на нас як напад на всіх вас — видовище, яке захоплює дух дружби, яку американський народ ніколи, ніколи не забуде.

Упродовж усієї цієї історії, коли відбувалися великі зміни, люди запитували: «Чи може НАТО адаптуватися?» І кожного разу ми доводили, що можемо адаптуватися. І ми це зробили: розвиваючи наші стратегії, щоб випереджати загрози, звертаючись до нових партнерів, щоб підвищити нашу ефективність. І тут з нами — і тут з нами сьогодні країни Індо-Тихоокеанського регіону. Вони тут, тому що вони зацікавлені в нашому успіху, а ми зацікавлені в їхньому.

Сьогодні НАТО потужніша, ніж будь-коли: 32 сильні країни. Протягом багатьох років Фінляндія та Швеція були нашими найближчими партнерами. Тепер вони обрали офіційний вступ до НАТО. І через силу та значення гарантії статті 5 — ось причина. Це був найважливіший аспект Альянсу в 1949 році і він залишається найважливішим аспектом. Я б також зауважив, що Фінляндія та Швеція приєдналися до Альянсу не лише тому, що цього прагнули їхні лідери, тому що їхні громадяни закликали до цього у переважній кількості.

І пам’ятайте: характер НАТО є принципово демократичним. Завжди був і завжди повинен бути.

І сьогодні НАТО має більше ресурсів, ніж будь-коли. Я хочу зупинитися на цьому, тому що це важливо. У 2020 році, коли я був – рік, коли мене обрали президентом, лише дев’ять членів НАТО витрачали на оборону 2 відсотки свого ВВП. Цього року 23 витратить не менше 2 відсотків. А дехто витратить більше. А решта країн, які ще не досягли цієї віхи, скоро її досягнуть. Це надзвичайний прогрес — доказ того, що наша відданість є широкою та глибокою, що ми готові, що ми бажаємо, і ми здатні стримувати агресію та захищати кожен дюйм території НАТО в усіх вимірах: суші, повітрі, морі, кібер і космосі.

Мої друзі, добре, що ми сильніші, ніж будь-коли, тому що цей момент історії вимагає нашої колективної сили.

Автократи хочуть перевернути світовий порядок, який, загалом, зберігся вже майже 80 років і далі. Терористичні групи продовжують будувати злі схеми, щоб спричинити хаос, безлад і страждання.

У Європі триває загарбницька війна Путіна проти України. А Путін хоче не менше, не менше як повного підкорення України, покінчити з українською демократією, знищити культуру України і стерти Україну з карти. І ми знаємо, що Путін не зупиниться на Україні. Але не помиляйтеся, Україна може і зупинить Путіна, особливо за нашої повної колективної підтримки. І вони мають нашу повну підтримку.

Ще до того, як на Україну впали російські бомби, Альянс діяв. Або... я наказав підсилити США на східному фланзі НАТО — більше військ, більше літаків, більше можливостей. І зараз Сполучені Штати мають понад 100 000 військових на європейському континенті. НАТО також діяло швидко, не лише посиливши чотири існуючі бойові групи на сході, але й додавши ще чотири в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині, фактично подвоївши силу НАТО на східному фланзі. Разом ми створили глобальну коаліцію, щоб підтримувати Україну. Разом ми надали значну економічну та гуманітарну допомогу. І разом ми постачаємо Україні необхідну зброю для захисту: танки, бойові броньовані машини, системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності та мільйони боєприпасів. Сполучені Штати та майже два десятки партнерів по Альянсу підписали двосторонні угоди з безпеки з Україною, і інші країни їх підпишуть.

Сьогодні я оголошую про історичну передачу Україні засобів ППО. США, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Італія передадуть Україні обладнання для п’яти додаткових стратегічних систем ППО. А в найближчі місяці Сполучені Штати та наші партнери мають намір надати Україні десятки додаткових тактичних систем ППО. Сполучені Штати подбають про те, щоб, коли ми експортуємо критично важливі ракети-перехоплювачі ППО, Україна була на першочерговій лінії. Вони отримають цю допомогу раніше, ніж хтось інший. 

Загалом, упродовж наступного року Україна отримає сотні додаткових перехоплювачів, які допоможуть захистити українські міста від російських ракет, і які допоможуть захистити українські війська, які стикаються з повітряними атаками на лінії фронту.

Не помиляйтеся, росія зазнає поразки у цій війні. Понад два роки після обраної Путіним війни його втрати приголомшливі: понад 350 000 російських військових загинули або поранені; Майже 1 мільйон росіян, багато з них молоді, покинули росію, тому що вони більше не бачать майбутнього в росії.

А Київ — пам’ятайте, друзі та пані — мав упасти за п’ять днів. Пам’ятаєте? Що ж, через два з половиною роки він все ще стоїть і стоятиме. Усі союзники знали, що перед цією війною Путін думав, що НАТО розпадеться. Сьогодні НАТО сильніша, ніж будь-коли за всю свою історію. Коли почалася ця безглузда війна, Україна була вільною країною. Сьогодні це все ще вільна країна і війна закінчиться тим, що Україна залишиться вільною та незалежною державою. Росія не переможе. Україна переможе.

Пані та панове, це ключовий момент для Європи, для трансатлантичної спільноти і, я можу додати, для світу. Нагадаємо: те, що НАТО залишається оплотом глобальної безпеки, сталося не випадково. Це не було неминучим. Знову і знову в критичні моменти ми обирали єдність замість роз’єднання, прогрес замість відступу, свободу замість тиранії та надію замість страху. Знову і знову ми відстоювали наше спільне бачення мирної та процвітаючої трансатлантичної спільноти. Тут, на цьому саміті, ми збираємося, щоб проголосити, що НАТО готова і здатна забезпечити це бачення сьогодні і в майбутньому.

Дозвольте мені сказати це. Переважна двопартійна більшість американців розуміє, що НАТО робить усіх нас безпечнішими. Той факт, що сьогодні тут представлені як демократична, так і республіканська партії, є свідченням цього. Американський народ знає, що ввесь прогрес, якого ми досягли за останні 75 років, відбувся за щитом НАТО. І американський народ розуміє, що було б, якби не було НАТО: нова війна в Європі, американські війська воюють і гинуть, диктатори, які поширюють хаос, економічний колапс, катастрофа. Американці знають, що ми сильніші з друзями. І ми розуміємо, що це святий обов’язок. Як сказав президент Рейган, цитую: «Якщо наші демократії не в безпеці, ми не можемо бути в безпеці. Якщо вам погрожують, погрожують і нам. І якщо ви не в мирі, ми не можемо бути в мирі». Рейган знав це тоді, і ми знаємо це зараз. Наші країни продовжуватимуть зберігати віру в те, що ми обіцяли в наступні роки."

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів