Росія може почати вторгнення в Україну, – військовий експерт

11:50 24 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: obozrevatel.com

Про це керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор «Інформаційного Опору» Дмитро Тимчук попереджає в інтерв’ю, опублікованому в четвер.

Після того, як українське керівництво заявило про необхідність продовжити антитерористичну операцію, Росія зажадала відводу українських військ з території Донбасу. А міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров зазначив, що не виключає збройного втручання і визнав, що на кордоні зосереджені додаткові підрозділи російських військ.

Український військовий аналітик Дмитро Тимчук припускає, що приводом для російського вторгнення може стати проведення референдуму на Донбасі. Однак наразі росіяни успішно застосовують диверсійно-сепаратистський потенціал. А випадки успішної протидії з української сторони – це радше заслуга командирів середньої ланки, ніж керівництва антитерористичної операції.

Більше про це координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода», відповідаючи на запитання Дмитра Шурхала:

«– Наскільки великою є загроза російського вторгнення? 

– А воно вже відбувається. Хоч упродовж останніх двох діб ми фіксуємо зменшення кількості груп російського спецназу на території Донбасу.

Але все одно – якби не військове, фактично, втручання російських диверсійних груп, то шансів у сепаратистів у Слов’янську і Краматорську було б набагато менше. Тому казати, що немає вторгнення, а воно може бути – я б не став. 

– У такому разі, наскільки ймовірною є відкрита військова агресія? 

– Група «Інформаційний спротив» оцінює таку можливість десь у 30 %. Росія поки не вичерпала диверсійно-сепаратистського потенціалу. І успіхів певних вона досягла.

Вони контролюють щонайменше один насалений пункт – Слов’янськ. Контролюють будівлі органів влади в самому Донецьку…

Зараз у них мета будь-яким чином провести так званий референдум. Але спроба зірвати цей процес може якраз викликати введення російський військ – під приводом забезпечити волевиявлення народу. 

– На Вашу думку, армійське командування зробило належні висновки із випадку захоплення військової техніки? 

– Присутність вищого військового командування у цій подіях дуже символічна. Принаймні, ми не бачимо якогось чіткого управління, координації…

Ми бачимо відповідальність, яка лягає на командирів середньої ланки. От, як вони вирішують – так і буде.

У тих навіть випадках, коли застосовується зброя у відповідь на напади наших військових – вона застосовуються радше всупереч тим наказам, які лунають із Генерального штабу. Якщо стаються якісь позитивні зрушення – то це завдяки відповідальності командирів. 

– Зараз ми чуємо багато про створення різних добровольчих батальйонів. Наскільки такі формування можуть бути ефективними у тій ситуації, яка склалася на Донбасі? 

– Теперішня антитерористична операція за всіма мірками, фактично, не є такою. Антитерористична – це коли звільняють окремі об’єкти, захоплені терористами.

Зараз ідеться радше про стабілізаційну операцію – на кшталт тієї, в якій наші військові брали участь в Іраку. Коли треба контролювати цілі провінції, в нашому випадку – цілі області. І війська мають відповідний досвід.

Але для роботи на великих територіях потрібна велика кількість особового складу. У цих умовах створення добровольчих підрозділів дуже корисне. Бо добровольцям не потрібно проводити якісь складні операції. Охорона блок-постів, патрулювання місцевості – це можуть робити навіть люди із базовою військовою підготовкою, яку можна отримати впродовж тижня. 

Інша справа – не так військова, як політична – що влада і правоохоронні органи повинні мати гарантії, щоб ці формування діяли в правовому полі. Для цього вони повинні бути під дахом якихось силових відомств.

Міністр внутрішніх справ Аваков казав про створення спецбатальйонів МВС з добровольців – це розумна ініціатива. Щоб не вийшло так, що після закінчення усіх подій ці формування залишаться і робитимуть щось інше, ніж ті завдання, які вони виконують зараз».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів