Росія брутально порушила Гельсінський акт безпеки, підписаний СРСР

13:21 1 серпня 2020 р.

Фото до новини

Коментар МЗС з нагоди 45-ї річниці підписання Гельсінського Заключного акту.

У цей день 45 років тому був підписаний Гельсінський Заключний акт, який заклав фундамент європейської архітектури безпеки і відіграв важливу роль у демократичному розвитку Європи.

У документі зафіксовані основоположні принципи розбудови відносин між державами на європейському континенті, серед яких – незастосування сили, невтручання у внутрішні справи держав, недоторканність кордонів, мирне врегулювання спорів, повага до суверенітету держав, забезпечення прав людини та ін.

Гельсінський документ став своєрідним «кодексом поведінки» в Європі і «статутом» процесу, який згодом перетворився у найбільшу у світі регіональну безпекову організацію - Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Виключне важливе значення при схваленні Гельсінського Заключного акту мало визнання того, що питання демократичного розвитку і захисту прав і свобод людини є невід’ємною частиною європейської безпеки. Саме тому для просування цих цінностей та сприяння виконанню державами міжнародних зобов’язань у людському вимірі були створені незалежні інститути – Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин.

Сьогодні, коли вперше з часів Другої світової війни основи безпеки і співробітництва в Європі поставлені під загрозу однією з держав-учасниць ОБСЄ, яка здійснила збройну інтервенцію і окупацію Грузії у 2008 році, а згодом – і збройну агресію проти України і окупацію частини її території у 2014 році, відновлення поваги до Гельсінських принципів набуває надважливого значення.

З огляду на триваючі системні порушення прав і свобод людини, які мають місце на окупованих територіях України в Криму і на Донбасі, Україна завжди наголошувала на важливості ефективного залучення незалежних інститутів ОБСЄ у людському вимірі до реагування на комплексні виклики, пов’язані з триваючою збройною агресією Росії проти України.

Вважаємо, що найкращим способом відзначення 45-ї річниці Гельсінського Заключного акту були б рішучі кроки і дієві рішення держав-учасниць ОБСЄ у напрямку відновлення поваги до закладених у ньому фундаментальних принципів міждержавних відносин та забезпечення повноцінної роботи незалежних і автономних інститутів ОБСЄ.

Про це повідомив Урядовий портал. 

DailyLviv інформував, що літак Качинського підірвали у повітрі російською вибухівкою(відео).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів