Російські загарбники штурмували український тральник «Черкаси» більше двох годин (оновлено, відео)

21:01 25 березня 2014 р.

Команда українського тральника «Черкаси». Слава Героям!

Команда українського тральника «Черкаси». Слава Героям!
Фото: «Українська правда»

Про це повідомляє у вівторок старший мінер артилерійської мінно-торпедної бойової частини цього корабля – старший матрос Олександр Гутник.


Відео: ТСН.ua

Він розповів «Українській правді»: «Розпочато переслідування морського тральщика «Черкаси» двома швидкісними катерами російської федерації. Поки що морський тральщик «Черкаси» ухиляється від нападників, маневруючи».

«УП» нагадує, що «Черкаси» – єдиний корабель, який залишився у Криму з українським правпором, а також додає, що станом на 18:50 почався штурм «Черкас» за допомогою двох вертольотів Мі-35 і трьох швидкісних катерів.

Станом на 19:01 Олексій Тамразов (кримський журналіст. – Ред.) повідомляв, що російські окупанти висадили на «Черкаси» десант.

Станом на 19:14 Тамразов повідмляв, що чутно дуже багато перестрілки.

Станом на 19:18 старший матрос Гутник повідомив: «Нас загнали і причепили вибухову речовину на борт. Ми поставили димові шашки, щоб вони нас не наздогнали. Але вони нас наздогнали і поставили вибухову речовину. Ніхто не знає, що це за речовина. Ми задраєні. Це дуже небезпечно, бо вона може вибухнути в будь-який момент».

«Станом на 19:40 у корабля вийшов з ладу основний пост керування кермом», – повідомив Гутник.

Відповідаючи на запитання про те, чи через вибух це сталося, він сказав: «Так».

«Корабель «Черкаси» перейшов на аварійний пост керування кермом», – додав Гутник.

Також станом на 19.40: «Гупа захоплення знаходится на борту «Черкас». Екіпаж забарикадувався всередині тральника. Іде штурм», – повідомив Владислав Селезньов.

Станом на 19.55: «У районі тральника «Черкаси» чути вибухи й видно яскраві спалахи», – повідомив Владислав Селезньов.

Станом на 19:48: «Російські окупанти вже висадилися на корабель і ламають внутрішні переборки, щоб дістатися до того приміщення, де забарикадувалася  команда корабля «Черкаси», – повідомив Владислав Селезньов.

Станом на 20:00: «Чутно постріли та вибухи», – повідомляє очевидець, що знаходиться на березі Донузлаву.

Станом на 20:17 штурм триває вже більше двох годин.

«Після цього по кораблю пройшла команда всім залишити верхню палубу й за герметизувати все усередині. Увесь особовий склад залишив  палубу», – розповів Олександр.

«Далі на корабель висадився спецназ РФ із трьох човнів, і ще підійшов буксир. Скільки людей, не можу сказати, їх було багато. Усі були в масках, у камуфляжі. Я розумію, що група спецназу, бачачи, що все загерметизовано, пішла на сигнальний місток – туди, де  вхід на головний командний пост», - розповів він.

«Після цього вони спробували відкрити двері й пізніше вони її вибили. І тоді командир, коли побачив групу захоплення, перейшов до діалогу», - розповів він.

Станом на 20:30, за інформацією Сезеньова з посиланням на очевидця, який перебуває на березі Донузлава, буксир тягне «Черкаси» у бік 5-го воєнного містечка. Над озером стоїть запах диму. Телефон Гутника не відповідає.

Станом на 21:01 «Українській правді» вдалося зв'язатися з Гутником. «Все. Нас захопили. Жоден з членів екіпажу не постраждав. Нас не били, все в порядку», - сказав старший матрос тральника «Черкаси».

«Домовилися про те, що прапор МВС України з корабля спущений не буде, поки з борту не зійде останній член екіпажа. Вони підняли російський прапор, але наш не спускали», – розповів також Гутник. 

Він додав, що частина екіпажа залишатиметься до ранку середи.

Натомість «ТСН.ua» інформує у вівторок у повідомленні «Тральщик «Черкаси» 12 годин ганяли Донузлавом катери з кулеметами»:

«Єдиний корабель, який ще не захопили росіяни, очікує на жорсткіші атаки. Український корабель «Черкаси», який єдиний з українських ВМС залишається неокупованим, штурмували 24 березня протягом 12 годин.

Уже третю добу він курсує озером Донузлав, вихід із якого у відкрите море окупанти перекрили, затопивши свої кораблі. Напередодні росіяни впродовж 12 годин намагалися штурмувати Черкаси. Але так і не змогли висадитися з катерів.

«З різних напрямків рухалися малорозмірні швидкохідні катери. Були спроби висадки. Вони були озброєні великокаліберними кулеметами. Були спроби висадки на корабель спецназу Російської Федерації. Але оскільки корабель маневрував, ці спроби зривалися постійно. Ці атаки тривали 12 годин», – розповів капітан «Черкас» Юрій Федаш.

Щодня на членів екіпажу тиснуть телефонними дзвінками, вимагають здатись, або наступні атаки будуть жорсткішими, а екіпаж будуть переслідувати. Нагадаємо, капітан великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський» Дмитро Коваленко запевнив, що його екіпаж не в полоні, а всі моряки живі та здорові». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів