Рішення про початок переговорів про членство України в ЄС відклали

14:09 12 червня 2024 р.

Фото до новини

Причина відтермінування рішення — спротив Угорщини.

Рішення послів країн ЄС про початок переговорів про членство з Україною відклали до наступного тижня. Про це повідомляє Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Спершу планувалося, що у середу цим питанням займуться посли. Розпочались перегони з часом, щоб розпочати переговори цього місяця, — сказав один із високопоставлених посадовців ЄС. 

Причина відтермінування рішення — спротив Угорщини, адже, як відомо, потрібна одностайність. Минулого тижня Єврокомісія оголосила, що Україна виконала всі необхідні умови для початку переговорів про членство в ЄС, але влада в Будапешті вважає, що Київ не гарантує права національних меншин, зокрема угорської. 

У Брюсселі докладають усіх зусиль, щоб розпочати переговори до кінця червня, тобто під час головування Бельгії. З 1 липня Угорщина перейме головування у ЄС, і тоді Будапешт напевне не погодиться почати переговори. Тому між Брюсселем і Будапештом тривають інтенсивні розмови.

«Ми радимо нашим угорським колегам скористатися цією можливістю і відмовитися від свого вето до кінця червня. Це питання не зникне, воно лише кине тінь на головування Угорщини, що було б недоцільним», — сказав високопоставлений представник ЄС.

Тим часом в Угорщині заявили, що не блокуватимуть рішення НАТО щодо України, на яких наполгають інші країни-члени. Як сказав премєр Віктор Орбан Будапешт не буде першкоджати цим рішенням, але брати участі в них також не планує.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів