«Регіонал» попросив Януковича від імені промисловців відкласти асоціацію з ЄС

20:30 12 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Президент відповів, що поділяє «занепокоєння ситуацією, яка є в країні», й що вона «є неприпустимою і потребує негайного вирішення». До побачення, євроінтеграціє?

Як повідомляє сьогодні, 12 листопада, «Тиждень.ua», народний депутат від фракції Партії регіонів Валентин Ландик запропонував Президентові Віктору Януковичу відкласти на рік підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це він заявив під час зустрічі Януковича з представниками Українського союзу промисловців і підприємців і Федерації профспілок України

Ландик, зокрема, розповів про проблеми з експортом продукції до країн-членів Митного союзу: «У нас сьогодні величезні проблеми з Росією, Казахстаном, куди ми відвантажуємо понад 50% продукції». Він також висловив побоювання, що українська продукція може стати неконкурентоспроможною після підписання угоди з Європейським союзом про асоціацію, оскільки в такому випадку обсяги експорту українських товарів до країни Митного союзу будуть обмежені.

«Якщо це можливо, давайте підписання на один рік поки що перенесемо. Ще дайте нам можливість підготуватися, дайте можливість закупити обладнання. Це велике прохання не лише моє , це велике прохання промисловців», – сказав Ландик.

Натомість президент ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» Георгій Скудар у своєму виступі також заявив про проблеми в поставках української продукції на ринки країн Митного союзу: «Зараз мова йде про підписання асоціації з Європою – так ніхто нас там не чекає. Як не могли ми поставити до Німеччини ніколи прокатний стан, ми його і тепер не поставимо. Більш того, там у машинобудуванні безробіття побільше, ніж у нас».

Своєю чергою, Янукович заявив, що прочитав листи УСПП і та федерації профспілок і поділяє «занепокоєння ситуацією, яка є в країні». Президент також зазначив, що гостра ситуація, зокрема, спостерігається у будівельній галузі, машинобудуванні: «Деякі заводи вже працюють неповний робочий день і скорочується заробітна плата, є загроза втрати робочих місць».

За його словами, така ситуація є неприпустимою і потребує негайного вирішення. 

«Тиждень.ua» інформує також, що раніше керівники Федерації профспілок України (ФПУ) Юрій Кулик та Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП)Анатолій Кінах написали президенту відкриті листи, у яких попросили Януковича про «термінову зустріч». Зокрема, представники об'єднань скаржилися на погіршення ситуації в українській промисловості у зв'язку з виникненням складнощів у відносинах з Російською Федерацією.

Однак нагадує «Тиждень.ua» і про те, що, згідно з даними дослідження GfK Ukraine, проведеному у жовтні, серед українців, які мають однозначну позицію щодо вибору України, 54% опитаних впевнені у необхідності підписання Угоди про асоцiацiю з Європейським Союзом. Згідно ж з результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у вересні цього року, на можливому всеукраїнському референдумі щодо вступу України до ЄС готові проголосувати 41% українців, за вступ до Митного союзу – 35%.

Однак, радше, Янукович боїться звільнення Тимошенко більше, аніж зриву угоди про асоціацію з ЄС, після якої він змушений буде просити грошей у Росії, продаючи за них Україну в чергову кабалу Москві, а заяви промисловців про їх неготовність до асоціації з ЄС - лише відмовки.

Як повідомляв «Щоденний Львів», після таємної зустрічі Януковича й Путіна «регіонали» критикують асоціацію з ЄС, голова фракції ПР заявив, що великі промисловці у ній – проти євроінтеграції, а колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко стверджує сьогодні, 12 листопада, що зрив євроінтеграції Януковичем та його ПР став доконаним фактом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів