П'ятиразовий учасник спецоперацій США загинув в Україні

18:21 21 січня 2023 р.

Фото до новини

Колишнього військовослужбовця ВМС США, який не був на службі з 2019 року, загинув цього тижня в Україні, повідомили американські чиновники в п’ятницю. Вони сказали, що він воював не в межах будь-яких офіційних повноважень США.

Про це інформує Голос Америки, пише Dailylviv.com.

Деніел В. Свіфт, який був старшиною 1-го класу, був поранений у Дніпрі та помер від поранень, сказав один із чиновників.

Інших подробиць, у тому числі про те, чи вивезли тіло Свіфта з України, немає.

Військово-морські сили заявили, що він залишив свій пост у Сан-Дієго, Каліфорнія, у березні 2019 року. «Ми не можемо робити припущення, чому колишній моряк опинився в Україні», — заявили у ВМС.

Відомо, що щонайменше п'ять інших американців загинули, воюючи в Україні, згідно зі заявами Державного департаменту та повідомленнями окремих сімей.

Свіфт став до лав Військово-морських сил США у 2005 році та був призначений до підрозділу SEAL у 2007 році. Він добровільно залишив службу в січні 2014 року, але повернувся у 2015 році, а через рік був призначений до підрозділу SEAL. Після того, як він дезертував. Морське командування спеціальних військових дій позбавило його кваліфікації SEAL - фактично заборонило йому носити тризуб SEAL.

Свіфт також недовго працював — трохи більше трьох місяців у 2015 році — поліціянтом у Медфорді, штат Орегон. Заступник начальника поліції Медфорда Тревор Арнольд у п'ятницю не мав додаткової інформації.

У 2020 році він написав книгу під назвою «Падіння людини». На його сторінці в Amazon сказано, що він став батьком у 20 років і «до тридцяти років він п’ять разів брав участь у військових підрозділах ВМС США, включаючи Ірак, Афганістан і Ємен». Додається, що у нього було четверо дітей.

Уряд США відраджує американців від того, щоб воювати за Україну, через ризик, що їх можуть захопити та взяти в заручники російські війська. Щонайменше 6000 людей звернулися до посольства України у Вашингтоні протягом перших тижнів війни, щоб отримати інформацію про те, як стати волонтерами від імені України.

Половині потенційних добровольців було швидко відмовлено через відсутність військового досвіду, судимість або іншу непридатність до служби, заявив минулого року військовий аташе України.

Невідома кількість американців приєдналася до підрозділів іноземних бійців, які підтримують Київ, у тому числі колишні військові. Інші працюють волонтерами з групами допомоги та правозахисними організаціями. Адміністрація Байдена дала зрозуміти, що нині жоден військовослужбовець США не бере участі в бойових діях в Україні, хоча є деякі, які служать в посольстві в Києві, зокрема забезпечують безпеку та в офісі аташе з питань оборони.

Державний департамент відмовився конкретно говорити про смерть Свіфт, але зазначив у заяві, що може підтвердити нещодавню смерть громадянина США в Україні.

Ми підтримуємо зв'язок з його родиною та надаємо всю можливу консульську допомогу», - повідомили у відомстві.

У боях під Бахмутом загинув 35-річний варшав'янин Даніель Штібер

Двоє поляків з Інтернаціонального легіону загинуло на фронті в Україні

Польський спортсмен загинув після російського артилерійського обстрілу

Українці з французького іноземного легіону беруть відпустки на війну з Росією

Іноземним військовим ЗСУ надаватимуть щорічну відпустку

Капрал з Тайваню, який загинув в бою за Україну: завтра у Львові віддадуть останні військові почесті

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів