Путіна в Гаазі засудять за злочини в Україні хіба що умовно

23:11 11 грудня 2020 р.

Фото до новини

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі знайшов підстави для початку офіційного розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України і в Криму. Однак Російська Федерація вийшла з-під юрисдикції цього суду ще чотири роки тому.

"У 2015 Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду у Гаазі щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності на сході України і в Криму. Прокурори вивчили документи і сьогодні оголосили історичне рішення: є всі підстави для початку офіційного розслідування. Міжнародне правосуддя не швидке, але невідворотне. Настане день, коли російські злочинці обов’язково постануть перед судом", - написав у соціальній мережі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

Нагадаємо, що після визнання 14 листопада 2016 року Міжнародним кримінальним судом ситуації в Криму та Севастополі рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Росією та Україною президент РФ Владімір Путін видав наказ про вихід Російськой Федерації з-під юрисдикціїї цього суду.

Коментар МЗС України у зв’язку із завершенням Прокурором Міжнародного кримінального суду попереднього вивчення ситуації в Україні

Сьогодні пані Прокурор Міжнародного кримінального суду оголосила про завершення етапу попереднього вивчення подій, що мали місце в Україні починаючи з 20 лютого 2014 року.  

Прокурор дійшла висновку про те, що Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію розглянути справу по суті і вона готова розпочати розслідування. 

Міністерство закордонних справ України вітає такий висновок. 

Упевнені, що залучення інструментів Міжнародного кримінального суду дозволить притягнути до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих територіях Криму та Донбасу. Незалежно від їхніх політичних посад, на лаві підсудних мають опинитися всі особи, які вчиняли і вчиняють страшні злочини проти України та Українського народу.

У рамках наступного етапу справа передається на розгляд суддів Досудової палати Міжнародного кримінального суду для ухвалення рішення про відкриття повноцінного кримінального розслідування.

Розцінюємо висновок пані Прокурора як чіткий сигнал підтримки світовою спільнотою невідворотності правосуддя за скоєні в Україні злочини.

Міжнародне право залишається ефективною формою захисту прав і свобод людини, а всі, хто його зухвало порушує, будуть неодмінно покарані.

Довідково: 

Україна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду двома заявами Міністерства закордонних справ відповідно до пункту 3 статті 12 Римського статуту, поданими 17 квітня 2014 року щодо справ Майдану та 8 вересня 2015 року щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, вчинених на її території.

Охоронці Путіна вчиняють самогубства

Державна рада Путіна одержала конституційний статус

Логотип російської армії штампували біля Києва на ялинкових іграшках

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів