Путін підписав указ про визнання Криму незалежною державою (відео)

21:15 17 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: espreso.tv

Натомість про анексію півострова Росією ані в цьому документі, ані в завтрашній заяві Держдуми принаймні наразі не йдеться.


Відео: Факти ICTV

На сайті адміністрації президента Російської Федерації лаконічно повідомляється сьогодні, 17 березня, що він підписав у понеділок указ «Про визнання Республіки Крим» із таким безпафосним текстом: «1. Враховуючи волевиявлення народів Криму на загальнокримському референдумі, який відбувся 16 березня 2014 року, визнати Республіку Крим, в котрій місто Севастополь має особливий статус, як суверенну й незалежну державу 2. Цей Указ набирає чинності з дня його підписання».

Тим часом у повідомленні журналіста російського медіахолдінгу «РБК» Максіма Глікіна «Росія завтра пообіцяє Криму «моральну підтримку» мовиться:

«У розпорядженні РБК опинився текст заяви «Про ситуацію в Криму», яку Державна дума має намір прийняти 18 березня. Мова в ньому поки що йде про моральну підтримку жителів півострова. Питання возз'єднання обговорюватиметься пізніше.

«Вітаючи волевиявлення народу Криму на референдумі 16 березня 2014р. за включення Республіки Крим та міста Севастополя до складу Російської Федерації, Державна дума виходить з того, що органи державної влади, що діють на території Криму, будуть підтримувати на території Криму міжконфесійну злагоду, мовне різноманіття, що склалися на даній території», – йдеться в заяві.

«Державна дума також зі свого боку своїми рішеннями і діями буде сприяти соціально-економічному розвитку Криму та добробуту його населення, миру, спокою і злагоди на даній території в перехідний період, – йдеться в документі. – Державна дума буде гарантією безпеки для всіх осіб, які перебувають на території Криму, незалежно від їх громадянства, національності, мовної і релігійної, дотримання їх законних прав і свобод».

Як заявив журналістам голова комітету Держдуми по справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький, прийняття заяви стане «стратегічний кроком, який визначить позицію Держдуми до розгляду питання про законодавчому оформленні возз'єднання Криму з Росією».

18 березня з екстреним заявою щодо ситуації в Криму має виступити президент Росії Володимир Путін. Його промову перед Федеральними зборами запланована на 15:00». 

Натомість інтернет-видання «Newsru.com» повідомляє про зовсім інше: «Завтра Росія почне приєднувати Крим». Утім, воно при цьому додає: «Процес розтягнеться на півроку». Дослівно ж видання розповідає про це так:

«Президент Росії Владімір Путін у вівторок 18 березня о 15 годині (за московським часом. – Ред.) звернеться з посланням до Федеральних зборів у зв'язку з прийняттям до складу РФ Криму. Депутати вирушать на зустріч з президентом в Георгіївський зал Кремля одразу після пленарного засідання Держдуми , яке проходитиме з 10 ранку і до обіду.

У Держдумі і Раді Федерації вже заявили, що ніяких затримок з прийняттям документів щодо прийняття Криму не буде. Голова Держдуми Сергій Наришкін зазначив, що незалежність Криму буде визнана Росією в міждержавному договорі. Він заявив, що Держдума «швидко і відповідально» прийме всі необхідні рішення, пов'язані з приєднанням Криму до Росії.

У вівторок, 18 березня, Держдума розгляне проект заяви про ситуацію в Криму. Це буде стратегічний документ, що передуватиме законодавчому оформленню возз'єднання Криму з Росією. Порядок «входження» до складу Росії складається з наступних кроків:

– Іноземна держава звертається до РФ з проханням про входження до складу РФ і про укладення відповідної міждержавного договору;

– Президент РФ інформує про це Раду Федерації, Держдуму, уряд РФ, при необхідності проводить консультації;

– Після підписання міждержавного договору президент РФ звертається до Конституційного суду РФ з проханням дати оцінку відповідності міждержавного договору Конституції РФ;

– Проект міждержавного договору разом з проектом федерального конституційного закону, в якому визначається назва нового суб'єкта РФ, його статус, межі, перехідні положення , направляються до Держдуми;

– Коли обидва документа приймаються , то в статті 65 Конституції РФ вноситься відповідна поправка. Дана стаття визначає перелік суб'єктів РФ.

Юридичне оформлення входження Криму до складу РФ може зайняти до півроку».

Як бачимо, повідомлення російських високопосадовців і ЗМІ із приводу долі Криму наразі – суперечливі. Тож не виключено, що у Москві «напускають туману» або для того, щоб не давати приводів для Генеральної асамблеї ООН, в якій Росія не має права вето, проголосувати за небажане ним, або захоплений у заручники Крим збираються використовувати в тій грі, яку затіяв Кремль сьогоднішнім закликом МЗС Росії до створення «групи підтримки» для нав’язування офіційному Києві механізму розчленування України.

«Щоденний Львів» інформував про цей заклик у повідомленні «МЗС України відкидає нав'язувану Кремлем федералізацію нашої країни (відео)», окрім того, розповідав, що з Держдуми відкликали закон про спрощенння приєднання до Росії її нових суб'єктів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів