Путін наказав вбити Прігожина і звільнити Суровікіна, - ISW

11:50 24 серпня 2023 р.

Фото до новини

Фінансист групи Вагнера Євген Прігожин і засновник Дмітрій Уткін загинули після того, як російські війська збили над Тверською областю літак, який перевозив вище командування Вагнера.

Про це написав Інститут дослідження війни (ISW), інформує Dailylviv.com.

23 серпня Росавіація повідомила, що всі пасажири – Євгеній Прігожин, Дмітрій Уткін і ще 5 терористів-вагнерівців – загинули в катастрофі разом з усіма трьома членами екіпажу. Російське опозиційне видання «Досьє» повідомило, що загиблий Валерій Чекалов, який перебуває під санкціями США за передачу боєприпасів до Росії та діяв від імені Прігожина, курирував транспортну логістику Вагнера та «цивільні» проекти за кордоном. Російське інсайдерське джерело стверджувало, що Чекалов також очолював спецслужби Вагнера, хоча інше джерело спростувало це твердження. 

Російські джерела поширили кадри, на яких видно, як російська ракета вразила літак, на борту якого перебували Прігожин, Уткін та інші командири Вагнера, а також уламки літака. Інсайдерське джерело стверджувало, що літак збили дві ракети С-300. Дані відстеження польоту реактивного літака Embraer Legacy 600 (реєстраційний номер RA-02795), зареєстрованого на Wagner Group, припинилися після 18:11 за московським часом над Тверською областю. Російські джерела стверджували, що другий реактивний літак Embraer, який належить Wagner Group (реєстраційний номер RA-02748), вилетів з Москви, але розвернувся та приземлився в московському аеропорту Остаф’єво приблизно під час удару. 

Російське міністерство оборони і Кремль знищували приватну військову компанію (ПВК) Вагнера та послаблювали авторитет Прігожина після повстання. Вбивство вищого керівництва Вагнера, ймовірно, було останнім кроком до ліквідації Вагнера як незалежної організації. Міноборони Росії нещодавно почало формувати нові ПВК для заміни «Вагнера» в Африці та на Близькому Сході. Командування ПВК «Вагнер» вказало, що два високопоставлені чиновники ПВК «Вагнера» приєдналися до російського МО, а інсайдерські джерела стверджували, що деякі працівники ПВК «Вагнера» почали залишати Білорусь після того, як білоруський президент Олександр Лукашенко відмовився фінансувати ПВК «Вагнер», коли він виявив, що Росія не буде оплачувати витрати ПВК «Вагнер».

Ймовірно, Прігожин намагався протистояти знищенню ПВК російським МО і Кремлем. Російське інсайдерське джерело, яке має зв’язки з російськими спецслужбами, стверджувало, що «поспішний» від’їзд Прігожина в Африку та з неї був відповіддю на плани та заходи Головного управління Генштабу Росії (ГРУ) щодо підриву присутності Вагнера в Африці. Джерело стверджувало, що заступник начальника ГРУ (керівник Служби спеціальних заходів) генерал-полковник Андрєй Авер'янов очолював роботу з повного блокування ПВК "Вагнера" ​​в Африці, а також що планувалося створити і навчити армійський корпус чисельністю понад 20 000 осіб на заміну Вагнеру. Джерело додало, що Прігожин був категорично проти цих спроб і "доклав усіх зусиль, щоб їм завадити". 

ISW зауважив, що Прігожин і представники Вагнера активізували свої зусилля з відновлення впливу цієї ПВК в Африці та на Близькому Сході в середині серпня, і Прігожин навіть опублікував відео у невизначеній африканській країні 21 серпня – одне з небагатьох опублікованих відео Прігожина після повстання. Цілком можливо, що Прігожин їздив до Африки в надії забезпечити подальші місії для персоналу Вагнера, незалежного від російського Міноборони та Кремля.  Повідомляється, що Авер’янов брав участь в інших резонансних замахах, таких як отруєння Сергія та Юлії Скрипаль, і цілком можливо, що російські чиновники скористалися панікою та імпульсивністю Прігожина, щоб усунути найвище керівництво Вагнера.

Майбутнє ПВК «Вагнера» без керівника залишається невизначеним. Російський агрегатор новин стверджував, що на момент публікації цієї публікації рада командувачів «Вагнера» збирається, щоб підготувати спільну заяву та оголосити, що станеться з «Вагнером» найближчим часом. Агрегатор з посиланням на неназване джерело також стверджував, що Вагнер давно розробив механізм пом’якшення наслідків смерті Пригожина та Уткіна.  Джерело, однак, відмовилося розкрити, що передбачають такі пом’якшення, але зазначило, що «за будь-якого сценарію [ці пом’якшення] будуть поганими новинами». Прігожин і Уткін, безперечно, були обличчями Вагнера, і їхні вбивства матимуть драматичний вплив на командну структуру Вагнера та бренд Вагнера. Командири та бійці Вагнера можуть почати боятися за своє життя або деморалізуватися. Вторгнення російського Міноборони та Кремля в операції Вагнера та відсутність Прігожина, який би боровся за нові можливості для персоналу Вагнера, може ще більше призвести до деградації угруповання Вагнера.

Путін майже напевно наказав російському військовому командуванню збити літак Прігожина. Представники російської армії, особливо міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу та начальник Генерального штабу генерал армії Валєрій Герасімов, навряд чи могли стратити Прігожина без наказу Путіна. Вся російська політична сфера та сфера безпеки, ймовірно, вважала подальше виживання Прігожина після повстання Вагнера справою Путіна. 

Путін, можливо, дійшов висновку, що він достатньо відокремив Прігожина від Вагнера і міг убити його, не перетворюючи Прігожина на мученика для решти персоналу Вагнера. Збільшення кількості повідомлень про фінансові проблеми «Вагнера» та відповідних повідомлень про відхід персоналу «Вагнера» через зменшення виплат і можливостей розгортання могли призвести до того, що Прігожин втратив прихильність серед рядового складу «Вагнера». Міністерство оборони Росії висуває умови для заміни Групи Вагнера пов’язаними з Міністерством оборони ПВК, і російські джерела стверджують, що ці ПВК намагаються вербувати нинішній та колишній персоналу Вагнера. 

З іншого боку, Путін, можливо, вирішив, що Прігожин перетнув заздалегідь встановлену червону лінію, намагаючись зберегти доступ Вагнера до операцій в Африці. Путін, Прігожин і Лукашенко, можливо, включили в угоду, яка поклала край повстанню Вагнера, вимогу від Прігожина обмежити свою присутність і присутність Вагнера в ЗМІ та/або згорнути діяльність Вагнера в Африці. Відео Прігожина від 21 серпня, в якому стверджується, що «Вагнер» розширює свою присутність в Африці, і подальше зростання реклами вербування «Вагнера» могло перетнути заздалегідь встановлену червону лінію, для Прігожина. Можливо, Путін вирішив, що Прігожин порушив достатню частину або всю заздалегідь укладену угоду.

А можливо, що Путін давно збирався стратити Прігожина і що збиття літака Прігожина 23 серпня було випадковим збігом часу, хоча це малоймовірно. 23 серпня кремлівське агентство  РІА Новості повідомило, що Путін офіційно звільнив пов’язаного з Вагнером генерала армії Сергєя Суровікіна з посади командувача Повітряно-космічними силами Росії (ПКС) і замінив його на генерал-полковника Віктора Афзалова. Офіційне підтвердження звільнення Суровікіна в російських державних ЗМІ в той же день, що й вбивство Прігожина, швидше за все, не випадковість. Кремль, ймовірно, має намір, щоб обидва оприлюднені покарання надіслали чітке повідомлення про те, що з тими, хто брав участь у повстанні 24 червня, вже розібралися і що виклик ПВК Вагнера російському керівництву є вирішеною справою.

Путін не захотів одержати за Прігожина $10 млн від США

Збройний конфлікт між вагнерівцями і військовими РФ: Прігожин проти Шойгу

Командування армії Прігожина - це колишні спецпризначенці

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів