Присутність військ НАТО в Україні не порушує міжнародні норми - Павел

10:47 11 березня 2024 р.

Фото до новини

Очільник Чехії зауважив, що допомога у навчанні та обслуговуванні обладнання в суверенній країні не є бойовим втручанням.

Президент Чехії Петр Павел впевнений, що якщо військові з країн НАТО будуть здійснювати підтримку безпосередньо на території України, це не порушуватиме жодних міжнародних норм.

Про це Павел заявив в інтерв'ю Euractiv, пише DailyLviv.com.

За його словами, має бути чітке розмежування між розгортанням бойових підрозділів та можливим залученням військ до певної «допоміжної» діяльності, з якою НАТО вже має досвід.

«Слід пам’ятати, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу, яка по суті була агресією, хоча й у значно менших масштабах, ніж сьогодні, на території України діяла навчальна місія НАТО, до складу якої свого часу входило понад 15 країн і вона нараховувала близько 1000 осіб», – нагадав Павел.

Читайте також: Естонія підтримала пропозицію Макрона про розміщення військ в Україні

На його думку, з погляду міжнародного права та Статуту ООН, ніщо не заважає військам країн-членів НАТО, а також, наприклад, цивільним особам, допомагати в цій роботі в Україні.

«Я б точно не відмовлявся від дискусії з цього приводу. Якби ми могли домовитися з союзниками про те, що, наприклад, замість того, щоб навчати українських військових на території країн-членів НАТО та переправляти тисячі військових, скажімо, до Польщі чи Чехії, було б набагато доцільніше переправляти декілька десятків інструкторів на українську територію і там навчати українських військових» – сказав президент.

На запитання, чи підтримав би він залучення військ НАТО для безпосередньої підтримки України на її території, Павел не відповів «ні».

За його словами, західні союзники повинні мати мужність захищати свою діяльність законним шляхом, «тому, що допомога у навчанні та обслуговуванні обладнання в суверенній країні не є бойовим втручанням».

Нанадаємо, Канада заявила, що готова відправити військових в Україну.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів