Протести в Києві відновлять після свят, – Парубій (відео)

19:25 4 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

За даними коменданта наметового містечка на Майдані, влада тенує до 180 бойовиків, щоб ті, імітуючи протестувальників, спробувати під гаслом «громадськість проти політиків» взяти під контроль його сцену й Будинок профспілок.

Комендант наметового містечка на Майдані, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій, розповів також у суботу в інтерв’ю, яке провів журналіст «Радіо Свобода» Дмитро Шурхало:

– Після новорічно-різдвяних свят протести в Києві мають повернутися до активної фази, каже. Зараз одне з головних завдань – захистити активістів від тиску правоохоронців та нападів провокаторів. Адже влада, не здолавши Майдан ззовні, регулярно намагається створити там проблеми зсередини.  

– Найголовніше питання, яке хвилює дуже багатьох – що буде далі з Майданом? 

– Революції, Майдану по графіку не буває. Якби хтось міг сказати, що, умовно, 12 січня о 16:45 Янукович подасть у відставку, 22 січня в 13:30 буде призначено нового президента, то, очевидно, що Майдану не було би як явища – якби можна було б чітко передбачити перебіг подій. 

Коли ми в перші дні вийшли на Майдан, коли нас стояло там буквально кількасот чоловік ¬– якби хтось тоді сказав, що через кілька тижнів на вулицях Києва буде стояти мільйон, а потім на вулицях Києва будуть стояти барикади – то, напевно, ті люди, які були там у перші дні, не дуже повірили б у це. Тому Майдан живе своїм життям, і ті 44 дні, які вже минули – це така драма, яка має свій розвиток.

Відбуваються події, які дають нову енергетику Майдану, коли відбуваються напади на Майдан. І передбачити, як воно відбуватиметься надалі – складно, можна лише в загальних обрисах сказати.

У період свят – ми розуміємо, що наша тактика буде такою, якою вона є в останні дні. Майдан як Запорізька Січ – це наша база і кожного дня ми будемо робити блокування, пікетування, виходи на ті чи інші об’єкти. Так, як ми робили, коли їздили до Межигір’я, коли їздили до Медведчука, до Ахметова, Азарова.

3 січня одна колона пішла на суд до Власенка, інша колона – до управління ДАІ для того, щоб їм сказати, що їхні дії антизаконні. І так ми будемо робити виходи для того, щоб продемонструвати нашу позицію тим громадянам, які перебувають при владі, які роблять вигляд, що Майдану не існує.

І, звичайно, більш активна фаза почнеться після закінчення свят. Це очевидно пов’язано з тим, що багато людей, особливо галичан, на Різдво будуть вдома. Одразу після свят політична активність посилиться, і це буде добрим періодом для нашого переходу в наступ. 

– Спостерігаючи за тим, як розвивався Майдан, можу сказати, що сплески активності відбувалися після спроб влади якимось чином придушити його. Перший розгін, спроба другого розгону – і завжди це давало імпульс додатковий. Що ви будете робити, якщо влада не буде створювати імпульсів ось таких, які підживлювали енергетику Майдану

– Справді, ми мали на вулицях мільйон тоді, коли били студентів, коли була атака на Майдан. Справді, це були ті дні, коли виходила найбільша кількість людей в Києві.

Зараз влада, і це вже видно, обрала іншу тактику. Спочатку вони побачили, що силовим способом вони не зможуть взяти Майдан.

У ніч з 10 на 11 грудня вони кілька тисяч найкращих, елітних спецпідрозділів кинули на Майдан – і ті не справились зі своїм завданням. Ми зуміли відстояти Майдан і змусили їх відступити.

Ми показали, що це просто додає нам енергетики, а вони просто не спроможні Майдан як явище, як структуру розігнати чи, за їхньою термінологією, розчистити. Зараз вони справді обрали іншу тактику – зсередини бити Майдан різними способами. 

З одного боку, майже кожної ночі по 5-7 чоловік ми виводимо з Майдану, які приходять туди виключно для того, щоб провокувати конфлікти. Ці люди – дуже часто працівники міліції, коли ми в них беремо документи – з’являються переважно по двоє-троє: входять в конфлікт і намагаються спровокувати масову бійку на Майдані.

І нам потрібно дуже багато зусиль, щоб їх, без будь-яких проявів агресії, нейтралізувати і виводити за периметр. Кілька з них навіть визнали, що їх прислали від Партії регіонів провокувати конфлікт.

Ми їх навіть вивели однієї ночі о 5-й ранку на сцену, щоб показати людям. І вони публічно визнали, що їм заплатили по 300 гривень і прислали на Майдан провокувати конфлікт.

Дуже часто зі зброєю підходять та ставлять пістолет у груди або в живіт хлопцям із «Самооборони», які несуть чергування, інший фотографує і говорить, що прийде день – ми тебе знайдемо, і ти будеш відповідати за те, що ти робиш. Це я переказую такою м’якою лексикою.

З іншого боку, кілька днів була спроба заповнити бомжами Майдан, коли особливо зі східних та південних областей їх організовано привозили автобусами. Збирали там бомжів під Майдан і говорили: «Вас тут нагодують, вас тут одягнуть, вас тут обігріють». 

І нам доводилося два дні займатися тим, щоб знаходити місця для тих людей в Києві, в таких спеціалізованих місцях, де вони ночують, щоб їх порозвозити туди. Ми з коштів Майдану навіть оплатили їхнє перебування там. 

Є способи провокувати істеричні настрої. Дуже часто приїздять дівчата, подібні до повій, які з однієї сторони поширюють листівочки з пропозиціями надання послуг, а з іншої – вони просто підіймають істерики в різних куточках Майдану, неймовірні істерики, з викриками для того, щоб посіяти на Майдані паніку, посіяти на Майдані такий тривожний настрій.

Це з таких типових прийомів, але є й інші. У Будинку профспілок одного дня була спроба підпалу з середини, іншого – був зроблений механізм для того, щоб обірвався ліфт.

Тобто, мала бути спровокована ситуація, в результаті якої могли загинути люди. І це, звичайно, могло б стати для правоохоронних органів підставою, щоб прийти і наводити лад.

Інколи нам, мені здається, просто чудом вдається всі ці ситуації локалізовувати. На щастя, хлопці із «Самооборони», ветерани-афганці вже настільки здобули досвід на Майдані, вони вже діють настільки професійно в цих ситуаціях, що інколи я просто в захваті.

Буквально днями я бачив, коли йшов біля третьої Михайлівської барикади, як кілька провокаторів наносили удари хлопцям, а хлопці просто відходили і коли проходив удар, вони їх обіймали, відводили в бік і виводили за периметр. Тобто, завдання: не наносити удари, не провокувати агресію, а просто виводити за периметр.

На щастя, всі спроби влади бити по Майдану зсередини нам вдається локалізовувати. Так само, як ми їм не дали провести зовнішню атаку на Майдан 10-11 грудня. 

Ще в мене є достовірна інформація, що зараз навколо Києва, в 3-4 спортивних залах тренуються близько 180 бойовиків. І тренують їх не битись – битись вони вміють, їх тренують, як входити в Майдан.

Тобто, вони намагаються ввійти в Майдан: отримати бейджі, ввійти в групи добровольців – чи в «Самооборону», чи в харчування – для того, щоб одного дня під гаслом «громадськість проти політиків» спробувати взяти під контроль сцену, взяти під контроль Будинок профспілок. І ми розуміємо, що вночі, коли 180 спеціально натренованих людей виступлять, то це, звичайно, може бути проблемою.

Коли ми про це дізналися – ми публічно про це інформували, нам вдалося збити цей план на 2 січня. Але ми розуміємо, що будь-якого дня це може відбутись: коли нібито громадськість говорить, що звільнимо сцену від політиків, а тут їм одразу на допомогу приходить 180 таких добровольців. І під таким приводом, знову ж таки зсередини, будуть намагатися внести дисбаланс або конфлікт на Майдан. 

Це я Вам перерахував так побіжно. Насправді, спектр цих прийомів, якими намагаються зсередини вдарити по Майдану, дуже широкий. 

– Зараз влада формально ігнорує Майдан. З одного боку, відкрито жодних заходів проти нього не вживає, з іншого – не виконує вимог, які були оголошені на Майдані. Як у такому разі в подальшому розвиватиметься ситуація? Тобто, це все не може тривати до президентських виборів 2015-го чи може? 

– Коли Ви кажете, що вони не вживають ніяких дій, то це не зовсім так. Тому що хлопців викликають у прокуратуру. Особисто я на 8 січня на ранок викликаний у прокуратуру на допит. 

– У якій справі? 

– Там номер справи є. Слава Богу, я викликаний як потерпілий, а не як підозрюваний. 

– У такому разі, чи можна це вважати тиском, що Вас як потерпілого викликають?

– Так, але невідомо, як воно в ході буде перекваліфіковано. Це йдеться про цю бійку, яка була біля Українського дому, коли «Беркут» намагався розігнати наметове містечко, тоді у мене був струс мозку, швидка мене забрала тоді.

Але ж ми знаємо, що ця справа може бути дуже швидко перекваліфікована, коли працівники «Беркуту» будуть говорити, що це Парубій бив їх, а не вони його. І багатьох людей в регіонах викликають як свідків, а потім перекваліфіковують у підозрюваних.

За останні два дні до членів Автомайдану приходять працівники ДАІ, беруть їхні дані, так само намагаються чинити тиск на тих людей, як брали участь у походах на «Межигір’я» і до будинків Азарова та Медведчука. Тобто, в ці дні влада намагається через правоохоронні органи тиснути на найбільш активних членів Майдану.

Зараз є такий політично період пасивний – Новий рік і Різдво – коли йде так би мовити перегрупування сил. Активніші дії з нашого боку почнуться після Різдва. Але ми підозрюємо, що можуть бути активні дії і з боку влади.

І, звичайно, ми спробуємо змусити Януковича почути нас. Але може бути, що й Янукович зробить ще одну спробу розігнати Майдан – на це очевидно треба очікувати після 8 січня. 

– Чи будуть нові вимоги від Майдану, чи наполягатимете на тих вимогах, які є зараз? 

– Майдан має з самого початку дуже зрозумілі вимоги. 

– Дострокові вибори…

– Концептуально. Але є питання, які можна вважати більш локальними, але не менш важливими.

Для нас дуже важливо, щоб були покарані люди, які давали наказ «Беркуту» бити дітей, і щоб були покарані безпосередньо ті бійці «Беркуту» – це просто бандити, злочинці, як ще їх назвати – які по-звірячому били дітей. Для нас ця вимога є вкрай важливою, бо, якщо не будуть покарані вони – ми будемо мати знову і знову такі ж самі випадки.

Коли кілька бійців «Беркуту» і ті, хто давали наказ, сядуть у в’язницю – ми будемо знати, що кожен керівник добре подумає перед тим, як пустити «Беркут» на людей. І це питання насправді дуже важливе – для Майдану і для всіх.

Нам важливо, щоб були припинені політичні репресії. Багато хто на Майдані жартує: мовляв, як ми поїдемо додому, то першими до нас у гості завітають представники міліції чи прокуратури. Для нас вкрай важливо, щоб були припинені будь-які репресії проти наших людей. 

– До речі, щодо репресій проти активістів і таких страшних випадків, який стався з Тетяною Чорновол. Як забезпечити безпеку активістів Майдану? Це питання як вирішується?  

– Має бути вирішено. Бачите, правовим шляхом воно не вирішилося – закон не працює. 

Ми повинні знайти механізми, щоб воно працювало. Де-факто ми ж розуміємо, що воно не йде нізвідки – йдуть з кабінету громадянина Януковича всі ці накази.

Ми ж розуміємо, що коли представники міліції всупереч закону тримають людей у в’язниці або гукають людей на допити, то це не може бути просто так. Це накази, які ідуть, як вони кажуть, з першої приймальні – від Януковича або від його найближчого оточення.

Ці вказівки – переслідувати людей – мають бути припинені. Для нас це є дуже важливою вимогою. 

– На Вашу думку, наскільки лідери опозиційних сил, які очолюють парламентські фракції, ефективно скористалися отим потенціалом, який їм дав наприкінці минулого року Майдан? 

– Ну, я би не ставив питання – хто і як скористався. Чи можна ставити питання, наскільки лікарі скористалися потенціалом Майдану, наскільки вчителі скористалися?.. 

– Все-таки Майдан – це інструмент тиску на владу і досить-таки потужний інструмент.

– Майдан – це загальносуспільна акція протесту. Набагато ширша, ніж будь-яка політична партія чи громадський рух.

Це загальносуспільний рух, і тому я б не прив’язував його ось так до політичних вимог, до того, хто і як ним скористався. Майданом неможливо скористатися, Майдан живе від початку своїм життям.

І Майдан є доволі потужним, щоб можна було ним управляти, маніпулювати, щоб його можна було використовувати. Я вважаю, що для всіх нас просто вкрай важливо, як себе кожен вів.

Я можу сказати, що багато хто з моїх колег-депутатів проявили себе якнайкраще. Коли був штурм 10-11 грудня, мені говорили члени «Самооборони»: ми думали, що ми найбільше дістанемо, бо в перших рядах, а найбільше діставали депутати. Бо депутати стояли попереду і брали на себе перший удар «Беркуту». 

– Просто багатьом зараз здається, що політики не знають, що робити з Майданом. І тому вони шукають, як піти, але піти красиво з цієї акції. 

– Говорять багато чого, але для мене важливо, як і для моїх колег, бути разом з людьми. Чи чув я такі думки, як піти, але піти гарно? Ні, я таких думок не чув.

Більше того, якщо хтось вважає, що він керує Майданом, то насправді Майдан керує нами всіма, а не ми – Майданом. Тому якби хтось і вирішив піти, то це рішення залишиться в повітрі.

Я вважаю, що депутати, політики мають допомагати максимально Майдану, бути з людьми. І хочу сказати, що більшість депутатів від опозиції – вони в скрутні моменти на Майдані, вони поруч із людьми.

І це є позитив, бо знімає оцей розкол, який намагалися нав’язати, що є якась громадськість, а є окремо партії, окремо – студенти. Ні, на Майдані ми показали, що всі разом, всі плечем до плеча! І вважаю, що це велика заслуга Майдану. 

– Які зараз основні проблеми Майдану? 

– Та вони кожен день з’являються нові. Зараз у нас багато скарг про те, що заблокована вулиця Грушевського і бічні до неї вулиці. Нам дуже багато киян приносять скарги, що «Беркут» і внутрішні війська заблокували одну з ключових вулиць і не дозволяють пройти.

І днями ми звернулися до в.о. голови київської міськадміністрації Голубченка і міністра внутрішніх справ Захарченка з вимогою припинити це. Якщо Захарченко не здатен контролювати своїх людей, то ми звернулися до Голубченка, щоб він силами комунальних служб розчистив блокаду на вулиці Грушевського. 

– До речі, речники МВС кажуть про те, що до них звертаються громадяни із заявами про те, яку масу незручностей їм створив Майдан.

– Ми свої заяви покажемо. Ми можемо чітко визначити, що відбувається на Майдані – на Майдані відбувається безстрокова акція протесту, яка передбачена законом.

Там відбувається постійно діючий прийом громадян депутатами, там постійно є хтось з депутатів. Тому можна легко пояснити, а що ж відбувається на Майдані.

Кожен киянин, кожен гість міста може без проблем пройти на територію Майдану, у нього ніхто не спитає паспорт чи для чого ти сюди йдеш. Тут все зрозуміло.

Але коли ми доходимо до вулиці Грушевського, то починаються незрозумілі речі. Надзвичайний стан? Тоді оголосіть, на якій підставі ввели надзвичайний стан.

Є наказ блокувати? Тоді поясніть, на якій підставі блокування.

В громадянина, якому Конституція гарантує право вільного пересування, вимагають показати паспорт. Він показує свій паспорт – що він тут живе – і його можуть пропустити, а якщо – ні, то взагалі не пропустять.Тому ми звернулися до Голубченка, щоб він організував кількасот комунальників, а ми готові дати кількасот людей із Самооборони Майдану – щоб ми разом пішли і розблокували вулицю Грушевського. 

– Був ухвалений закон про те, щоб до відповідальності не притягували учасників масових акцій протесту. І от судді і Ваші політичні опоненти кажуть, що цей закон не працює, він якось неправильно написаний, і ця амністія фактично не може бути до них застосована. Чому депутати таку важливу річ не змогли нормально прописати? 

– Та не в тому річ. Це просто черговий раз фальш і обман від влади.

Закон був нормально прописаний і проголосований. Знову ж таки, очевидно, з першої приймальні від Януковича пішла вказівка ігнорувати цей закон.

Не в законі проблема – проблема в тому, що влада його цинічно ігнорує і продовжує політичні репресії. І тому однією з наших ключових вимог є зупинення політичних репресій.

Як повідомляв «ЩЛ», Євромайдан запрошує до себе на Різдвяні свята.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів