Про Всесвітній день свободи преси пам'ятають в Європі - не в Києві

10:00 3 травня 2020 р.

Фото до новини

Учора для ЗМІ була поширена заява Високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені Євросоюзу з нагоди Всесвітнього дня свободи преси (3 травня 2020 року). Подаємо її повний текст.

"У Всесвітній день свободи преси ми вшановуємо ключову роль журналістики у відстоюванні свободи висловлення думок в демократичних суспільствах — як в інтернеті, так і поза ним, — а також у забезпеченні прозорості та відповідальності.

Криза, спричинена поширенням COVID-19, наочно продемонструвала важливість роботи медіа. За часів невизначеності доступ до надійної, перевіреної, вільної від небажаного втручання та впливу інформації є вкрай важливим і сприяє зміцненню стійкості суспільства. Непокоїть той факт, що в деяких країнах пандемію COVID-19 використовують як привід для незаконного обмеження свободи медіа.

Попри додаткові ризики та проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19, журналісти та працівники медіа у всьому світі продовжують робити свою важливу роботу, іноді за складних обставин. Вони озвучують позицію найбільш вразливих людей, доносять їхні історії до аудиторії. Вони здобувають свідчення із менш доступних територій, включно із зонами конфлікту. Вони надають важливу інформацію про вплив пандемії в різних куточках світу, який часто є руйнівним. Вони розповідають історії про солідарність та мужність.

Журналісти відіграють важливе значення у сприянні дискусії щодо того, як суспільства можуть краще підготуватися до викликів, з якими вони зіштовхуються, і врешті-решт, як вони можуть стати безпечнішими, успішнішими та більш стійкими. Журналісти повинні мати змогу вільно працювати. Сьогодні свобода преси є основою демократичних суспільств — можливо, як ніколи раніше. Демократичні суспільства можуть процвітати лише, якщо громадяни мають доступ до надійної інформації та можуть робити усвідомлений вибір. Журналістика допомагає виявляти дезінформацію та протидіяти їй.

У надто багатьох країнах журналістам доводиться боротися із обмежувальним законодавством, яке іноді приписується впливу надзвичайної ситуації з COVID-19, але водночас обмежує свободу висловлення думок та свободу преси. Відключення інтернету та закриття веб-сайтів є поширеними явищами. Журналісти, особливо жінки, стають мішенями знеславлення, фінансового тиску та нападів з боку державних чи прихильних до держави медіа. Часто це змушує їх самоцензуруватися. Занадто багато людей зазнають цькування, свавільного арешту та ув'язнення. Занадто багато людей втратили життя через свою роботу.

Євросоюз працює в межах своїх кордонів та поза ними, аби протистояти негативним наслідкам пандемії у сферах охорони здоров'я та прав людини, а також соціально-економічним наслідкам, зокрема для медіа. Не визнаючи жодних компромісів з приводу потреби у підтримці свободи висловлення думок, ЄС також зосереджує свою увагу на боротьбі проти дезінформації щодо COVID-19. Таким чином ЄС сприяє розвитку надійних джерел інформації, прибирає неправдиву чи оманливу інформацію, вилучає незаконний контент. Ці дії можуть бути успішними лише тоді, коли вони ґрунтуватимуться на сумлінній роботі відданих та сміливих журналістів. Їх щоденні зусилля роблять суспільства більш безпечними, справедливими та демократичними.

Сьогодні Євросоюз рішуче підтверджує свою постійну підтримку ключової ролі незалежних та надійних медіа у всьому світі. 

Свобода преси — це право не тільки медійних професіоналів, але і кожного з нас".  

До Всесвітнього дня свободи преси міжнародна організація «Репортери без кордонів» публікує щорічну доповідь — Індекс свободи преси. Нині Україна посідає 96 місце І аж на шість позицій вище, ніж 2019-го, коли Україна була 102-ю. Може, тому про Всесвітній день свободи преси поки що немає жодної згадки ні на сайті Президента, ні на Урядовому порталі. Не до цього їм тепер.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів