Петиція з помилкою: Президент Зеленський нагадав 27 149 українцям про справу всього народу

12:05 11 червня 2022 р.

Фото до новини

А прем'єр-міністра Шмигаля президент попросив звернути увагу на випадки корупції, зокрема серед працівників прикордонних пунктів пропуску і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

18 травня 2022 року на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України з'явилася петиція Олександра Гумірова, яка до 10 червня набрала 27 149 підписів, пише Dailylviv.com.  У назві петиції слово "пріоритет" написане з помилкою - ніби російською мовою: "Скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити приоритет призову під час мобілізації добровольців".

Автор петиції закликав Зеленського:

- скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та повернути вільний перетин кордону громадянами України;

– переглянути порядок призову під час мобілізації, запровадивши пріоритет призову добровольців;

– посилити відповідальність працівників військкоматів і прикордонних пропускних пунктів за корупційні правопорушення.

Автор петиції стверджує, що заборона на виїзд нібито порушує норми міжнародних конвенцій і українське законодавство, і подібні ініціативи "лише породжують корупцію та беззаконня".

"Ми спостерігаємо черги до військкоматів добровольців, яких відправляють додому очікувати на вакансії. Водночас ті ж військкомати полюють на чоловіків поруч з торговими центрами, щоб вручити їм повістки", – сказано в тексті петиції.

Сьогодні опублікована відповідь Президента України на електронну петицію № 22/139292-еп «Скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців», розміщену на вебсайті офіційного інтернет-представництва Президента України 18 травня 2022 року громадянином О.І.Гуміровим.

Володимир Зеленський нагадав, що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу. За статтею 65 Основного Закону України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України. Статтею 33 Конституції України закріплено право кожного, хто на законних підставах перебуває на території України, вільно залишати її територію, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Таке право відповідно до статті 64 Конституції України може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Скасування цих обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану.

"Стосовно порушеного у петиції питання про запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців зазначаю, що організаційне керівництво мобілізацією в Україні відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» здійснюється Кабінетом Міністрів України, який, зокрема, визначає порядок проведення заходів мобілізації в державі, - повідомив В.Зеленський. - Тому я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян, запобігання і виявлення можливих правопорушень, пов’язаних з корупцією, зокрема серед співробітників прикордонних пунктів пропуску і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції буде поінформовано".

Загальна мобілізація в Україні, - Указ Президента

На Львівщині засудили двох ухилянтів від мобілізації на військову службу

Президент пропонує продовжити воєнний стан та мобілізацію

Кількість мобілізованих у Збройні Сили - це державна таємниця, - Маляр

На росії почали приховану мобілізацію: як мотивують і звідки рекрутують

На Львівщині розпочали 102 кримінальних провадження за підробку документів для уникнення мобілізації: ціна питання

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів