Президент Польщі звинуватив українців у злочині німців на Львівщині

11:48 25 лютого 2019 р.

Фото до новини


Фото: polradio.pl

На Львівщині відбулася жалобна урочистість, присвячена пам’яті жертв погрому в Гуті-Пеняцькій, який відбувся 28 лютого 1944 року.

Про це повідомило «Польське радіо», де також розповіли: «Гута-Пеняцька, село із понад тисячею мешканців, було тоді цілковито спалене. За офіційною польською версією, злочин вчинили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії. З іншого боку, як про це повідомляє портал «Історична правда», «Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП)».

Попри це, президент Польщі Анджей Дуда написав у листі до учасників урочистості: «В Гуті-Пеняцькій стався злочин геноциду. Єдиною «виною» жертв була польська мова і ідентичність, вірність традиції і любов до Батьківщини. Їх вбили, бо вони були поляками. У забуття пішли християнські заповіді і звичайні людські почуття. Зло, терор і кров затьмарили очі, а дим пожежі затемнив небо. Геноцид, який тут здійснили солдати дивізії СС «Галичина» та Української повстанської армії, був одним з найбільших у кількарічній низці злочинів, яку ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі і Львівщині».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів