Посольство Польщі в Україні висловило ноту протесту щодо таблиці на Львівщині

14:15 26 лютого 2019 р.

Посольство Польщі в Україні

Посольство Польщі в Україні
Фото: rbc.ua

Посольство Польщі в Києві Києві звернулося із нотою до МЗС України у зв'язку із інформаційною таблицею у Гуті-Пеняцькій.

Про це поінформувало «Польське радіо», де також розповіли: «Посольство Польщі в Києві висловило ноту протесту міністерству закордонних справ України у зв’язку зі спробами релятивізувати злочин у Гуті-Пеняцькій. Про це повідомила речниця дипломатичного відомства Польщі Ева Сувара».

«За словами Сувари, прикладом спроби релятивізації трагічних подій у Гуті-Пеняцькій є, зокрема, «інформаційна таблиця, що встановлена у 2018 році неподалік пам’ятника жертвам, яка містить фальшиву інформацію про перебіг злочину з 1944 року, а також напис у місці пам’яті українців, котрі загинули у населених пунктах за 20 кілометрів від Гути, у якому говориться про вшанування українських жителів сусідніх сіл, закатованих польськими шовіністами та радянськими партизанами», – поінформувало також «Польське радіо».

«Посольство Республіки Польща в Києві звернулося у цій справі із нотою протесту до МЗС України, наголосивши, що місця пам’яті з таким текстом ставлять сумнів заявлену владою України політику добросусідства та примирення у відносинах з Польщею, а також просить українську сторону роз’яснити законність та обставини встановлення обох об’єктів», – повідомила речниця МЗС Польщі.

«За її словами, у ноті наголошено, що Польща відкрита до діалогу для роз’яснення історичних суперечностей. На таблицю, яка стоїть поруч із пам’ятником жертвам трагедії, на якій по-українськи, по-польськи та по-англійськи написано, що за злочин відповідають «німецькі нацисти», а у селі діяли «польські загони», звернули увагу теж під час торічних заходів у 74-ті роковини погрому в Гуті Пеняцькій», – розповіло також «Польське радіо».

«Віце-президент Інституту національної пам’яті Польщі Кшиштоф Шваґжик тоді відзначив: «Зміст напису на таблиці – це провокація з боку певних українських сил, котрі хочуть переписати історію. Незважаючи на те, скільки би таких таблиць не з’явилося, ніщо не змінює факту, що 28 лютого 1944 року жителі Гути-Пеняцької були вбиті українцями на німецькій службі», – повідомило також «Польське радіо».

Як інформував «Щоденний Львів», на порталі «Історична правда» розповіли: «Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів