Порушення закону про державну мову в обслуговуванні можна оскаржувати впродовж пів року

12:09 17 січня 2021 р.

Фото до новини

Телефонні скарги у суботу-неділю не будуть приймати.

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відтак всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. 

Про це нагадав  у соціальних мережах Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, пише DailyLviv.

Вимога Закону щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки і секції), медичне обслуговування, соціальні послуги тощо.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене, потрібно, насамперед, спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати вас державною мовою, звернутись до керівництва закладу або на "гарячу лінію" установи.

У разі відмови або незабезпечення надання інформації (послуг) державною мовою необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб'єкта).

У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника. Рекомендують також додати докази на підтвердження. 

Письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати. В електронній скарзі також необхідно вказати електронну поштову адресу, на яку заявникові може бути надіслана відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається. 

Скарги подають Уповноваженому впродовж шести місяців від дня виявлення заявником порушення.

Громадяни можуть подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov.ua  або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого https://mova-ombudsman.gov.ua/  

У разі виникнення запитань щодо механізмів захисту своїх прав на отримання інформації та послуг державною мовою громадян просять звертатися за номером 044 293 11 79. Телефонна лінія для надання додаткової інформації та консультацій працюватиме у робочі дні з 9:00 до 17:00.

Штраф для порушників цієї норми мовного закону - від 5100 до 6800 грн.

Інтернет-магазини не виконують вимогу про пріоритетне обслуговування державною мовою

У Колізеї аудіогід заговорив українською

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів