Польща про перехоплення свого літака над Чорним морем російським Су-35: спланована провокація

15:42 7 травня 2023 р.

Фото до новини

Польський літак Turbolet L-410, який виконував обов’язки на кордоні з ЄС у складі Frontex, 5 травня був потурбований російським СУ-35 у зоні операції, визначеній Румунією.

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер заявив, що на думку польської влади, інцидент із літаком Прикордонної служби та російським винищувачем над Чорним морем був провокацією. Польський літак Turbolet L-410, який виконував обов’язки на кордоні з ЄС у складі Frontex, 5 травня був потурбований російським СУ-35 у зоні операції, визначеній Румунією

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com

Пьотр Мюллер заявив Радіоінформаційному агентству, що російський підрозділ порушив міжнародне право.

У Прикордонній службі повідомляють, що російський винищувач без будь-якого радіозв’язку влетів у зону проведення операцій, визначену Румунією, а потім здійснив агресивні та небезпечні маневри – тричі наближався до польського літака на небезпечну відстань. «Унаслідок цієї події сталася велика турбулентність літака Прикордонної служби Польщі. Екіпаж із п'яти польських офіцерів втратив контроль над літаком і втратив висоту», — наголошується в інформації. Також повідомлялося, що російський бойовий літак пролетів прямо перед літаком прикордонної служби, перетнувши його траєкторію польоту на небезпечній відстані, – за оцінкою екіпажу, близько п'яти метрів. Після третього наближення російський винищувач відійшов від польського літака.

У Прикордонній службі Польщі наголосили, що екіпаж, до складу якого входили переважно два пілоти, продемонстрував відмінні навички, особливо витримку, завдяки чому вдалося благополучно приземлитися. Екіпаж літака Turbolet L-410 Прикордонної служби складається з двох пілотів і трьох операторів авіаційної системи з 1-го авіаційного відділу Управління авіації Прикордонної служби в Ґданську. Екіпаж у такому складі з 2 травня бере участь у місії Frontex – JO MMO Black Sea 2023.

Раніше румунські служби повідомили, що в результаті інциденту румунські та іспанські бойові літаки, які несуть службу в Об'єднаному центрі повітряних операцій НАТО, були приведені в бойову готовність. Румунське відомство назвало маневри російського винищувача агресивними та небезпечними.

У Польщі піднімали в небо винищувачі F-35 на перехоплення трьох літаків РФ

До Румунії увійшли батальйон Нацгвардії США і загін F-35

Міноборони Польщі не підтверджує порушення повітряного простору країни літаком з Росії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів