Політичні сценарії звільнення Тимошенко: лікування в Німеччині, часткове чи повне помилування

13:36 21 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: lenta-ua.net

Про можливість перегляду судового рішення ніхто вже й не згадує.

«Тиждень.ua» присвятив сьогодні, 21 жовтня, лідеру Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та колишньому прем’єр-мінстру Юлії Тимошенко й перспективам підписання угоди про асоціацію з ЄС публікацію «Політичні сценарії звільнення Тимошенко: лікування в Німеччині, часткове чи повне помилування»:

«Перелік політичних сценаріїв звільнення Юлії Тимошенко з наближенням дедлайну до підписання угоди про асоціацію з ЄС скорочується. Про амністію чи декриміналізацію статей, за якими її засудили, вже навіть не згадують. На помилування вочевидь не погодяться ні влада, ні екс-прем’єрка. Натомість цілком очевидним стає варіант з лікуванням Тимошенко за кордоном.

Сценарій №1. Лікування Тимошенко за кордоном

Шанси цього варіанту значно зросли за останні кілька тижнів: після публічної згоди на це Тимошенко, а також нещодавньої офіційної заяви Януковича. Він нарешті конкретизував можливий шлях вирішення питання Тимошенко під час робочого візиту в Донецьк.

«Зараз політичними силами, які представлені в парламенті, підготовлений законопроет, який дозволить розв'язати це питання», - сказав Янукович і пообіцяв підписати такий закон.

У тому, що поки такого закону нема він (що традиційно для влади) звинуватив опозицію. «Винна лише опозиція, яка не захотіла тоді його розглядати», сказав він з посмішкою і розвів руками.

При цьому додав, що саму процедуру виїзду за кордон Тимошенко вже вирішить суд.

Дещо пояснив слова ґаранта депутат від ПР Володимир Олійник: ініціатива у вирішенні питання виїзду Тимошенко за кордон повинна виходити від опозиції, і вона «вже є в парламенті – «це законопроект №2453а, розроблений депутатом Ради Сергієм Міщенком (позафракційний)», однак, його треба доопрацювати. Також він зазначив, що фракція ПР готова підтримати такий законопроект.

Незадовго після цього член фракції Партії регіонів Микола Рудьковський зареєстрував схожий законопроект – «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого і Кримінального процесуального кодексів України (щодо правового регулювання лікування засуджених за кордоном)».

Документом пропонується надати суду право, ґрунтуючись на висновках комісії Міністерства охорони здоров'я та Державної пенітенціарної служби, приймати рішення про лікування ув'язненого за кордоном. Час лікування не зараховується в загальний термін вироку. "Після закінчення терміну, визначеного судом для лікування за кордоном, засуджений повертається в Україну для подальшого відбування покарання», – наголошується в законопроекті.

Ініціативу пана Рудьковського несподівано розкритикували і в Партії регіонів - раніше в ПР вирішили не реєструвати законопроекти на цю тему. «Микола Рудьковський вже три дні як написав заяву про вихід з фракції Партії регіонів (у зв'язку з обранням головою Соціалістичної партії. – Ред.). Я допускаю, що розробка законопроекту N3444 - його особиста ініціатива», – заявив народний депутат Володимир Олійник.

У п'ятницю, 18 жовтня, законопроект Миколи Рудьковського був знятий з сайту Верховної ради. У ПР пояснили , що цей документ є альтернативним законопроектом Сергія Міщенка, а значить, термін його можливої реєстрації – протягом 14 днів після подачі першого законопроекту - закінчився ще в липні.

Джерела видання Forbes повідомили, що текст документа підготували співробітники адміністрації президента   на чолі з радником президента Андрієм Портновим. Помічник Миколи Рудьковського Андрій Гусак цю інформацію спростував.

В той же час джерела видання Forbes вказали, що найближчим часом в Раді буде зареєстрований ще один законопроект про виїзд ув'язнених для лікування за кордон, який готує міністр юстиції Олена Лукаш.

Соратники Юлії Тимошенко виступили проти пропозиції ПР. "У них (у влади. – Ред.) одна мета – принизити Юлію Тимошенко, не дати їй помилування, щоб вона залишалася ув'язненою, і транспортувати її до Німеччини в кайданах!», – заявила народний депутат Олександра Кужель ("Батьківщина"). Вона додала , що якщо відповідний законопроект буде прийнятий , Юлія Тимошенко може відмовитися виїхати за кордон.

Попри таку активізацію влади в опозиції не бачили потреби в ухваленні окремого законопроекту для лікування Тимошенко. Однак дехто із соратників екс-прем'єра заявив, що працюють над своїм законопроектом

«Наші хлопці всі вихідні займалися розробкою власного законопроекту на цю тему. Що ми будемо робити - вирішимо вранці на засіданні фракції», – заявила Кужель.

Президент центру «Український барометр» Віктор Небоженко прогнозує в парламенті конфлікт законопроект про лікування Тимошенко. «Варто очікувати голосування за два законопроекти: від опозиції і більшості. При чому перший передбачатиме зняття частини її обвинувачень, а останній ще більше посилюватиме їх», – зазначив він.

Небоженко переконаний, що Янукович в цій ситуації намагається перекласти відповідальність на Партію регіонів.

«Він переносить політичну відповідальність на Верховну Раду, де більшість все таки належить Партії регіонів. Чимало з них погано ставляться до Тимошенко, опозиції, до історії 2004 року. І раптом їм кажуть про те, що треба підтримати Тимошенко… Єдине, що буде спроба грати в карти, махлювати з різними законопроектами», – додав політолог.

Між тим, питання звільнення Юлії Тимошенко на підставі клопотання місії Патріка Кокса та Олександра Кваснєвського може вирішитися вже 24 жовтня.

«Це питання ще не розглядалося на засіданні комісії при президентові з питань помилування. Найближче засідання комісії призначене на 24 жовтня», – повідомив член комісії народний депутат від Партії регіонів Сергій Гриневецький.

Сценарій 2. Помилування

Цей, здавалося б, найкоротший спосіб звільнення Тимошенко вже став основним питанням здебільшого політичної, а не юридичної дискусії.

Так, правозахисник Едуард Багіров переконаний, що президент Віктор Янукович може підписати указ про помилування Юлії Тимошенко впродовж 72 годин.

Його правозахисна організація навіть підготувала проект внесення змін до указу президента про затвердження положення про помилування.

Зокрема, пропонується внести зміни до положення про здійснення помилування і змінити в чинному положенні лише три пункти. Зокрема, вилучити положення про те, що на помилування можуть претендувати в'язні, котрі відбули щонайменше половину терміну свого покарання, вилучити положення про особисте звернення щодо помилування, а також положення про обов'язковість відшкодування матеріального збитку.

«Якщо прибрати ці пункти з положення про помилування... І наступним кроком є новий указ президента про помилування», - сказав правозахисник.

Втім, ні регіонали, ні сам Янукович не бачать юридичних підстав для помилування.

Цей сценарій наразі видається не зовсім прийнятний для всіх сторін конфлікту ще й з початком епопеї з оскарженням помилування Юрія Луценка, яку затіяв донецький адвокат Володимир Оленцевич, подавши скаргу з вимогою визнати незаконним відповідний указ президента, оскільки не Луценко просив про помилування.

Крім цього, варіант з помилуванням, за словами експертів, не прийнятний і для Тимошенко, оскільки підтверджуватиме її вину і «милосердність Януковича».

Сценарій №3. Часткове помилування

За словами екс-президент Польщі та представника спеціальної Моніторингової місії Європарламенту Алєксандра Кваснєвського, такий варіант був запропонований у листі представників ЄП до Януковича. А саме: можливість зменшити строк ув’язнення Тимошенко з 7 років до 2 років, які вона вже перебуває в ув`язненні.

Цей варіант розкритикувала міністр юстиції Олена Лукаш. По-перше, вона зазначила, що не розуміє поняття «часткового помилування». Крім цього, це не застосовується в українському законодавстві.

Разом з тим, вона взагалі заперечила можливість помилування Тимошенко. По-друге, вона назвала три обставини, про які говорять експерти в контексті помилування Тимошенко: дуже сильне бажання низки осіб, щоб було ухвалене рішення про помилування, міжнародний тиск і проблема із хребтом у Тимошенко.

«Ні хвороба хребта, ні сильне чиєсь бажання, ні міжнародний тиск не є підставою для помилування», – сказала Лукаш.

І додала, що для помилування потрібне і позитивне рішення Комісії з помилування, підстав для якого, на її думку, наразі немає.

Польський євродепутат Марек Сівець запропонував свій варіант так званого «часткового помилування», за якого екс-прем'єр отримає свободу, але муситиме сплатити 200 мільйонів доларів штрафу (саме така сума компенсації за рішення у «газовій справі» Тимошенко) і втратить громадянські права на 3 роки.

«Часткове помилування означає скорочення її вироку ув'язнення з семи років вполовину. У зв'язку з тим, що пані прем'єрка відсиділа вже більше половини скороченого строку, є підстави для її умовно-дострокового звільнення», – повідомив євродепутат.

За цим сценарієм Тимошенко має сплатити штраф і не зможе балотуватись на виборах.

Сівець також зазначив, що як усяке компромісне рішення, це має свої недоліки, але воно видається єдино можливим. Як він висловився, запропонований варіант відповідає вислову "і вівці цілі, і вовки ситі».

Однак такий варіант розкритикували політологи. На думку Вадима Карасьова, на таку суму компенсації ніколи не погодиться Тимошенко. «Це фактичне визнання того, що такі кошти є, вони десь зароблені. Ніхто б не погодився на такий штраф», - зазначив він.

Зауважимо, що звучать й інші варіанти: амністія і декриміналізація кримінальних статей, за якими засуджено Тимошенко. Втім, попри окремі заяви про їх вірогідність як один зі способів вирішення питання екс-прем’єра, вони вже канули в лету.

Свого часу, законопроекти опозиції, які би розв’язали руки владі для цього, були заблоковані парламентською більшістю.

Регіонали пояснювали неможливість, зокрема, застосування амністії, бо Тимошенко ще перебуває під слідством в іншій справі – про ЄЕСУ, а також підозрюваною ¬– у справі про вбивство колишнього депутата Євгена Щербаня.

Хоча звучали припущення, що у варіанті з амністією бачать небезпеку, бо це зумовить необхідність відпустити ще кілька сотень ув’язнених.

«Затарілим» можна назвати і варіант з декриміналізацією. Його навідріз блокували регіонали в Раді з початку засудження Тимошенко. Проти цього варіанту виступив і Янукович, назвавши його «законодавчими змінами, штучними під якусь людину».

Про можливість перегляду судового рішення Тимошенко ніхто вже й не згадує. Як зауважують експерти, у такому разі виникнути прямі докази того, що засудили її незаконно».

Як інформував «Щоденний Львів», через відмову Президента Віктора Януковича виконувати домовленість про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко рішення ЄС по Україні буде відкладене.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів