Рішення ЄС по Україні буде відкладене?

09:35 21 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: urb-a.livejournal.com

Головна перешкода – відмова Президента Віктора Януковича виконувати домовленість про помилування екс -прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це пише «Коммерсантъ-Украина». Інформує також, що сьогодні, 21 жовтня, Рада Європейського союзу обговорить у Люксембурзі на рівні глав МЗС виконання Україною критеріїв підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Але, за даними видання, рішення сьогодні прийнято не буде – в країнах ЄС впевнені що Київ не досяг необхідного прогресу. Головна перешкода – відмова президента Віктора Януковича виконувати домовленість про помилування екс -прем'єра Юлії Тимошенко.

Для пошуку виходу з кризи в Україні їде з екстреним візитом місія Патріка Кокса і Олександра Кваснєвського. У Брюсселі сподіваються, що рішення буде знайдено до 18 листопада, коли знову відбудеться засідання Ради ЄС. Ведеться також дискусія про те, чи можливо дати Києву додаткову відстрочку.

«Коли політична воля для підписання з'явиться, рада має затвердити мандат на підписання з боку Європейського союзу. Цей юридичний акт має бути прийнятий на засіданні ради в листопаді», – заявила прес-секретар Ради ЄС Сюзанна Кіфер.

До вільнюського саміту заплановане лише одне засідання цього органа на рівні міністрів закордонних справ, яке відбудеться 18 листопада. Найгірша ситуація склалася з виконанням двох пунктів «списку Фюле», у яких від Києва було потрібно поліпшити бізнес-клімат і подолати наслідки вибіркового правосуддя.

«У ситуації з бізнес-кліматом не просто немає прогресу – там явний регрес у порівнянні з 2012 роком», – заявив  високопоставлений західний дипломат, акредитований у Києві.

Однак у Євросоюзі готові закрити очі на цю проблему. Важлива вимога ЄС – почати реформу прокуратури, але тут зусилля влади відповідають європейським очікуванням.

Фактично єдиною умовою підписання угоди про асоціацію залишається звільнення Юлії Тимошенко. 

У Брюсселі вже почалася дискусія про можливість знову відкласти крайній строк ухвалення рішення про підписання угоди про асоціацію у випадку, якщо на листопадовій зустрічі міністри закордонних справ країн-членів ЄС не прийдуть до консенсусу. 

Як інформував «Щоденний Львів», керівництво України хоче від Німеччини гарантій, що Тимошенко замість лікування не буде займатися політикою.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів