Після таємної зустрічі Януковича й Путіна «регіонали» критикують асоціацію з ЄС

23:37 11 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: mediaport.ua

І навіть нібито «готові піти на конфлікт із Президентом».

Перший заступник голови парламентської фракції «Партії регіонів» Михайло Чечетов (на фото) заявив сьогодні, 11 листопада, в коментарі «УНН», що «Україна нічого не втратить, якщо не підпише Угоду про асоціацію із ЄС», і що над «Україною сонце завжди встає на Сході». Дослівно ж сказав із цього приводу наступне:

«Президент чітко позначив шлях до євроінтеграції. Але справа в тому, що політично визначений курс, зачіпає перш за все виробників, промисловців. Але ми не повинні будь-якою ціною реалізовувати цей курс.

Промисловці переконані, що якщо ми просто будь-якою ціною, як то кажуть повернемося до Росії спиною, до чого нас підштовхують (особливо опозиція. – Ред.), то це просто згубно для країни. Це означатиме, що половина промисловості завтра зупиниться.

Ці підприємства – це індустріальне серце країни. І воно просто зупиниться. А коли серце зупиняється – людина помирає.

Те саме і в країні – якщо індустріальна мережа перестає битися – країна просто помирає. Тому промисловці на зустрічі із М.Азаровим виразили своє занепокоєння, що «будь-якою ціною» і особливо ціною повного розриву відносин із Росією, така інтеграція користі країні не принесе.

Добре буде через 15 років. А одразу стане погано, дуже погано.

Як тільки ми підпишемо євроінтеграцію – буде дуже погано. Закриються російські ринки, стануть підприємства, люди втратять робочі місця…

Але опозиція каже, що нехай народ потерпить 15 років. За те, щоб через 15 років жити добре, давайте зараз закриємо половину підприємств, людей виженемо на вулицю, і потерпимо років 10. Це говорять ті, хто їздить на мерседесах і так далі…

Я кажу як економіст: як тільки буде підписано Угоду про Асоціацію із Європою – одразу ж буде гірше. Гірше буде завтра, післязавтра, і рік і два… Якщо зупинеться індустріальне серце країни – Донбас – це не підйомна для нас ціна.

Так, ніхто не каже, що ми хочемо сягнути європейських стандартів політично. Але є ціна питання і ми ніколи не підемо на те, щоб ціною питання був повний розрив відносин із нашим «братським» сусіднім народом – дружньою Росією. З якою ми разом святкували 70-річчя визволення Києва. Адже за Київ пали і росіяни і українці. В одному окопі на смерть стояли під Сталінградом, під Києвом і Брестом, під Варшавою і Будапештом… Захищаючи рідну землю від фашистської чуми.

І чому Президент намагається про це говорити, що ми повинні… Ніхто не каже, що ми не повинні наближувати українську якість життя, але я іще раз повторююся: яка ціна питання…

Нам потрібні гарантії. Треба, щоб Європа нам надала певні гарантії: що завтра ми надамо вам кредити, завтра вам будуть якісь преференції…»

Відтак Чечетова натякнув, що Росія ближча Україні, аніж Євросоюз, і що нічого не зміниться, якщо раптом Угода про Асоціацію з ЄС зірветься:

«Як сонце вставало так і вставатиме. Я весь час казав і зараз хочу сказати, це наше природне прагнення до європейських стандартів. але ми маємо розуміти найголовніше – що сонце над Україною завжди встає на Сході».

Своєю чергою, лідер парламентської фракції «Партії регіонів» Олександр Єфремов стверджував сьогодні, 11 листопада, в інтерв´ю виданню «ЛІГАБізнесІнформ», що «регіонали» нібито навіть готові піти на «конфлікт» з Президентом через асоціацію з Євросоюзом, бо не готові платити «будь-яку ціну» заради підписання угоди з ЄС – хоч і визнають, що у разі зриву підписання цгоди з ним Україна втратить історичний шанс. Дослівно ж нардеп сказав із цього приводу:

«Я просто не належу до тієї категорії людей, які хочуть євроінтеграцію за будь-яку ціну . Що значить «за всяку ціну»?.. Ніхто не сказав, що у разі виконання їхніх вимог Євросоюз обов´язково підпише угоду. При цьому у нас є колосальні проблеми, про які чомусь не прийнято говорити.

Через ускладнення у відносинах з Росією ми сьогодні втрачаємо десятки тисяч робочих місць на півдні, сході та в центрі країни. Європейську сторону це не цікавить.

Що відбувається? Якщо це в інтересах і України і ЄС , то Євросоюз повинен рахуватися з проблемами нашої держави, а не тягнути Україну до себе за будь-яку ціну.

Якщо не підпишемо асоціацію з ЄС, звісно, буде погано. І Україні, і Євросоюзу. Але кінець світу не настане, і сонце сходити не перестане . Але у нас, принаймні, залишиться повага до самих себе, за те, що ми - держава, а не маріонетка.

Зараз йде великий тиск на фракцію з боку Президента , що ми (фракція ПР. – Ред.) повинні підтримувати євроінтеграційний напрямок. Це не конфлікт, а дискусія.

Ми ж не така фракція – що нам сказали, то ми і робимо . Ми не роботи. У нас усі питання обговорюються і дискутуються».

Такі заяви «регіоналів» пояснив у коментарі «Тиждень.ua» політолог Віктор Небоженко»:

«Вони затягують і саботують побажання Януковича. Він же справді хотів зняти з себе важку роботу і перекласти це на плечі ПР і опозиції.

Нині ж цілком очевидний зріст прихованого і впертого протистояння і спротив найбільш сильного активу ПР і Януковича. Це ж Януковичу треба їхати у Вільнюс з якимось результатом ВР щодо роботи цієї комісії і долі Тимошенко, а не депутатам.

І вони це прекрасно розуміють, і просто тягнуть час… По-перше, не хочуть співпрацювати з опозицією, а по-друге – не мають бажання йти на зустріч Януковичу, що заставляє їх робити за нього «брудну» роботу».

Втім, Небоженко зазначає, що робота тимчасової комісії ВР може активізуватися, якщо «Янукович влаштує їм (регіоналам. – Ред.) наганяй, то цілком можливо, що вони за ніч до Вільнюса проголосують і звільнять Тимошенко». Політолог додає, що таким чином українська влада хоче поставити Європу в незручне становище.

«Мовляв, бачите, ми ж пішли вам на зустріч в останній момент, а ви не готові до підписання угоди про асоціацію. Така гра, що свідчить про відсутність внутрішньо політичної стратегії в Україні. І це не зручно Європі як партнеру України. Така ситуація нагадує розмову дорослого з підлітками, які ще хочуть то посміятися, то погратися…», - зазначив Небоженко.

Своєю чергою, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розтлумачив у коментарі «ГолосUA», що ті «регіонали, які критикують євроінтеграцію України, «не не є носіями ексклюзивної інформації». Тому, на думку політолога, їхні заяви ні до чого не приведуть, вони всього лише «суєта».

Віталій Бала упевнений натомість: «В українських реаліях останнє слово все одно буде за Президентом, причому це рішення може бути прийняте всупереч будь-якій логіці останніх подій і заяв з боку партії влади. Таке рішення може прозвучати навіть не з вуст самого глави держави, а у вигляді повідомлення його прес-служби.

Утім, як зазначив В. Бала, шанси України на підписання угоди про асоціацію з ЄС як і раніше оцінюються як 50 на 50. Проте, на думку політолога, «загальний фон» останніх негативних заяв дещо зменшує імовірність такої події.

Як повідомляв «Щоденний Львів», голова фракції ПР заявив, що великі промисловці у ній – проти євроінтеграції.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів