Останнє китайське попередження. Вашингтон звинуватив Пекін у підтримці війни РФ проти України

09:14 30 травня 2024 р.

Фото до новини

Сполучені Штати звинуватили керівництво Китаю в підтримці війни Росії проти України та попередили, що Пекін може зіткнутися з подальшими санкціями у відповідь з боку Сполучених Штатів та інших країн НАТО.

Про це заявив заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл під час візиту до Брюсселя, повідомляє Reuters, пише DailyLviv.com.

Кемпбелл сказав, що поінформував головний політичний орган НАТО, Північноатлантичну раду, про занепокоєння Сполучених Штатів масштабною підтримкою Росії з боку Китаю, яка допомагає Москві відновлювати елементи її озброєння, включаючи ракети великої дальності, артилерію та безпілотники, а також РЛС та засоби спостереження за пересуваннями на полі бою.

«Те, що ми бачимо в поставках із Китаю до Росії, – це не одиничний випадок чи пара шахрайських фірм, залучених у підтримку Росії, - сказав Кемпбелл. - Це тривалі, комплексні зусилля, які підтримуються керівництвом Китаю і покликані за лаштунками надати Росії всіляку підтримку».

За його словами, дії Китаю створили можливості для Росії не лише на полі бою в Україні, але й дозволили кинути стратегічний виклик іншим країнам Європи.

«Ми розглядаємо це як питання надзвичайної терміновості», – сказав американський дипломат.

Він зазначив, що у відповідь на дії Китаю Європа і США вже запровадили санкції в певних випадках і додав, що очікує від союзників наступних кроків у цьому напрямі.

Минулого місяця Вашингтон запровадив санкції проти 20 компаній, що базуються в Китаї та Гонконгу, не побачивши реакції уряду КНР на його неодноразові попередження щодо неприпустимості підтримки Пекіном російської армії.

Після цього кроку посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що Пекін контролює експорт товарів подвійного призначення відповідно до законів і правил та що звичайна торговельно-економічна взаємодія між Китаєм і РФ відповідає правилам Світової організації торгівлі й ринковим принципам.

Кемпбелл відмовився уточнювати, якими можуть бути подальші кроки, але підкреслив, що західним союзникам потрібно надіслати чіткий і недвозначний сигнал Пекіну про те, що кроки, які робить Китай у бік Росії, небезпечні для довгострокової стабільності в Європі і загрожують європейсько-китайським відносинам.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів