Органи державної влади втрачають свою легітимність - юрист

16:10 12 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.ua

У ситуації, яка складається в Україні, органи державної влади поступово втрачають свою легітимність, тобто визнання громадянами.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це на засіданні Львівського прес-клубу сказав Руслан Тополевський, експерт Центру правових та політичних досліджень "СІМ", доцент кафедри теорії та історії держави і права Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

Це, за словами Тополевського відбувається тому, що самі органи державної влади відмовляються дотримуватися норм закону. А відмова органів влади дотримуватися норм закону поступово послаблює правову систему, в якій ми живемо, наголосив правник.

Руслан Тополевський нагадав, що ст.3 Конституції України говорить, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком української держави. Цю статтю треба пов’язати зі 19 статею, яка каже, що громадяни можуть робити все, що прямо не заборонено законом, а органи державної влади повинні діяти в межах, спосіб та в порядку, передбаченому Конституцією та законами України.

«Україна є учасником Європейської конвенції з прав людини, ст. 11 якої гарантує право на мирні зібрання. Воно може бути обмежене лише певними легітимними цілями - «національна безпека» або «громадський порядок». Але Конвенція передбачає ще одну умову, про яку забувають наші судді і наші законодавці. Таке обмеження має бути необхідним в демократичному суспільстві. Ось ця необхідність не розглядається, коли проведення мирних зібрань, право на мирні зібрання ставиться на одні терези з правом на ялинку чи ковзанку. Зрозуміло, що в цій ситуації право на митні зібрання буде переважати»,- наголосив Руслан Тополевський.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів