Очікування України від нової Єврокомісії

22:59 29 листопада 2019 р.

Фото до новини

У Євросоюзі з 1 грудня буде нове керівництво.


Крім колишнього прем'єра Бельгії Шарля Мішеля, який замінить Дональда Туска на посаді президента Європейської Ради, до роботи також заступить нова Єврокомісія. 27 листопада євродепутати проголосували за її склад на чолі з німкенею Урсулою фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen).

Який курс вона планує щодо України, стало відомо лише з її листа із завданнями для майбутнього єврокомісара з сусідства та розширення. У ньому фон дер Ляєн написала, що очікує посилення відносин з країнами "Східного партнерства", до яких входить і Україна. Майбутній єврокомісар повинен буде прискорити імплементацію угод про асоціацію ЄС з Україною, Грузією та Молдовою, а також шукати можливості "поглибити секторальну співпрацю там, де це доречно".

Одне з чотирьох завдань щодо країн "Східного партнерства" фон дер Ляєн цілковито присвятила Україні: "Ви повинні повною мірою використати Групу підтримки України (в Єврокомісії. - Ред.) для підтримки реформ та просування непохитної відданості Євросоюзу територіальній цілісності країни".

Утім, занепокоєння і в Києві, і в Брюсселі викликало рішення фон дер Ляєн віддати портфель єврокомісара з сусідства та розширення представнику Угорщини Оліверу Вергеї. Той пообіцяв підтримувати територіальну цілісність України, докладати зусиль для завершення конфлікту на Донбасі та просувати реформи для посилення верховенства права, боротьби з корупцією та ролі незалежних ЗМІ. Утім, Варгеї пішов набагато далі звичної брюссельської риторики та заявив про намір поглиблювати секторальну інтеграцію України, Грузії та Молдови з ЄС у всіх сферах, де вони хочуть. А це саме те, чого прагне офіційний Київ.

Фінансовою допомогою Україні досі завідував латвієць Валдіс Домбровскіс. Можна очікувати, що у новому складі це питання залишиться у його руках, адже він буде її виконавчим віцепрезидентом з економіки. ЄС на тристоронніх газових переговорах з Україною та Росією дотепер представляв заступник голови Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович. Це при тому, що єврокомісаром з енергетики був Мігель Аріас Каньєте. Його наступником стане естонка Кадрі Сімсон. Портфель Шефчовича енергетики більше не стосуватиметься. Утім, не виключено, що Шефчович захоче сам завершити переговори, які він веде уже півтора року. 

За матеріалами огляду DW. 

Нагадаємо, Україна потребує фінансової допомоги з боку ЄС. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів