Німеччина може не видати Тимошенко Україні після «лікувальних канікул», – політолог

23:20 2 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Уряд Ангели Меркель не погодиться на передачу ув'язненої під охороною українських тюремних наглядачів.

Німецький політолог, колишній керівник київського бюро Фонду імені Фрідріха Еберта Вінфрід Шнайдер-Детерс, впевнений – якщо український парламент, відпускаючи екс-прем'єра за кордон, буде керуватися гаслом «лікування не означає помилування», то таке рішення «проблеми Тимошенко» не буде сприйнято Євросоюзом. Про це він пише в статті для київської газети «Дзеркало тижня. Україна».

Політолог не сумнівається, що уряд Ангели Меркель в разі прийняття українською владою рішення про лікування Юлії Тимошенко в Німеччині не погодиться на передачу ув'язненої під охороною українських тюремних наглядачів. Зі слів Шнайдер-Детерса, пропонуючи лікування екс-прем'єра в Берліні, виходили з того, що вона прибуде сюди вільною людиною.

«І після одужання Тимошенко Німеччина напевно не видасть Україні для відбування строку ув'язнення, як це передбачено оприлюдненими 18 жовтня текстом законопроекту про зміни в кримінальному та кримінальному процесуальному кодексах, що дозволяють виїзд тяжкохворих ув'язнених для стаціонарного медичного лікування без скасування вироку суду», – зазначив Шнайдер-Детерс. До того ж, підкреслив експерт, малоймовірно, що німецький уряд дасть письмові гарантії того, що Юлія Тимошенко не буде займатися політичною діяльністю в Німеччині.

«Якщо український парламент ухвалить такий закон, керуючись гаслом «лікування не означає помилування», то можна з упевненістю стверджувати, що він не буде сприйнятий Європейським Союзом як вирішення «проблеми Тимошенко». «Рішення», за яким екс-прем'єр після повернення до України буде змушена повернутися за ґрати, може змусити її звернутися з проханням про надання політичного притулку, і вона, напевно, зможе його отримати в будь-якій європейській країні – з негативними наслідками для України», – пише Шнайдер-Детерс.

Подробиці читайте у статті Вінфріда Шнайдер-Детерса «Політичний «покер» навколо асоціації ЄС-Україна» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Як інформував «Щоденний Львів», у Верховній Раді питання про лікування ув’язнених за кордоном перенесли на наступний пленарний тиждень, який повинен відбутися 4-10 листопада, а джерела «Українського тижня» повідомили, що Янукович визначатиметься з Тимошенко після підписання угоди з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів