Німеччина купує в Ізраїлю протиракетний щит для захисту країн НАТО від Росії

08:16 29 вересня 2023 р.

Фото до новини

Німеччина у четвер, 28 вересня, підписала угоду про придбання ізраїльської гіперзвукової ракетної системи Arrow 3, яка стане ключовою частиною захисту Європи від повітряного нападу.

Про це інформує Euractiv, пише Dailylviv.com.

Підписання угоди стало «історичним днем» для обох країн, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на пресконференції разом зі своїм ізраїльським колегою Йоавом Галлантом.

Ціна системи  - близько 3,5 мільярда доларів (3,3 мільярда євро). Це - найбільша угода для військової промисловості Ізраїлю.

Система Arrow 3 зробить «німецьку ППО готовою до майбутнього», сказав Пісторіус.

Німеччина очолила зусилля щодо зміцнення протиповітряної оборони НАТО в Європі після російського вторгнення в Україну минулого року, закликаючи союзників разом купувати системи стримування.

«Зі щоденних нападів Росії на Україну ми бачимо, наскільки важлива протиповітряна оборона», — сказав Пісторіус.

Підписання угоди стало «зворушливою подією для кожного єврея, оглядаючись на події Голокосту», сказав Галлант.

«Пройшло лише 80 років після закінчення Другої світової війни, але сьогодні Ізраїль і Німеччина об’єднали руки для побудови безпечнішого майбутнього», – сказав він.

Система далекого радіусу дії Arrow 3, призначена для збивання ракет над земною атмосферою, є достатньо потужною, щоб забезпечити захисне прикриття для сусідніх країн Європейського Союзу.

Система була розроблена та виготовлена ​​Ізраїлем і Сполученими Штатами, і продаж мав бути схвалений Вашингтоном, перш ніж його можна було завершити.

Система була вперше розгорнута на базі ВПС Ізраїлю в 2017 році і використовувалася для захисту Ізраїлю від атак з Ірану та Сирії.

За словами виробника Israel Aerospace Industries, Arrow 3 — це «мобільна система», яку можна розгорнути залежно від загроз, з якими стикаються.

Гроші для угоди надходять з фонду в 100 мільярдів євро, який оприлюднив канцлер Олаф Шольц для зміцнення обороноздатності країни після вторгнення Росії в Україну.

Більше десятка європейських країн наразі приєдналися до спільного проєкту протиповітряної оборони Німеччини, Європейської ініціативи Sky Shield.

Проєкт Sky Shield передбачатиме спільні закупівлі систем малої, середньої та великої дальності, включаючи німецьку систему Iris-T, американську систему Patriot та Arrow 3.

Деякі сусіди Німеччини, включно з Францією та Польщею, поки що відмовилися підписати пакт.

Офіційні особи в Парижі натомість виступають за систему ППО з використанням європейського обладнання.

Берлін заявив, що очікує, що система Arrow 3 буде поставлена ​​в останньому кварталі 2025 року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів