Нелюди в російському СІЗО відмовилися передати українській льотчиці Савченко лист від матері (відео)

21:32 10 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: espreso.tv

А на на засідання судилища над нею не допустили в четвер її співвітчизника-дипломата.


Відео: ТСН

Кореспондент «Телевізійної служби новин» каналу «1+1» Іван Гребенюк повідомляє сьогодні, 10 липня, в сюжеті «У СІЗО, де утримують льотчицю Савченко, не вдалося передати навіть лист від матері»:

«У четвер у Воронежі оскаржували тримання під вартою української льотчиці Надії Савченко. Напередодні суд постановив тримати її за ґратами до 9 вересня.

Надію посадили в одиночну камеру. Державний захист, який надала Росія, не зробив нічого, щоб оскаржити рішення суду.

У четвер засідання апеляційного суду відбулося. Однак до остаточного рішення на ньому не дійшли і призначили нове засідання за тиждень. Саме засідання проходило в закритому режимі, без зайвих вух.

Завдяки ТСН, мати Надії передала їй посилку з найнеобхіднішими речами, продуктами та лист. Спочатку у журналістів зʼявилася надія їх передати. Проте працівники СІЗО спочатку довго вагалися, потім з кимось радилися, а потім сказали, що треба їхати у Москву, шукати там слідчого у справі Савченко, отримати від нього письмовий дозвіл, потім знову повертатись до Воронежа і тут ще чекати на рішення керівництва СІЗО. Рядові співробітники СІЗО навіть без рішення російського суду переконують, що українка стріляла у росіян.

«ТСН» стало відомо, що Надія Савченко на засіданні спілкувалася виключно українською, заявила, що засідання хоче чути рідною мовою і наполягала, аби їй надали перекладача. До суду з СІЗО Надю не доправляли, а встановили з нею відеозвʼязок.

Тому те, у якому стані вона перебуває і в яких умовах, відомо лише зі слів адвоката Наді. Адвокат Надії Савченко Микола Шульженко стверджує, що умови утримання української бранки – задовільні. Мовляв, її утримують у камері, є харчування та медичне забезпечення. Враховуючи те, що захист Надії був наданий російською стороною, в МЗС України підтвердили, що через недовіру хочуть змінити адвоката на українського.

У четвер до Воронежа прибув представник вітчизняного посольства Геннадій Брескаленко. Але навіть дипломата на засідання суду не пустили. Нагадаємо, що українське МЗС вимагає негайного звільнення Надії Савченко і називає обвинувачення безпідставними».

Натомість кореспондент агенції «Укрінформ» у Москві Віталій Сич повідомляє сьогодні, 10 липня, в публікації «Слідчий «шиє» справу Наді Савченко білими нитками»:

«Слідчі Слідчого комітету Росії штучно прив'язують українській льотчиці Надії Савченко пособництво у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина під час проведення антитерористичної операції на сході України. Про це у коментарі «Укрінформу» розповів керівник Загальноросійського правозахисного руху «За права человека», правозахисник Лев Понормарьов.

«Абсолютно очевидно, що їй штучно прив'язують пособництво у вбивстві російських журналістів. Як вони могли стежити, що саме вона навела на них? Як вони це доводитимуть? Усе це дуже сумнівно, як в поганому детективі», – сказав він.

За словами Пономарьова, ситуація із затриманням і арештом Надії Савченко викликає чимало подивів, проте проливає світло на те, навіщо Росії потрібна вся ця вистава під виглядом правосуддя над українкою, і кому це вигідно, насамперед: «Вона внесла чіткість на те, що нашим слідчим слід дістати якийсь успіх, знайти когось, кого можна було б звинуватити і посадити (у справі вбивства російських журналістів на сході України. – Ред.). Для слідчих і для прокуратури це справа дуже вигідна, в тому сенсі, що посадили першого терориста, умовно кажучи, з «Правого сектора».

На думку правозахисника, за Савченко глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін отримає чергову нагороду. «Бастрикін користується довірою президента (Володимира Путіна - ред|.) і наполегливо доводить усі справи до кінця. Тому тут він доводитиме справу до кінця, як би воно не було зшите білими нитками», – прогнозує Пономарьов.

Він вважає, що у справі Савченко російське слідство і суди виконують політичне завдання. Тому правозахисник бачить одним з можливих варіантів вплинути на ситуацію – набути її максимального розголосу.

«Можу сказати, що треба стежити за цією справою. Вона максимально політизуватиметься. Слідчі, коли у наших справах працюють і суди, як правило, спотворюють дійсність і виконують деякі завдання, які є. А тут вже може бути не одне, а кілька завдань щодо цієї фігури (українки Надії Савченко. – Ред.). Очевидно, треба старатися, щоб це якось більше набуло розголосу», – переконаний він.

Разом з тим, Пономарьов також підкреслив, що для того, щоб якимсь чином можна було вплинути на справедливість самого судового процесу над українкою Савченко в Росії, необхідно найняти незалежного хорошого адвоката. Правозахисник зазначив, що в Росії такі адвокати є, і їх чимало.

«В Україні мають бути люди зацікавлені в тому, щоб цей процес проходив справедливо, а для цього треба найняти незалежного адвоката. Такі адвокатів у Росії дуже багато, їх можна знайти», – сказав він».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів