Навколо аеропорту Донецька йде артилерійська війна, – комбат (відео, оновлено)

01:44 20 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Міністерства оборони України

Операція з деблокування українських військових, які тримають оборону в Донецькому аеропорту, продовжується.


Відео: Військове телебачення України

Журналіст Левко Стек повідомив 19 січня, в публікації «Багато будинків горять. Йде артилерійська війна», – комбат ОУН про ситуацію довкола аеропорту»:

«Операція з деблокування українських військових, які тримають оборону в Донецькому аеропорту продовжується. За вихідні відновити втрачені позиції силовики не встигли. 

Наразі оточення немає, втім, підмога змушена пробиватись на об’єкт під щільним артилерійським вогнем. В новому теміналі, який зараз є головним пунктом оборони для армійців, нові руйнування та втрати.

Сепаратисти з новою силою розпочали обстрілювати й прилегле село Піски. Бійці звідти повідомляють про «повноцінну атрилерійську війну».

У понеділок, близько 16-ї години, в будівлі нового терміналу впали перекриття другого поверху. Про це повідомили в штабі АТО. Повідомляють також про значну кількість поранених, однак точних цифр поки що не називають.

Перекриття начебто підірвали бойовики. Попри цю інформацію, в РНБО запевняють, що аеропорт продовжують контролювати «кіборги». А за вихідні вдалось налагодити шляхи сполучення та постачання.

«Є можливість відтепер спокійно завозити і підкріплення, і боєприпаси. Причому, це не є простою задачею, оскільки обстріли здійснюються постійно з боку бойовиків. Принаймні нам вдалось розчистити кілька шляхів, для того, щоб можна було забезпечувати аеропорт і наших захисників усім необхідним», – заявив Андрій Лисенко.

Операцію в аеропорту в РНБО називають «відновленням статусу-кво», а не наступом. Оскільки, зазначає Лисенко, за Мінськими домовленостями цей об’єкт повинен залишатися під контролем сил АТО. Оскільки під час підписання протоколу аеропорт був під контролем українських силовиків, а документ передбачав, що сили залишаються на раніше зайнятих позиціях.

Сполучення з аеропортом значно ускладнилось, – волонтер

Більше деталей про останні зміни під Донецьком вдалось довідатись від волонтера Романа Доніка, який здавна допомагає бійцям в аеропорту і зараз тримає зв’язок із ними. Він підтвердив, що оточення зараз немає.

Бої всередині нового терміналу не ведуться, натомість його потужно обстрілюють з артилерії. Також наголосив, що через масштабні обстріли, зв’язок з об’єктом значно ускладнився. 

«Постійно ведуться бойові дії. Кожен день туди заходять колони, кожен день туди заходять боєприпаси. Забирають поранених, забирають вбитих, висилають підкріплення. Вони не в оточенні, сполучення з ними в принципі є. Інша справа, що сполучення це відбувається під артилерійським вогнем», – повідомив волонтер

Не стихає канонада і над Пісками, селом, яке називають воротами в аеропорт. Командир добровольчого батальйону ОУН Микола Коханівский у коментарі для «Радо Свобода» повідомив, що інтенсивність атак сепаратистів значно зросла. Поки що працюють з дальніх дистанцій, однак бійці напоготові і чекають можливого прориву піхота, яка вчора вже пробивалась у населений пункт. 

Криють артилерією, яка потрапляє в будинок і третину зносить, – комбат

Обстріли стали набагато більш потужними. Якщо раніше точечно вибирали якусь позицію і крили, то зараз криють усі Піски, криють «Градами», криють якоюсь важкою артилерією, яка потрапляє у двохповерховий будинок і третину одразу зносить. Багато будинків взагалі лягло. Прямо зараз багато будинків горить. Тобто, йде повноцінна артилерійська війна, – розповів Коханівский. 

За повідомленнями РНБО за добу в зоні АТО загинули 3 військових, 66 зазнали поранень. Всього бойовики здійснили майже сотню обстрілів по 47 населених пунктах.

Також, за інформацією РНБО, кордон з Україною перетнули дві батальйонно-тактичні групи Збройних сил Росії.

Про це інформують на сайті «Радіо Свобода», де перед цим повідомили 19 січня в публікації «ЗМІ Росії знову «захоплюють» Донецький аеропорт»:

«Цими днями російські ЗМІ та бойовики угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним, неодноразово повідомляли про те, що, буцімто, аеропорт міста Донецька повністю контролюється проросійськими бойовиками. Українська сторона спростовує ці повідомлення.

Російські ЗМІ, посилаючись на бойовиків угруповання «ДНР», вже не вперше повідомляють про те, що Донецьке летовище захопили проросійські бойовики. Ще 15 січня ватажок «ДНР» Олександр Захарченко повідомляв про те, що 95% території аеропорту міста Донецька перебуває під контролем сепаратистів, і за півгодини бойовики повністю візьмуть летовище під контроль.

16 січня на каналі під назвою «Правда ДНР» на сайті «YouTube» з’явився ролик, в якому Олександр Захарченко і бойовик «Ґіві» демонструють журналістам місце, яке вони іменують парковою зоною «Нового терміналу», при цьому бойовик Ґіві заявляє: «Аеропорт наш».

«На ексклюзивних кадрах, знятих знімальною групою ВГТРК відразу після того, як «ополченці» взяли під контроль всю територію аеропорту Донецька, добре видно, як тепер виглядає цей комплекс: термінали перетворилися на напівзруйновані конструкції, на колишніх парковках – воронки від снарядів різних калібрів. З різною інтенсивністю бої тут ідуть вже більше півроку, але в останні місяці ініціативою володіли сили «ДНР». Із 16 січня всю територію аеропорту контролюють «ополченці», – повідомляють російські ЗМІ, зокрема канал «Росія-24».

Поряд із заявами проросійських бойовиків про захоплення летовища 16 січня, 18 січня на офіційному сайті МЗС Росії з’явилося повідомлення про те, що аеропорт повинен бути переданий українськими бійцями так званим «ополченцям». Разом із тим, російські ЗМІ вже неодноразово повторювали, що Росія не має стосунку до конфлікту в Україні, натомість називали конфлікт «громадянською війною» або «карательной операцией Киева».

«Станом на понеділок, 19 січня, ситуація у Донецькому аеропорті залишається напруженою, туди бойовики активно стягують військову техніку та «живу» силу», –повідомив спікер РНБО Андрій Лисенко.

Радник міністра оборони Юрій Бірюков, який тримає зв’язок з українськими бійцями в аеропорту, прокоментував для «Радіо Свобода» повідомлення російських ЗМІ і бойовиків про нібито «повне захоплення» ними Донецького аеропорту:

«Звичайно, вони дезінформують, вони видають бажане для себе за дійсне, вони роблять це постійно. Вони у нас вже «Піски зачистили», «Авдіївку зачистили», ще щось там зачистили, це інформаційна війна, спрямована, в першу чергу, на наше населення. Аеропорт Донецька контролюється збройними силами України».

Говорячи про захоплення проросійськими бойовиками першого поверху нового терміналу, Бірюков відповів: «Частину».

Про це також повідомляється на сайті «Радіо Свобода», де 19 січня опублікували також розмову журналіста  Ірини Гнатишин з політичним експертом Олексій Голобуцьким – «Контрнаступ «кіборгів» зламав плани Росії про сильну позицію на мирних переговорах, – експерт», в якому мовиться:

«Останні події в районі Донецького аеропорту та на Донбасі загалом свідчать, що з Києва пішла у наступ «партія війни», й такий наступ нібито приурочили саме до засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке має відбутися сьогодні. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії із прямим звинуваченням Києва у зриві Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі.

Тим часом МЗС України відповіло: якщо Москва дійсно прагне миру, нехай забезпечить припинення вогню з 19 січня. Політичний експерт Олексій Голобуцький переконаний, що Росія просто прорахувалась, коли думала, що Україна так просто здасть Донецький аеропорт.

– Що означають ці заяви МЗС Росії та Кремля? Чи є в Москви підстави звинувачувати Київ у зриві мінських угод і чому Росія обрала таку тактику?

– Москва не міняє своєї поведінки, вона і далі проводить достатньо підлу тактику, яку розпочала з початком активних бойових дій на Донбасі, проводить бойові дії по всій лінії фронту, а потім ще в чому звинувачує Україну. Найімовірніше, Росія хотіла вийти на переговори з сильною позицією, бо була інформація про те, що був наданий наказ захопити Донецький аеропорт протягом декількох днів, але судячи з усього, це не вийшло. Українське командування ухвалило рішення контратакувати. Тому Москва думала, що Україна проситиме Росію і бойовиків, ледь не благатиме про мирні переговори. Але цей план не подіяв, і ймовірно, саме Україна тепер може вийти на переговори з позиції сильної сторони.

– Позиція росіян дипломатична та інформаційна доволі потужна. Сьогодні має відбутися засідання глав МЗС Євросоюзу щодо Росії. Чи здатна взагалі Європа відповісти на чергове загострення ситуації на Донбасі?

– Європа відповідає як може, зважаючи на те, що розуміння того, що відбувається в Україні у європейців настає тільки зараз. Для багатьох країн Європи ми все-таки знаходимось на периферії, і політична російська пропаганда, яка працює з політичними і економічними силами в Європі, не дає часом можливості європейцям задуматись над тим, що це загрожує Європі в цілому. Але думаю, що таке розуміння прийде, і в тому числі до лідерів усіх європейських країн. Думаю, варто очікувати подальших жорстких заяв і конкретних дій. Ми бачимо, що санкції діють і настільки сильно, наскільки в самій Європі і не сподівались.

– За попередніми даними, Рада ЄС може розглянути сьогодні питання про визнання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. Чи зміниться щось від того, що проросійських бойовиків визнають терористами? 

– Це питання дуже важливе, бо виключає їх (бойовиків – ред.) з переговорного процесу і ставить Росію перед вибором – далі наполягати на їхній участі і ставати в очах усього світу прихильником терористичних організацій, чи самій вийти на арену (чого добивається і світ, і Україна) як переговорник, що є організатором всієї цієї агресії».

Про це також повідомляється на сайті «Радіо Свобода».

Як інформував «Щоденний Львів», українські війська відтіснили російські від аеропорту Донецька й відбили танкову атаку на Піски.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів