НАТО боїться збивати російські ракети над західною Україною

12:38 3 вересня 2024 р.

Фото до новини

Від заяви міністра закордонних справ Республіки Польща Радослава Сікорського Варшава відреклася офіційно.

Слова Радослава Сікорського про збиття російських ракет є не позицією уряду, а особистою думкою міністра, заявив речник Міністерства закордонних справ Респубілки Польща Павел Вронський. Про це повідомляє Dorzeczy.pl, пише DailyLviv.com.

Міністр закордонних справ Радослав Сікорський заявив в інтерв’ю британському щоденнику Financial Times, що «Польща та інші країни, які межують з Україною, зобов’язані збивати російські ракети, перш ніж вони увійдуть у їхній повітряний простір».

Речник Міністерства закордонних справ Павел Вронський заявив Укрінформу, що заява Сікорського "є особистою думкою міністра, а не позицією польського уряду".

Як пояснив речник МЗС, Сікорський вважає, що для захисту польських громадян необхідно використовувати всі можливості, а захист повітряного простору є обов’язком держави. Він також підкреслив, що можливість збивання російських ракет і безпілотників на великих висотах в українському повітряному просторі має бути «елементом оцінки польських військових і це стосується кожного конкретного випадку».

– Якщо у нас є такий шанс і Україна погоджується на нього, ми повинні ним скористатися. Але це особиста думка міністра, - сказав Вронський.

Заступник міністра національної оборони Павел Залевський (Польща 2050 – третій шлях) після неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС у Брюсселі 30 серпня заявив, що Польща не буде збивати російські ракети чи безпілотники над територією України.

За його словами, Варшава не розглядає в жодному форматі, тим більше двосторонньому, можливість збивання російських ракет чи безпілотників над Україною з території Польщі.

Залевський підкреслив, що країни ЄС і НАТО не є сторонами війни. Він додав, що Польща підтримує зміцнення обороноздатності України.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово публічно заявляв, що сусіди України, особливо Польща, можуть збити російські ракети над Західною Україною.

У липні цього року прем'єр-міністр Польщі Дональд Тукс заявив, що Польща не готова збивати російські ракети над територією України без згоди країн НАТО.

Президент України Володимир Зеленський продовжує переконувати країни-сусіди збивати російські ракети, які летять на захід.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів