Наступного тижня Верховна Рада може захистити конституційний лад в Україні від РПЦ

20:20 16 серпня 2024 р.

Фото до новини

Суди розглядатимуть справи щодо припинення діяльності релігійної організації, в якої є звʼязок з РПЦ та країною-агресором - рф.

Про це повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук, пише DailyLviv.com.

"Сьогодні Комітет гуманітарної та інформаційної політики одноголосно фінально схвалив правки до законопроєкту 8371 і рекомендував парламенту прийняти в другому читанні і в цілому. Дякую колегам за єдність і конструктив! - написала Євгенія Кравчук у ФБ. - Які ж ключові зміни? Затвердили нову назву проєкту закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій».

Внесли зміни в терміни набрання чинності певних норм, а саме:

- увесь закон набирає чинності через 30 днів після опублікування;

- пункт, який дає можливість Кабміну готувати відповідну нормативку на виконання закону — на наступний день після опублікування; 

- пункт, який дозволить звертатись в суд щодо припинення діяльності релігійної організації, в якої є звʼязок з РПЦ та країною-агресором, - через 9 місяців після опублікування.

Читайте також: Заборонити УПЦ МП або замінити священнослужителів — світська петиція

Також внесли редакційні зміни з погляду відповідності кодексам України та адмінправу. За це дякую Руслану Стефанчуку, який не тільки особисто долучився до покращення юридичних формулювань, але й координував доволі непростий процес переговорів для того, щоб законопроєкт був проголосований у максимальній єдності.

Важлива правка для всіх релігійних організацій. Але тільки тих, які не мають звʼязків з росією та РПЦ. Уточнили щодо пільгового  користування державним і комунальним майном в релігійних цілях — безоплатна оренда релігійними організаціями приміщень для проведення служб, обрядів та інших заходів. Але додали запобіжник, щоб не було зловживань — таке користування тільки в порядку, затвердженому КМУ. 

В основі проєкту залишилась ідея — держава не забороняє будь-які релігійні організації, в нас свобода віросповідання. Але важливе «але» - жодних звʼязків з країною агресором та РПЦ.

Комітет продемонстрував конструктив і єдність в цьому питанні. І так само розраховуємо на наступному тижні на конструктив і єдність, як сказав Президент, для забезпечення духовної незалежності України. Це буде історичний момент наступного тижня. І дуже символічний у тиждень, коли відзначаємо День незалежності!"

Сьогодні Президент України Володимир Зеленський розповів у вечірньому зверненні, що обговорив з Радою церков законопроєкт про заборону РПЦ в Україні. «Цей законопроєкт повинен спрацювати й повинен додати Україні соборності, реальної нашої єдності духовної», - сказав він.

Нагадаємо, законопроєкт про заборону московської церкви перейменували.

Читайте також: Скільки московських церков ще є в Україні. Інфографіка

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів