Законопроєкт про заборону московської церкви перейменували

14:16 16 серпня 2024 р.

Фото до новини

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики переглянув свій висновок до проєкту щодо діяльності в Україні релігійних організацій.

Про це зазначено на сайті парламенту, пише DailyLviv.com.

Зокрема комітет підтримав пропозицію викласти назву законопроєкту № 8371 у такій редакції: "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій". Також пропонується відтермінувати набрання чинності окремих положень акта.

Комітет затвердив порівняльну таблицю і рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроєкт у другому читанні та в цілому як закон.

Як зазначається в повідомленні, з часу попереднього голосування за законопроєкт на комітеті (18) проведено низку узгоджувальних рад, передусім з Державною службою з етнополітики та свободи совісті, і враховано всі конструктивні пропозиції, що покращують законопроєкт. Також Враховано правки Головного юридичного управління апарату Верховної Ради.

Нагадаємо, в січні 2023 року Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній раді проєкт закону №8371, який унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр управління яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України. Проєкт фактично забороняє діяльність Української православної церкви Московського патріархату.

Читайте також:  Заборонити УПЦ МП або замінити священнослужителів - світська петиція

Цей проєкт вже схвалений в першому читанні. Комітет декілька разів переглядав свій висновок до другого читання, хоча і рекомендував ухвалити цей закон в цілому. Закон досі не ухвалений через розбіжності у фракції "Слуга народу".

У квітні 2024 року 83% українців вважають, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ Московського патріархату. Зокрема, 63% вважають, що ця церква має бути повністю забороненою. Ще 20% виступають за дещо м’якший підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Читайте також: Скільки московських церков ще є в Україні. Інфографіка

Портрети 16 служителів так званої УПЦ МП надруковані на календарі Російської православної церкви

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів