Народним депутатам додадуть грошей на утримання помічників-консультантів, яких може бути аж 31

12:35 28 червня 2024 р.

Фото до новини

Двох з них нардеп чи нардепка може забронювати від мобілізації.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики пропонує збільшити місячний фонд для оплати праці помічників народного депутата з 88,4 тисячі грн до 132,6 тисячі грн. Про це повідомила Судово-юридична газета, пише DailyLviv.com.

Відповідні зміни у вигляді проекту 11384 до постанови Верховної Ради «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» щодо оплати праці помічників-консультантів народних депутатів України зареєструвала голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова.

Загальний місячний фонд для оплати праці помічників-консультантів народного депутата України встановлено наразі в розмірі 29,2 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Тобто, на місяць депутат може використати 88,4 тисячі грн для оплати праці помічників.

Галина Третьякова пропонує підняти його до 43,8 прожиткових мінімумів, що станом на 2024 рік складає 132,6 тисячі грн.

Як зазначає вона, відповідно до Закону «Про статус народного депутата України» народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта.

«З метою забезпечення належного посилення матеріальних стимулів ефективності помічників-консультантів та утримання фахового персоналу народними депутатами України вноситься цей проект» - вказує Третьякова.

За її словами, це не змінить загальне фінансування Верховної Ради у 2024 році та не потребуватиме збільшення бюджетних асигнувань.

Так, при формуванні проекту бюджету на 2024 рік розрахунок фонду оплати праці народних депутатів України та їхніх помічників-консультантів здійснювався, виходячи з кількості 423 чоловік. Фактична чисельність народних депутатів України становить 401.

Також вона вказує, що зараз щорічна оплачувана відпустка народним депутатам України наразі не надається. При цьому, частиною третьої статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки». Використання відпусток без збереження заробітної плати також призводить до економії фонду заробітної плати.

Таким чином збільшення фонду оплати праці передбачається за рахунок економії видатків на оплату праці з нарахуваннями народних депутатів України та їхніх помічників.

Наразі депутати можуть забронювати не більше, ніж два помічники-консультанти.

Під час прийняття закону про мобілізацію також була додана норма про бронювання державних-службовців «експертів», які працюють з нормативно-правовими актами.

Також бронюванню підлягають всі військовозобов’язані, які є штатними працівниками патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів