На ростовсько-донецькому напрямку регулярно здійснюється пересування колон російської техніки, – РНБОУ (відео)

14:24 1 листопада 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 листопада

Ситуація в зоні бойових дій станом на 1 листопада
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється також: «За оперативними даними, завтра під час проведення так званих виборів можливе вчинення провокацій з людськими жертвами».


Відео: «Ukraine Crisis Media Center»

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України повідомляється: 

«Ситуація в зоні АТО

За минулу добу ситуація в зоні АТО істотних змін не зазнала. Терористи продовжують порушувати домовленості про припинення вогню.

Їхня активність переважно локалізована у кількох районах Донбасу. Таку інформацію оприлюднив сьогодні під час щоденного брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий.

Зокрема, терористи з мінометів, гранатометів, зенітних установок та стрілецької зброї шість разів завдавали ударів по позиціях українських військових на території донецького аеропорту та н.п. Піски.

Також бойовики обстрілювали наші позиції у районі н.п. Дебальцеве, Орлово-Іванівка та Малоорлівка Шахтарського району Донеччини. Біля Шахтарська та Тореза фіксується переміщення техніки та живої сили терористів.

Зафіксована активізація дій бойовиків на півдні Донецької області. Вчора терористи обстріляли позиції сил АТО в районах н.п. Гранітне, Миколаївка, Старогнатівка, Павлопіль.

В околицях Маріуполя було спокійно, у самому місті ситуація повністю контрольована. Біля населеного пункту Сартана прикордонники двічі зафіксували використання безпілотників.

Також терористи активізувалися на півдні Луганської області. Найбільше порушень режиму припинення вогню зафіксовано у Слов’яносербському, Новоайдарському та Попаснянському районах.

Зокрема, єдиний випадок застосування установок «Град» для обстрілу позицій сил АТО зафіксований поблизу с. Чорнухине Попаснянського району. Одиничні обстріли зафіксовані у районі н.п. Щастя та Станиці Луганській.

За минулу добу загинули 6 українських військових. 10 отримали поранення.

Командування ЗС РФ продовжує здійснювати всебічне матеріально-технічне забезпечення бойовиків та своїх підрозділів, що діють на території України. Найбільша активність зафіксована на ростовсько-донецькому напрямку, де регулярно здійснюється пересування колон техніки. Тому бойовики усіляко намагаються заблокувати процес встановлення дієвого моніторингу державного кордону між Україною і Росією.

Незважаючи на це, українська сторона послідовно здійснює заходи, щоб відновити контроль над кордоном. Президент України Петро Порошенко доручив Голові Держприкордонслужби Віктору Назаренку скласти «дорожню карту» з чітко визначеними датами «для встановлення українського контролю над пунктами пропуску і забезпечення митного оформлення вантажів».

30 жовтня відбулася зустріч Голови Держприкордонслужби України з виконуючим обов’язки голови Прикордонної служби Росії, за підсумками якої підписано протокол про спільний контроль у пункті пропуску Куйбишеве–Дьяково і визначено механізми виходу на спільний контроль у пунктах пропуску Донецьк–Ізварине та Матвєєв Курган–Успенка. Крім того, Глава держави доручив до 4 листопада підготувати доповідь щодо забезпечення мобільних пунктів контролю в санітарній зоні на межі лінії зіткнення для недопущення терористів.

Протягом обстрілів, бойових зіткнень та нападів на ділянках кордону за межами зони АТО не було. Збройні Сили РФ продовжують здійснення повітряної розвідки у прикордонній зоні. Учора було зафіксовано політ вертольоту Мі-8 РФ вздовж лінії державного кордону зі сторони РФ без порушення повітряного простору України навпроти кількох ділянок у Чернігівській області.

Станом на 22 годину 31 жовтня усі вантажівки т. зв. російського гумконвою та 147 осіб виїхали з території України. Візуальний огляд, який здійснювали представники української міжвідомчої групи, дозволяє припустити, що вантажівки виїхали порожніми. 

Міжвідомча група залишила російський пункт пропуску «Матвєєв Курган» та передислокувалась до російського пункту пропуску «Донецьк». Нагадаємо, що МЗС України зробило офіційну заяву, в якій було наголошено, що Росія грубо порушила законодавство та міжнародну практику надання гуманітарної допомоги.

Російська сторона не передала вантаж до Міжнародного комітету Червоного Хреста, а Комітет не був у будь-який спосіб залучений до його доставки та розподілу серед населення. Не було жодних відомостей, яким чином і кому буде розподілено цей вантаж. Для недопущення ввезення на територію України зброї, військової техніки, боєприпасів та товарів військового призначення, група прикордонної та фіскальної служб України у російських пунктах пропуску «Донецьк» і «Матвєєв Курган» здійснила спостереження за переміщенням російського гуманітарного вантажу через державний кордон України, однак його офіційне оформлення не проводилося.

Для виконання завдань інженерного забезпечення військових частин Національної гвардії України було придбано 3 одиниці багатофункціональних високопродуктивних екскаваторів-навантажувачів JCB 4 CX ЕСО, які планується застосовувати для фортифікаційного обладнання споруд типу «Бастіон» задля захисту особового складу, влаштування загороджень на позиціях підрозділів, а також у районах розгортання військових частин чи підрозділів.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Відповідно до вимог чинного законодавства, Кабінет Міністрів своїм розпорядженням 30 жовтня 2014 р. затвердив перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція. Затвердження цього переліку дасть можливість вирішити цілу низку питань із захисту прав громадян та відновлення територій.

З метою залучення пенсіонерів до участі у псевдовиборах терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», бойовики залякують місцеве населення, зокрема вводять в оману пенсіонерів, обіцяючи, що під час голосування їм будуть видаватися т. зв. соціальні карти, без яких вони не зможуть отримувати пенсії. Водночас, бойовики залякують, що у разі отримання пенсій від України пенсіонери автоматично позбавлятимуться права на соціальні виплати від терористів.

Ми неодноразово повідомляли, що за оперативними даними, завтра під час проведення так званих виборів можливе вчинення провокацій з людськими жертвами. Служба безпеки України ще раз підтвердила реальність цієї загрози. Ми закликаємо громадян України не брати участь у цьому фейковому голосуванні і бути надзвичайно обережними завтра, де б вони не перебували.

За фактом проведення цих так званих виборів правоохоронні органи України нададуть правову оцінку. Попередньо цей факт має ознаки дій, передбачених ч. 3 ст. 109 КК України, а саме насильницького захоплення державної влади, вчиненого організованою групою.

Міжнародна підтримка

Нагадаємо, що наміри провести нелегітимні т.зв. місцеві «вибори» в неділю, 2 листопада у частинах східної України, неодноразово засудили Генеральний секретар ООН, керівництво Європейського Союзу, Ради Європи, Сполучені Штати, Франція, Німеччина та інші країни.

Сполучені Штати не визнають будь-яких результатів, проголошених за підсумками цих т.зв. виборів, зазначив посол США в Україні Джефрі Пайєтт: «Ми закликаємо всіх членів світової спільноти зробити те саме». Якщо Російська Федерація визнає псевдовибори бойовиків на Донбасі, які заплановані 2 листопада, санкції проти неї будуть посилені.

Також Посол заявив, що наразі є абсолютно очевидним, що російські військові, зокрема спецпідрозділи ГРУ ГШ МО РФ та групи бойовиків-найманців, продовжують діяти на українській території. Він висловив упевненість, що, коли кордон України буде закрито, наша держава зможе самостійно впоратися із військовими й політичними викликами, які перед нею постали.

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Анн Брассер розкритикувала рішення самопроголошеної влади «ДНР» і «ЛНР» провести вибори 2 листопада. Крім того, президент ПАРЄ закликала російську владу виконувати свої зобов’язання відповідно до мінських домовленостей, і не визнавати підсумки виборів «ДНР» і «ЛНР», які можуть підірвати мирний процес стабільності в регіоні.

31 жовтня під час урядової прес-конференції Уряд Німеччини щодо України заявив, що підходи до вирішення конфлікту на сході України мають передбачати збереження територіальної цілісності України, а основною для усіх дій із врегулювання мають бути Мінські домовленості від 5 вересня 2014 р. та особлива роль має належати ОБСЄ. Також Уряд Німеччини вважає так звані вибори 2 листопада протиправними та не визнає їх результатів, їх проведення обтяжить врегулювання конфлікту на сході України. Німеччина підтримує позицію, що вибори і подальше формування місцевих органів влади на Донбасі мають відбуватися у чіткій відповідності до законодавства України.

31 жовтня Російська Федерація заблокувала Заяву Голови РБ ООН для преси із засудженням незаконних «виборів» на Донбасі, що заплановані на 2 листопада. У проекті документа підтверджується суверенітет, незалежність та територіальна цілісність України, міститься заклик до усіх підписантів у повній мірі виконувати Мінські домовленості. Такими діями в РБ ООН Росія вкотре продемонструвала небажання та неготовність виконувати Мінські домовленості, одним з підписантів яких вона є».

Про це повідомляється в суботу на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів