На Євромайдані можливі шість сценаріїв, – «ТСН.ua» (відео)

12:55 23 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Перший із них – «Силовий», другий – «Владний гамбіт», третій – «Календарний», четвертий – «Переговорний», п'ятий – «Революційний», шостий – «Громадянський».

«ТСН.ua» спрогнозувала шість можливих сценаріїв розвитку подій на Євромайдані.

Сценарій перший – «Силовий»:

Від останньої спроби зачистити Майдан минуло два відносно спокійних тижні. Але табір щохвилини напоготові зустріти нову навалу «космонавтів» (так давно називають закованих в лати і шоломи підрозділи «Беркуту» і внутрішніх військ).

Мітингувальники посилили охорону та зміцнили барикади. Та якщо війська отримають наказ атакувати всерйоз, Майдан, найпевніше, розженуть не без крові.

Для влади цей сценарій найменш бажаний. Захід вже прямо погрожує іменними санкціями. Тим паче, як показав досвіт Євромайдану, застосування сили лише збурює ще більші маси народу.

Другий сценарій – «Владний гамбіт»:

Вирішенням конфлікту може стати відставка прем'єр-міністра Миколи Азарова, якої вимагають євромайданівці. Провладна партія разом з опозицією може висловити недовіру главі уряду.

За законом, разом з Азаровим піде весь Кабмін. Призначають новий уряд, де всі ті ж обличчя, тільки голова інший.

Так президент Віктор Янукович, ніби поступаючись, виграє, бо посадить в прем'єрське крісло того, кого давно, подейкують, хотів. Таким чином, опозиція доповість Майдану про відставку Азарова – як про перемогу. Всім подякує і запропонує зустрітися вже в 2015-му році.

Сценарій третій – «Календарний»:

У Верховній Раді канікули до середини січня. Політична Європа теж пішла відзначати Різдво.

Урядові чиновники не подають голосу. Бездієвий Майдан святкує Новий рік, витримує до 7 січня і втомлений та позбавлений мотивації розходиться сам.

Зневірити Євромайдан можуть і чвари в опозиційному таборі. Якщо хтось з трійки спробує приватизувати протест, Майдан не встоїть.

Сценарій четвертий – «Переговорний»:

Такий варіант розвитку подій здійсниться, якщо Майдан вперто стоятиме, а опозиція збере більшість у парламенті. При цьому не просту, а конституційну.

Таким чином вдасться обрізати повноваження президента аж до розмірів 2004 року. А там вже й до дострокових виборів недалеко.

Але шансів у такого сценарію мало. Цього тижня опозиція не змогла зібрати до купи навіть 150 голосів у Раді, і вже провалила одне голосування за відставку Кабміну, а наступна спроба можлива лише в лютому.

Сценарій п'ятий – «Революційний»:

Частина Майдану радикалізується, обере свого лідера і під його керівництвом піде захоплювати органи влади. Однак, для цього революціонерів має бути в кілька разів більше, ніж силовиків, які гіпотетично стануть на охорону адмінбудівель.

Власне, це сценарій невороття. Президент, найпевніше, дістане з рукава останній козир  надзвичайний стан.

Сценарій шостий – «Громадянський»:

На Майдані формується нова політична сила і нові лідери, вони нічого не захоплюють, а чекають виборів і приходять до влади законним мирним шляхом. Щоправда, виборче законодавство пишуть чинні політики.

Тим часом на Євромайдані обіцяють появу більшої сцени і закликають людей не панікувати.

Як інформував «Щоденний Львів», Євромайдан трансформувався в Народне об'єднання «Майдан», а також закликав владу до переговорів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів