На думку експертів, львівська облрада вчинила законно

09:12 18 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Львівська обласна рада забрала делеговані нею повноваження в облдержадміністрації.

Експерти не бачать нічого поганого в тому, що Львівська обласна рада забрала делеговані нею повноваження в облдержадміністрації й вигнала її голову Олега Сала зі своєї будівлі. Запропонувавши це, депутат Оксана Юринець, переконувала: «Ми ж повинні висловити протест режиму Віктора Януковича, який представляє облдержадміністрація. Це наша реакція на дії влади на Євромайдані, наша відповідь уряду, який не чує вимоги людей».

Натомість Олег Сало вважає рішення обласної ради незаконним, тому погрожує подавати до суду й запевняє, що облдержадміністрації працюватиме в штатному режимі. Проте експерти іншої думки. Наприклад президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський переконує:

«Дійсно, облради мають право делегувати виконання деяких функцій ОДА. Однак якщо вони приймають подібні рішення, то можуть прийняти і протилежні. Якщо йдеться про позбавлення самоврядних повноважень, то облради можуть розмежувати їх з виконавчою владою і виконувати дані повноваження власними силами. Це просто розмежування державної влади та місцевого самоврядування».

Такої ж думки дотримуються в парламентському комітеті з питань державного будівництва. Щоправда там по-різному оцінюють наслідки рішення облради. Але в його законності не сумніваються.

Про це пише в середу «КоммерсантЪ-Украина».

Як повідомляв «ЩЛ», Львівська облрада повернула собі повноваження, делеговані облдержадміністрації, однак не наважилися наразі створити виконком, відтак влада Львівщини потрапила в правову колізію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів