На Державну премію під грифом «секретно» подадуть до суду, – президент у Львові

20:55 17 лютого 2020 р.

Фото до новини

Волонтери-стоматологи прийняли рішення про створення електронної петиції до Президента України з вимогою відкликати Державну премію 2019 року в галузі стоматології. Вони також готують судовий позов на Комітет з державних премій в галузі науки і техніки, який дав цю нагороду авторам, що подали неправдиву інформацію про впровадження моделі стоматологічної допомоги в зоні АТО/ООС.


Відео: Львівський пресклуб

Про це сьогодні, 17 лютого, під час пресконференції «П’ятирічна робота волонтерів-стоматологів у зоні АТО, яку привласнили лавреати Державної премії» повідомив президент Національної спілки стоматологів України, яка об’єднує 19 громадських організацій, Мирон Угрин.

- У медицині є дві проблеми: реформа медицини та війна. Війна показала ті негаразди, які є в стоматології. У роботі, яка здобула Державну премію, розповіли про участь в зоні АТО тих, хто там жодного разу не був. Якби лавреати отримали премію за наукові досягнення, це пройшло би непомітно. Премію присуджено за «створення та впровадження в зоні АТО/ООС ефективної моделі стоматологічної допомоги, яка включає мережу стаціонарних та мобільних стоматологічних кабінетів». Ця фраза є брехнею. Згодом її виправили, зазначивши, що нагороджені розробили «алгоритм технічного забезпечення надання стоматологічної допомоги військовослужбовцям в мирний та воєнний час», – каже Мирон Угрин.

Комітет з державних премій в галузі науки і техніки України зазначив також, що один із нагороджених, Андрій Лихота, очолює кафедру Української військово-медичної академії, яка готує військових лікарів-стоматологів. Мирон Угрин зауважує, що сам очільник кафедри не був у зоні АТО.

Це перша премія в стоматології за 50 років існування цієї державної премії. Краще б її не роздавали ще 50 років. Тут ідеться про абсолютну брехню. Ми написали лист від Національної спілки стоматологів Президенту України, голові Ради національної безпеки, прем’єр-міністру України, голові комітету з державних премій тощо. Поки що ми не отримали жодної офіційної відповіді, – зазначає волонтер-стоматолог.

Мирон Угрин працює в зоні АТО з 2015 року. Тоді він передав військовим машину, яку купив для своїх внуків. Стоматолог розповідає, що понад 95% обстежених військових потребували стоматологічного лікування, 52% – видалення зубів. 8 % були зі знімними протезами.    

- Ми організували проєкт «Санація». На полігонах в Україні відкрито 11 стоматологічних кабінетів і 16 стоматологічних установ. У 2015 році ми зробили систематизацію стоматологічної допомоги. 2016 року ми отримали лист від департаменту охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації із проханням підсилити роботу та вплинути на створення щелепно-лицевого відділення стоматологів на території Луганської області, адже відповідне відділення розташоване в окупованому Луганську. Низка авторів державної премії – щелепно-лицеві хірурги. Департамент написав не в Міністерство охорони здоров’я, а в громадську організацію, – згадує стоматолог.

За словами Мирона Угрина, у рамках проєктів «Тризуб Дентал» та «Тризуб Дентал 2» проліковано приблизно 40 тисяч військових і місцевих жителів та 10 тисяч - у рамках проєкту «Санація». За період роботи встановлено понад 1000 дентальних імплантів.

- Ми створили єдиний медичний простір, завели електронну медичну картку зі стоматологічною історією для військових. Ця картка дозволяє не втрачати попередні дані, якщо військового демобілізують чи дислокують. Американські дослідження свідчать, що при виникненні зубного болю, солдат відсторонюється від обов’язків на 3 дні. За стандартами НАТО, у зоні бойових дій має бути 90% та більше стоматологічно здорових чи вилікуваних бійців. Пересувні кабінети не могли забезпечити спеціалізованого лікування. Нелогічно завозити високоспеціалізовану допомогу в зону проведення бойових дій, але в нас не було іншого виходу, зважаючи на стан бійців, – каже Мирон Угрин.

Він розповідає, що звернувся до всіх асоціацій стоматологів з метою завезти спеціалізовану допомогу в зону бойових дій. Зараз там працює «Слон» – комплекс для надання високоспеціалізованої допомоги і здійснення високоспеціалізованої діагностики. За словами лікаря, не завжди в Європі у кабінетах є таке обладнання, як тут. На початку волонтери виконували гасло «Усе для фронту» – звозили все обладнання, що могли знайти, проте перейшли до гасла «Усе краще для фронту». За якийсь час поруч зі “Слоном»  поставили “Слоненя» – цифрову лабораторію.

- Ми ведемо графік приїзду лікарів із цілої України. Окрім військовослужбовців, є люди, які живуть на війні. Ми довідалися, що досі частина батьків возить дітей на окуповані території на стоматологічну допомогу. При цьому один із лауреатів є завідувачем кафедри дитячої стоматології. У розмові із колишнім послом Ізраїлю в Україні я запитав, у чому боєздатність їхньої армії. Першим пунктом він назвав повну гарантію військовослужбовцю всіх питань, пов’язаних із здоров’ям для нього від держави, – наголошує Мирон Угрин.

Він закликає не нагороджувати за брехню і не спекулювати на війні. Мирон Угрин озвучив вимоги волмоонтерів-стоматологів:
    1. Відкликати Державну премію в галузі стоматології.
    2. З’ясувати, чому така відверта брехня пройшла через Комітет.
    3. Пояснити, чому не відбулося відкритого громадського обговорення роботи, поданої на Державну премію.
      
За словами Мирона Угрина, премійовані непублічність своєї роботи пояснили тим, що вона мала гриф «Секретно».

- Як в такій ситуації секретності вони змогли отримати відгуки від іноземних колег? Що може бути таємним в наданні стоматологічної допомоги? - риторично запитує президент Національної спілки стоматологів України.
     
На думку Мирона Угрина, в зоні АТО/ООС є багато гідних людей, які заслуговують на найвищі відзнаки в державі. Наприклад, Ігор Ященко вже 5 років живе на війні, Ігор Федірко очолює напрямок щелепно-лицевої хірургії в армії. Ці люди з ранку до вечора працюють на військових і надають реальну допомогу.

- Ми запропонували лавреатам поділитися досвідом, за який вони отримали Держпремію, на нашій конференції у Києві. Але ніхто з них не відреагував, – каже стоматолог.

Одним із непрофільних проєктів волонтерів стало будівництво в зоні АТО/ООС церкви, яка вже перетворилася на багатофункціональний культурно-духовний центр.

У лютого минулого року в Карлівку, за 18 км від Донецька, до Мирона Угрина привезли 30 бійців на операції. Як згадує лікар, усіх їх разом привозили і розвозили. Звичайно, приймального покою не було, а люди потребували, бодай, кімнати очікування. Таким місцем стала позаконфесійна церква, яку збудували на пожертви стоматологів-волонтерів. Мирон Угрин жартує, що це є церква стоматологічної єпархії. Там можна почитати книжки, послухати лекцію тощо. Сюди передала свої твори Оксана Забужко й ректор УКУ, приїжджали Віктор Морозов і Ада Роговцева.

22 березня відбудеться урочисте відкриття цього культурно-духовного центру, на яке запросили капеланів. На базі цього проєкту працює радіо «Тризуб ФМ», яке транслює програми на окуповану територію.

-Вдячність в очах бійців – це найбільша сатисфакція від цієї роботи. Вони - герої, але коли сідають у стоматологічне крісло, бояться, як і всі. Ми хочемо написати книжку «СтомАТОлоги», де зберемо наш досвід. Прошу стоматологів робити статистику. Це величезний досвід, який може знадобитися для Міністерства надзвичайних ситуацій, – підсумовує стоматолог Мирон Угрин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів