Майдан ухвалив припинити переговори з владою, створити народне військо й перейти в наступ (відео)

01:50 24 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Віче в центрі Києва підтримало також пропозицію розширити територію Євромайдана до вулиці Ольжича.


Відео: ТСН.ua

Сьогодні вночі лідери опозиції звітували зі сцени на Майдані Незалежності перед кількадесят тисячами протестувальниками про свої перемовини з Януковичем. Зокрема телетрансляцію звідти вів канал «Espreso.tv».

Першим розповів про перемовини з Януковичем, які тривали близько п’яти годин, голова «УДАРу» Віталій Кличко. Зокрема він зазначив:

«Дуже важко вести переговори з людиною, яка хоче тебе обдурити. Питаємо про відставку президента – не хоче. Питаємо про відставку уряду – не хоче. Питаємо про відставку Захарченка – не знає, мнеться, каже – може, так, а може – й ні».

Єдине, за словами Кличка, на що погодився Янукович, – відпустити заарештованих і не застосовувати силу, але – якщо припиниться протистояння з боку протестуючих. Однак Майдан відреагував на цю пропозицію обуреними вигуками.

Голова «УДАРу» повідомив також: «Нас намагалися залякати на переговорах, хто скільки отримає». Відтак він запропонував: «Я закликаю кожного з нас, – не було б Майдану, не було б свободи, це острівець, серце свободи – ми повинні крок за кроком... розширювати територію Майдану більше. Будемо розширювати до тих пір, поки ці хлопці не зможуть з нами не рахуватися». 

Віталій Кличко підкреслив, що «наступні дії – це зробити так, щоб вся Україна встала», й наголосив, що «зараз протестний рух розгортається в регіонах і президент через це переживає». Тому голова «УДАРу» запевнив, що «лише так, через всезагальний страйк можна перемогти у боротьбі з владою – завтра буде ще більше міст, де будуть страйки».

Він пояснив: «Тільки так нас разом не зможуть побороти. Я залишаюся із вами». Голова «УДАРу» також запевнив: «Будемо розширяти територію Майдану, сьогодні з'явиться нова барикада».

Натомість голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок розповів, що опозиція вимагала від Януковича термінового звільнення заарештованих, відставки уряду, нового закону про вибори, зміни складу ЦВК, звільнення від кримінальної відповідальності всіх мітингувальників і повернення до Конституції 2004 року. Однак, за словами Тягнибока, опозиціонерам відповіли, що «вже заарештовано 100 чоловік, завтра суди заарештують ще стільки ж, а в найближчі дні – ще тисячу».

Окрім того, за словами лідера «Свободи», «влада готова піти на випуск наших людей за умови, що буде створена буферна зона на Грушевського». Однак Майдан відреагував на це свистом і вигуками «Ганьба!», після чого Тягнибок запевнив: «Якщо ні, то ні – ми продовжуємо робити те, що робили».

Після цього він попросив підняти руки – «хто за те, щоби продовжити переговори з президентом, а хто за те, щоб вийти з переговорів». Натомість протестувальники підняли руки тільки на другу пропозицію.

Відтак лідер «Свободи» оголосив про продовження боротьби й створення народного війська. Окрім того, він резюмував: «Ми з вами йдемо на подальшу боротьбу, але за умови що дисципліна, виконуються накази і ми єдине військо».

Своєю чергою, лідер парламентської фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив: «Оголошуємо Грушевського територією Майдану. Ні кроку назад. Тримаємо оборону. Виключно мирний протест! Дисципліна, порядок і відповідальність. Звертаюся до Парубія (комендант Майдану. – «ЩЛ») – розширити територію Майдану вгору по вулиці Інститутській до вулиці Ольжича».

Яценюк також закликав мітингувальників до дисципліни й чіткого виконання наказів. При цьому він конкретизував: «Ніхто не робить ніяких кроків крім тих, які погоджені. Ми проводимо далі переговори, щоб добитися реального результату, а не того, щоб нам пообіцяли і не виконали».

Після цього багато протестувальники вирушили з Майдану до вулиці Грушевського – продовжувати спротив владі. Зокрема, як повідомив уночі 24 січня кореспондент «Еспресо.TV», вирушили організованими колонами до вулиці Інститутської загони Самооборони Майдану, а його комендант Андрій Парубій доручив збудувати ще одну барикаду – вище Жовтневого палацу. Тому загони Самооборони в найближчі декілька годин займатимуться охороною людей, які будують барикаду. Бо, як наголосив Парубій, «є велика імовірність атаки силовиків під час будівництва барикади». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів