Львів’яни масово поручилися за євромайданівця Панаса (доповнено відеосюжетом)

14:46 12 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міської ради.

Кримінально-процесуальний кодекс передбачає є такий вид запобіжного заходу, як особиста порука особою, котра заслуговує особливої довіри.

Уже більше ста відомих львів’ян відгукнулися на пропозицію міського голови Львова Андрія Садового та написали клопотання про готовність взяти на поруки євромайданівця й фотографа Олега Панаса, якого затримали у Львові  9 грудня. Його одразу ж було етаповано до Києва, де Шевченківський суд Києва інкримінував йому п’ять статей Кримінального кодексу: 194-ту (умисне знищення або пошкодження майна), 294-ту (масові заворушення), 341-ту (захоплення державних або громадських будівель і споруд), 342-ту (опір представникові влади, працівникові правоохоронних органів), 345-ту (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), а 11 грудня обрав Олегові Панасу запобіжний захід – два місяці під вартою.

Але оскільки остаточне рішення винесе апеляційний суд, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що готовий взяти Олега Панаса на поруки, й закликав до цього інших відомих мешканців найбільшого міста Західної України. А керівник юридичного управління Гелена Пайонкевич пояснює: 

«Серед запобіжних заходів, передбачених кримінально-процесуальним кодексом, є такий вид запобіжного заходу, як особиста порука. Це надання особою, яка заслуговує особливої довіри, письмової заяви про те, що вона зобов’язується забезпечувати підозрюваним певних дій.

Основна дія, яку, швидше за все, буде вимагати суд – це явка до визначеного слідчого чи не покидання без попереднього повідомлення місця проживання. Є також і інші дії, але, здебільшого, це забезпечення явки особи, за яку гарантує поручитель, вчасно до органів суду і слідства. За невиконання таких обов’язків поручитель може сплатити штраф, максимальна сума стосовно статей, які пред’явлено підозрюваному, буде становити близько 24 тисяч грн». 

Відтак клопотання про готовність взяти на поруки Олега Панаса вже написали більше ста відомих львів’ян. Серед яких – дипломати, історики, представники вишів і ЗМІ, книговидавці, театрали, митці, представники туристичного альянсу, ресторатори, Асоціації таксі, спортсмени та багатих інших.

А міський голова Львова Андрій Садовий розповів також із цього приводу:

«У понеділок у Львові був затриманий фотокореспондент Олег Панас. Ніхто не знав причини затримання, тільки в другій половині дня стало відомо, що його везуть до Києва.

Відбувся суд. Адвокати не пригадують таких судових процесів, який відбувся. Хоча там і було озвучено пропозицію, що я готовий взяти його на поруки, також доєдналося п’ять депутатів Верховної Ради, однак суд не взяв це до уваги.

Зараз адвокат, Тетяна Козаченко, готує апеляцію. Її не допускали до справи, вона не могла першу добу до нього потрапити. Адвокат, якого найняла держава, безоплатний, відмовився від своїх функцій, однак суддя залишила його. Зараз Тетяна Козаченко вже вступила в права, вона готує апеляцію. Наше юридичне управління активно підтримує з нею контакти. 

Я б хотів, щоб усі активні громадяни міста висловили свою позицію методом подачі заяви, що вони також готові взяти на поруки Олега Панаса. Суд може взяти одну, дві, три, п’ять чи десять заяв. Але мені важливо, щоб громада стала на захист нашого львів’янина. Це молодий хлопець, який працює у госпіталі у Винниках, любить фотографувати. Він хороший і щирий. 

Коли Олега затримали – це збентежило всіх громадян міста Львова. Ми повинні стати на захист кожного.

Цю справу треба робити максимально відкритою, бо відкритість дає шанс, що ніхто не буде щось «під столом» робити. Приємно, що люди зголосилися. Прийшли, написали заяви, що готові взяти на поруки Олега.

Ми повинні цього хлопця визволити. Ми повинні зробити все можливе, щоб наші хлопці не зазнавали переслідувань.

Вчора на допитах були директор музею «Територія терору» Тарас Чолій, керівник управління внутрішньої політики Андрій Шевців, викладач УКУ Отар Довженко, студенти УКУ. Ми повинні бути єдині, ми повинні захистити всіх. Це наш обов’язок.

Ми сьогодні з ними. Це не тільки біль цієї родини, це біль кожного з нас. Бо ніхто не знає, що чекає завтра кожного з нас, кожну нашу дитину. Тому ми повинні захистити кожного, чужих не буває, усі свої. Це наша принципова позиція. «Хата скраю» – це не наша позиція».

Про це повідомляє сьогодні, 12 грудня, прес-служба міської ради.

Як повідомляв «ЩЛ», затриманому у Львові активісту «шиють» кримінал, відтак суд заарештував його на два місяці, а десант Генпрокуратури на Львівщині стимулює чергові карні справи.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів