Кремль «не дуже влаштовують» пропозиції США стосовно припинення агресії Росії проти України

21:41 10 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: RIA Novosti

Про це заявив у понеділок глава МЗС РФ Сєргєй Лавров.

Доповідаючи сьогодні, 10 березня, Путіну в державній резиденції в Сочі, Лавров стверджував, що «запропонована США концепція пошуку виходу з кризи навколо воєнного вторгнення Росії до України не дуже влаштовує Москву», й пояснив, що він – «проти того, що США говорять про наявність нібито конфлікту між Росією і Україною і про визнання нинішньої влади України». Міністр також вкотре повторив, що «ситуація з новою українською владою створена державним переворотом». 

Відтак Лавров доповів Путіну, що державний секретар США Джон Керрі передав йому у п’ятницю, за словами російського міністра, «папір із цими неприйнятними для Росії пунктами, а на пропозицію Москви прибути з візитом перетелефонував у суботу про те, що хоче відкласти цю поїздку». Після цього, як додав Лавров, Керрі переслав йому «новий, додатковий папір», який знову викликав у Москві «дуже багато питань». 

За словами Лаврова, він підготував пропозиції Росії у відповідь і хоче доповісти про них Путіну. Але на цьому прес-служба Кремля поставила трикрапку й про суть цих пропозицій не повідомила.

Повідомляючи про це в понеділок «Радіо Свобода» пояснює, що згаданий Лавровим документ США, переданий у п’ятницю, з’явився після розмови президента США Барака Обами з російським президентом. У тій розмові, як повідомив Білий дім, Обама наголосив Путіну: дії Росії порушують суверенітет і територіальну цілісність України, і це привело США до низки кроків у відповідь у координації з європейськими партнерами, але ще є можливість вирішити становище дипломатичним шляхом, із урахуванням інтересів Росії, народу України і міжнародної спільноти, сказав тоді Обама.

Цей шлях передбачає, що уряди України і Росії проводять прямі переговори за сприяння міжнародної спільноти, міжнародні спостерігачі забезпечать дотримання прав усіх українців, у тому числі й росіян за національністю, російські війська повертаються на свої бази, а міжнародна спільнота далі разом допомагає українському народові напередодні травневих виборів, зазначив американський президент російському. А в суботу в згаданій Лавровим телефонній розмові Керрі попередив Москву, що її подальші дії в Україні «закриють будь-який простір, який іще лишається для дипломатії». Такими діями США вважають продовження Росією воєнної ескалації і провокацій у Криму та в інших частинах України, а також кроки до анексії Криму до Росії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів