Єврокомісія застерігає Польщу від блокування перевізниками кордону з Україною

09:28 17 листопада 2023 р.

Фото до новини

Дехто в Єврокомісії вважає, що польська влада не робить усе, щоб вирішити проблему та припинити протест польських перевізників.

Якщо польська влада не вирішить питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною, Єврокомісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, – заявила журналістка RMF FM у Брюсселі, пише DailyLviv.com.

Як почула журналістка, польська влада зобов’язана забезпечити товаропотік з України, так звані коридори солідарності.

Польська влада, відповідно до законодавства ЄС, зобов’язана забезпечити вільний рух українських вантажівок на пунктах пропуску, повідомив RMF FM речник Єврокомісії.

Дехто в Єврокомісії вважає, що польська влада не робить усе, щоб вирішити проблему та припинити протест польських перевізників. Брюссель явно втрачає терпіння.

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

"Європейська комісія все ще підтримує контакти з владою обох країн, ми не можемо коментувати потенційні заходи, оскільки обговорення тривають", - сказав речник Єврокомісії.

Неофіційно журналісту RMF FM стало відомо, що розглядається процедура порушення законодавства ЄС у зв’язку з порушенням польською владою положень регламенту ЄС про лібералізацію торгівлі з Україною, яку нещодавно продовжили до червня 2024 року. Наразі Комісія вивчає правові підстави для відкриття процедури.

Тимчасом польські перевізники заявили, що з понеділка блокуватимуть уже четвертий КПП на україно-польському кордоні. Більше того, організатори блокування кордону у Польщі підбурюють колег-словаків також заблокувати кордон з Україною. Вже був проведений попереджувальний годинний протест.

Нагадаємо, що після нещодавніх перемовин урядовців з Варшави і Києва з польськими перевізниками протестувальники відхилили їхні пропозиції.

Блокування трьох пунктів пропуску на кордоні Польщі з Україною триває з 6 листопада.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів