Єврокомісія та Польща спільно шукатимуть викрадених росією українських дітей

15:35 27 березня 2023 р.

Фото до новини

Ініціатива Польщі та Єврокомісії щодо викрадених Росією українських дітей реалізується тісній співпраці з українською стороною

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

У другій половині квітня має бути готова ініціатива Польщі та Єврокомісії щодо викрадених Росією українських дітей. Міністр у справах Європейського Союзу Шимон Шинковський вель Сенк повідомив, що тривають консультації з українською стороною.

«Ми прислухаємося до очікувань України та до того, як вона оцінює рішення, які ми пропонуємо», — зазначив Шимон Шинковський вель Сенк.

Питання викрадення українських дітей з тимчасово окупованих територій обговорювалося минулого тижня на саміті Європейської ради в Брюсселі. «Депортація дітей є воєнним злочином», — заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Своєю чергою прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький наголосив, що викрадення та денаціоналізація дітей нагадує «найгіршу практику нацистської Німеччини часів Другої світової війни».

«Гадаю, що приблизно в другій половині квітня ця ініціатива буде готова, її буде узгоджено також з українською стороною, і її можна буде ширше презентувати. Господарем цієї ініціативи є прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Ця ініціатива реалізується тісній співпраці з українською стороною».  

За підрахунками, росіяни викрали з України понад 16 тисяч дітей. Наразі лише 300 з них було повернуто.

Це питання також було в центрі уваги Міжнародного кримінального суду в Гаазі. 17 березня він видав ордери на арешт президента Росії владіміра путіна та російської омбудсменки з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Росія, яка не визнає МКС, заявила, що ордер на арешт «юридично недійсний».

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини

Росіяни масово вивозять підлітків з Луганської області в Чечню

Окупанти вбили в Україні 441 дитину

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів