Громадянам України знову треба доводити мету подорожі за кордон

16:04 7 липня 2020 р.

Фото до новини

Необов'язкові подорожі з України до країн Євросоюзу залишаються неможливими.

До категорії цих необов'язкових подорожувальників належать передусім туристи. Однак набагато простіше перелічити ті категорії українців, які все ж мають право перетнути кордони ЄС.

Найбільша визначеність у цьому питанні - у власників дозволів на проживання в країнах Європейського Союзу. Втім навіть у випадку тих, хто таких документів не має, за певних умов може бути дозволеним в'їзд до країн союзу. Виправданими вважаються подорожі для медичних працівників та спеціалістів, що доглядають за людьми похилого віку, сезонних працівників, робітників транспортної галузі, зокрема моряків, дипломатів, осіб, які їдуть з нагальних сімейних причин і транзитних пасажирів.

З першого липня до цих категорій додалися студенти, які їдуть на навчання та висококваліфіковані працівники, які не можуть виконувати свою роботу у дистанційному режимі.

Але тим, хто знайшов себе у цьому переліку, все одно варто залишатися вкрай обережним, попереджає аналітикиня громадської організації "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька. Йдеться лише про рекомендації ЄС, які кожна країна може втілити у життя по-своєму. Так, наприклад, Німеччина впускає на свою територію лише тих студентів, які "не можуть цілковито здійснювати їхнє навчання з-за кордону".

Тому, каже експертка, перед тим, як планувати подорож, слід максимально докладно вивчити офіційну інформацію щодо обмежень у країні, яка є метою поїздки. А також, якщо є можливість, проконсультуватися із відповідним консульством чи звернутися на його гарячу лінію. "Наявність причини вашої подорожі у переліку ЄС - це ще не гарантія того, що на кордоні конкретної держави вам не відмовлять у в'їзді",  - попереджає Кульчицька.

Із максимальною відповідальністю експертка радить підійти й до питання збору документів, які підтверджують справжність мотивів подорожувальника. За її словами, через пандемію COVID-19 перетин кордону для українців зараз нагадуватиме час до запровадження безвізового режиму, коли громадянам України буквально треба було доводити, куди і з якою метою вони подорожують. "Слід не лише бути впевненими у тому, що ви маєте визнану конкретною державою причину для в'їзду, але й у тому, що ви зможете її підтвердити при перетині кордону та за можливості надати усі необхідні довідки щодо вашого здоров'я", - попереджає Кульчицька, адже деякі правила прописані настільки неоднозначно, що залишають для прикордонників значний простір для інтерпретації.

Про це повідомила DW.

Сім рекомендацій від МЗС громадянам України, які планують здійснити подорожі за кордон.

ЄС допускає обмеження на подорожі для громадян України навіть до 2021 року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів