Глави МЗС країн ЄС сьогодні обговорять готовність України до асоціації

09:30 18 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

А в Київ має прибути в понеділок зі своїм 27 візитом місія європейських спостерігачів Кокса-Квасневського.

Як інформує сьогодні «Незалежне Бюро Новин», 18 листопада в Брюсселі (Бельгія) розпочнеться дводенне засідання Ради міністрів країн Європейського союзу на рівні глав МЗС та оборонних відомств. Міністри закордонних справ обговорять виконання Україною умов, висунутих ЄС для підписання Угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28-29 листопада. Дебати міністрів закордонних справ про підготовку до саміту країн «Східне партнерство» почнуться відразу ж після відкриття засідання.

Глави МЗС обговорять наступні пункти вимог до України: незастосування вибіркового правосуддя, реформи законодавства про вибори і прокуратурі. Крім цього буде обговорено питання екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Відтак «Незалежне Бюро Новин» нагадує, що на засіданні глав МЗС країн Євросоюзу повинно було бути прийнято остаточне рішення про те, чи буде підписано Угоду про Асоціацію Україна-ЄС. Однак своє рішення міністри збиралися засновувати на рекомендаціях місії Європарламенту у складі Пета Кокса та Олександра Кваснєвського, робота якої Україні була продовжена до саміту у Вільнюсі, котрий пройде 28-29 листопада. Таке рішення було прийнято через те, що Верховна Рада досі не прийняла всі необхідні законопроекти, в тому числі про прокуратуру і про можливість лікування ув'язнених за кордоном, що має стати підставою для звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Своєю чергою, «Радіо Свобода» повідомляє 18 листопада, що місія європейських спостерігачів має прибути в Київ зі своїм 27 візитом сьогодні й нагадує Александр Квасневський і Пет Кокс сподіваються, що Україна виконає всі умови ЄС для підписання на саміті угоди про асоціацію. Зокрема –вирішить нарешті «питання Тимошенко». 

Опозиціонери та провладні депутати запевнили Радіо Свобода у готовності до компромісу. А експерти зауважують, що президент Віктор Янукович веде тонку політичну гру, метою якої є не зрив, а саме ухвалення угоди про асоціацію. 

Три закони – про прокуратуру, зміни до виборчого законодавства і про лікування ув'язнених за кордоном (адресатом якого є Юлія Тимошенко). Саме ці документи слід ухвалити цього пленарного тижня Верховній Раді для уникнення провалу України на саміті 28-29 листопада у Вільнюсі.

Як визнав голова Верховної Ради Володимир Рибак, цього пленарного тижня «повинні розглянути три головних питання – обов’язки, які ми дали ЄС для підписання Угоди про асоціацію». За словами спікера, законопроекти про прокуратуру та про внесення змін до виборчого законодавства включені до розгляду в другому читанні і в цілому як закони. Хоча до їхніх текстів внесли «дуже багато поправок», над якими працює профільний комітет.

А найскладніше буде дійти згоди стосовно порядку лікування засуджених за кордоном. Робоча група з підготовки цього законопроекту минулого тижня не напрацювала жодного компромісного рішення. Член робочої групи, депутат від «Партії регіонів» Володимир Олійник запевняв у коментарі Радіо Свобода, що, незважаючи на такий підсумок минулого тижня, компроміс між депутатами з різних фракцій усе-таки можливий.

«Залежить це, безперечно, і від опозиції, і від влади. Але опозиція, очевидно, окремі лідери опозиції, не бажають вирішення проблеми. Тобто, є імітація самого процесу, активна така – багато слів…А от на реальний результат вони не націлені. Ми (депутати від «Партії регіонів». – Ред.) налаштовані на пошуки компромісу, ми сказали, що підтримаємо будь-який варіант, який не суперечитиме Конституції України. Тому потрібно знайти консенсус», – зазначив Володимир Олійник.

Заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Сас теж вважає, що порозуміння між депутатами-регіоналами і опозиціонерами стосовно «питання Тимошенко» цілком можливе до вільнюського саміту. І опозиціонери, мовляв, усе для цього зроблять. А от дії провладних парламентарів залежать насправді не від них, стверджує Сергій Сас.

«Усе залежить від однієї-єдиної людини – президента України. Якщо буде його добра воля, питання може без проблем вирішити за лічені хвилини. А юридичне оформлення того, що треба зробити, думаю, готове і не один раз. Я от досі сам собі не можу відповісти на запитання – влада ще не готова, чи вже не готова вирішувати ці всі питання?», – цікавиться Сергій Сас.

Політичний експерт Олексій Толкачов констатує, що українська влада готова вирішувати євроінтеграційні питання. А затягування з боку Віктора Януковича є не бажанням зірвати підписання угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі, а намаганням загальмувати негативну реакцію Москви.

«Якби Київ зараз однозначно сказав, що «ми не вестимемо подальші перемовини з Москвою, це було б таке розв’язання війни між Україною та Росією (торговельної, газової, економічної, будь-якої ), яка нам досі навіть не наснилася. Тому, думаю, що українська влада робить зараз достатньо мудро – їздить до Путіна і начебто про щось домовляється, однак Україна все-таки рухається до Асоціації. Бо коли зайдуть росіяни, вони просто розчавлять українських олігархів», – сказав Олексій Толкачов.

Після завершення попереднього, 26-го візиту, місії євроспостерігачів, екс-президент Європейського парламенту Пет Кокс висловив сподівання, що нинішній тиждень буде для України історичним, а не політичним.

Як повідомляв «Щоденний Львів», представники моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс та Алєксандер Кваснєвський повідомили, що влада пообіцяла їм вирішити «питання Тимошенко» до 19 листопада.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів