Депутати Львівської міськради не подають відомості про відсутність судимості та сімейний стан

16:36 25 січня 2021 р.

Фото до новини

20 депутатів Львівської міської ради також приховали свою партійність.

Громадянська мережа “ОПОРА” у Львові продовжує спрямовану на підвищення рівня прозорості та підзвітності депутатів місцевих рад кампанію «Атестація депутатів місцевих рад». Про це пише DailyLviv.

Напередодні новорічних свят на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради з’явилися біографії новообраних обранців. Попри відсутність у законодавстві переліку біографічних відомостей про депутатів, які мали б обов’язково оприлюднюватись на сайті органу місцевого самоврядування, Львівська міська рада від початку роботи депутатського корпусу нового скликання показує доволі високий рівень відкритості у цій частині.

Так, основним джерелом інформації про депутатів, як і раніше, залишається Інформаційний портал Львівської міської ради. Наприкінці грудня на ньому було оновлено інформацію про склад ради, а відтак, перейшовши у розділ “Депутати” та натиснувши на відповідний підрозділ, є змога ознайомитися із профайлами усіх 64 обранців. Структура профайлів побудована таким чином, що тут є інформація про те, від якої політичної партії було обрано депутата, його фото, дату та місце народження, освіту, досвід професійної діяльності, дані про громадську та політичну активність, програму, передвиборчі обіцянки, ініціативи, контактні дані та графік прийому громадян.

Відсутність уніфікованого підходу у депутатів до збору відомостей за компонентом “професійна діяльність”  призвела до того, що частина обранців надала інформацію у максимально розгорнутому вигляді (з деталізацією років, посад, установ/підприємств, в яких вони працювали та працюють), ще частина обранців обмежилася передачею інформації тільки про поточну зайнятість, а ще у частини ці дані узагальнені так, що досвід від актуальної зайнятості не відрізнити. 

У порівнянні до структури профайлу ради попереднього скликання, помітним є брак таких двох компонентів як відомості про відсутність судимості та сімейний стан. 

“Як і питання освіти чи досвіду роботи така інформація обов’язково повинна бути публічною, адже являє собою безпосередній суспільний інтерес для громадян і з точки зору загального розуміння в якій сфері представник чи представниця мають досвід, і з точки зору розуміння можливого потенційного чи реального конфлікту інтересів в прийнятті рішень та запобігання корупції” – наголошує координаторка проекту “Атестація депутатів місцевих рад” Анастасія Матвієнко.

Також до прогалин, які вдалося виявити, відносимо те, що станом на зараз у профайлах 20 депутатів не вказано інформації щодо актуальної партійної приналежності. Це Назарій Бербека, Роман Дуда, Оксана Маруняк, Володимир Марусяк, Олена Пасевич, Олена Пелех (фракція “Європейська Солідарність”), Євген Бойко, Гнат Герич, Андрій Закалюк, Дмитро Колесник, Юрій Лукашевський, Володимир Лучишин, Адрій Москаленко, Роман Федишин, Юлія Хомчин (фракція Об’єднання “Самопоміч”), Неля Васюта, Валерій Веремчук, Тарас Ворко, Юрій Мартинюк, Орест Печенко (фракція ВАРТА).

Загалом відкритість депутатського корпусу Львова для громадськості у частині оприлюднення біографічної інформації є доволі високою вже на початку роботи каденції. Є надії, що інформація у персональних профайлах обранців буде доповнена.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». У місті Львів за реалізацію ініціативи відповідає Львівська обласна організація «Громадянська мережа «ОПОРА».

Конкурс проєктів місцевих ініціатив у Львівській області прийматиме заявки до 1 березня

На фінансування партій у 2021 році передбачено 700 млн грн. Набільше отримає Слуга народу

Три роки ув'язнення отримав голова ДВК на Львівщині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів