На фінансування партій у 2021 році передбачено 700 млн грн. Набільше отримає Слуга народу

14:52 15 січня 2021 р.

Фото до новини

На фінансування НАЗК передбачено 1,144 млрд гривень. Частину цих коштів, 697 млн, спрямують на фінансування парламентських партій. Про це йдеться у додатку № 3 до держбюджету України на 2021 рік.

Аналітики Руху ЧЕСНО змоделювали, скільки фінансування отримає кожна з парламентських партій, пише DailyLviv.

Майже половину коштів усього бюджету держфінансування партій (49,6%) отримає “Слуга народу”. Впродовж 2021 року партія має отримати чотирма рівними частками (кошти виділяються на щоквартальній основі) 345,8 млн гривень.

Диспропорція в обсягах коштів, які має отримати кожна з парламентських партій, пов’язана із результатами парламентських виборів, від яких і залежить, яку частку фінансування партія отримуватиме впродовж каденції. Нагадаємо, “Слуга народу” на парламентських виборах отримала понад 43% голосів громадян, які взяли участь у виборах.

104,5 млн впродовж року має отримати ОПЗЖ. Хоч “Батьківщина” і отримала на виборах третій результат, загальний обсяг держфінансування у неї нижчий, ніж у “Європейської солідарності” та “Голосу”, які за підсумками виборів мали дещо нижчий відсоток підтримки виборців. Саме між цими партіями рівними частками розподілять “гендерні” 10% від загального бюджету державного фінансування. Збалансоване формування списків принесло цим партіям додатково майже по 35 млн гривень фінансування лише у 2021 році.

Варто розуміти, що суми, передбачені у бюджеті, не завжди співпадають із тим, що реально отримують партії. У 2016–2020 роках на фінансування партій сукупно виділили майже 2,2 млрд гривень, але по факту партіям перерахували на 500 млн менше. Причин є декілька.

У 2016 році фінансування було передбачено на весь рік, однак реально партіям перерахували кошти лише за третій і четвертий квартали. Того ж року “Опозиційний блок” не надав НАЗК потрібних документів і кошти взагалі не отримував, а “Батьківщина” надала документи із запізненням і отримала гроші лише за четвертий квартал. Значна розбіжність між передбаченими і реально отриманими обсягами коштів була і у 2019 році. Через дочасні вибори новий парламент обрали на кілька місяців раніше, і попереднє скликання значно раніше втратило право на держфінансування. Відповідно, частину коштів, передбачених на фінансування партій у 2019 році, партії не отримали (190 млн гривень). У 2020 році “Слуга народу” із власної ініціативи відмовилася від держкоштів у третьому й четвертому кварталах, отримавши відповідно не 140 млн, а 70 млн гривень.

Впливати на процес виділення коштів можуть і порушення, виявлені у фінзвітності партій. Наприкінці 2020 року НАЗК виявило порушення у звітах “Батьківщини” та “Голосу” і прийняло рішення про зупинку державного фінансування. Тоді ж “Батьківщина” подала до НАЗК уточнюючий звіт, і Нацагентство відновило фінансування. Невирішеним залишається питання з фінансуванням “Голосу”.

Якщо партія не усуне порушення (через подання уточнюючого звіту), то ризикує не отримати 81,5 млн гривень (і це тільки у 2021 році). Очевидно, НАЗК може виявити порушення і у звітах інших партій, що потенційно може призвести до тимчасової зупинки, а то й до повного припинення держфінансування.

Довідка

На законодавчому рівні державне фінансування партій в Україні запроваджено у 2015 році. Перші держкошти парламентські партії отримали у вересні 2016 року. Згідно із законом державне фінансування може бути використане на будь-яку статутну діяльність партій, крім пов’язаної з участю у виборах. Попереднє скликання парламенту використовувало держкошти передовсім для оренди офісів, виплати зарплат своїм працівникам, а також на рекламу та друковану продукцію.

Запровадження державного фінансування партій є загальносвітовою практикою, а країни, де його немає, є радше винятками. Із 43 європейських країн лише п’ять не мають державного фінансування партій.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів