Депутати Адамик, Мартинюк і Мельничук взяли на себе повноваження міського голови Львова

10:40 24 листопада 2020 р.

Фото до новини

Новообрана президія може призначати секретаря - в.о.міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо та приймати рішення.

Депутати трьох з п'яти фракцій Львівської міськради провели перше засідання вівторок, 24 листопада, повідомляє Zaxid.net.

У мінімально необхідному для кворуму складі депутати обрали президію, яка буде керувати сесіями міської ради та складати порядок денний сесії до офіційного обрання мера Львова. Президія міськради також може без мера скликати сесію, призначати членів виконкому, заступників міського голови та приймати рішення.

Засідання сесії зранку 24 листопада ініціювали депутати з фракції «ЄС». Разом з ними у сесійній залі ратуші зібрались фракції «Варти» та «Свободи», загалом 34 депутати з 64-х. Фракції «Самопомочі» та «Голосу» заявили, що не братимуть участі у цьому засіданні, назвавши його недемократичним. Оскільки результатів виборів міського голови Львова ще офіційно не оголошені, головував на сесії керівник міської ТВК Ігор Сліпецький.

Депутати зібрались у сесійній залі Ратуші, де ще не завершений ремонт і не встановлена система для електронного голосування. Представники трьох фракцій склали присягу, заспівали гімн, після чого руками проголосували за створення тимчасової президії, яка буде керувати сесіями ЛМР і складати порядок денний до обрання міського голови. До складу президії включили Петра Адамика («ЄС»), Юрія Мартинюка («Варта») та Любомира Мельничук («Свобода»), а також Роман Федишин з «Самопомочі» і Віталія Троця з «Голосу», які не прийшли, дотримуючись напередодні заявленого наміру бойкотувати нелегітимне засідання. За словами Петра Адамика, президія протягом 10 днів напрацює порядок денний і скличе нове засідання, щоб продовжити сесію. Водночас Ігор Сліпецький заявив, що результати виборів мера ТВК офіційно голосить протягом трьох днів і на наступному засіданні сесії новий мер мав би скласти присягу.

Петро Адамик також заявив журналістам, що секретарем Львівської міськради мав би стати Маркіян Лопачак зі «Свободи», а головою бюджетної комісії пропонують призначити депутатку «Варти» Наталію Шелестак.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко назвав сьогоднішнє засідання сесії ЛМР переворотом.

«Таке у цивілізованому суспільстві називають переворотом. Голова ТВК привів до присяги депутатів, не привівши до присяги міського голову. Таке відбувається вперше. І тим самим голова ТВК усунув обраного міського голову від повноважень. Отож, ми маємо тепер обраного міського голову Андрія Садового. І приведених депутатів, які утворили президію, яка фактично може перебрати на себе повноваження міського голови», – написав Москаленко у Facebook.

Зазначимо, що новообрана президія може призначати секретаря - в.о.міського голови, заступників міського голови, членів виконкому, голів комісій тощо та приймати рішення.

Нагадаємо, о 23:55 у день виборів міського голови, 22 листопада, міська ТВК внесла зміни у свою ж постанову і змінила дату проведення першої сесії з 3 грудня на 22 листопада. Рішення щодо зміни проведення першої сесії міська ТВК прийняла після скарг депутатів ЛМР з партії «ЄС», які наполягали на проведенні засідання до офіційного обрання міського голови Львова. Міський голова Львова Андрій Садовий одразу заявив, що проведення сесії без голови міської ради – це намагання узурпувати владу у Львові, мерія оскаржила рішення ТВК в суді.

У Львові подали позов до суду, щоб зупинити сесію нової Львівської міськради

Спроба узурпації влади у Львові: першу сесію ЛМР перенесли з 3-го грудня на 24-те листопада,- Садовий

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів