Чому у 15 районах Гомельської і Брестської областей Білорусі діють заборона чи обмеження на відвідування лісів

15:31 30 травня 2022 р.

Фото до новини

Загроза завдання ударів по Україні з території Білорусі зберігається, вважають у Генштабі Збройних сил України.

Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com. В останні дні травня з'явилася інформація про те, що на території Білорусі до кордону з Україною стягують додаткові армійські підрозділи. 

У Брестській області було помічено і російський оперативно-тактичний ракетний комплекс "Іскандер". Про придбання "Іскандерів" Мінськом у Москви в середині травня публічно заявив Олександр Лукашенко на зустрічі з губернатором Нижегородської області Росії Глібом Нікітіним.

За кілька днів у генштабі Збройних сил України заявили, що у Брестській області - за 50 кілометрів від білорусько-українського кордону - з'явився російський ракетний комплекс "Іскандер". Таким чином, за версією командування ЗСУ, загроза завдання ракетно-авіаційних ударів по українських об'єктах з території Білорусі зберігається.

Крім того, за словами прессекретаря міноборони України Олександра Мотузяника, є дані розвідки про те, що наприкінці травня заплановано навчання білоруської армії одразу на десяти полігонах у різних регіонах країни. "У рамках цих навчань передбачено передислокацію озброєння і військової техніки, а також виконання марш-кидків", - сказав Мотузяник під час брифінгу.

Як переконався кореспондент DW, у Бресті такі навчання справді відбулися. Причому чи не вперше у своїй історії місцеві десантники відпрацьовували навички безпосередньо у міських умовах з подоланням водної перешкоди.

Для цього бронетранспортери і автомобілі "Кайман" форсували річку Мухавець. Як повідомили у міноборони Білорусі, особливістю цьогорічних навчань став той факт, що вони проводилися без попередньої підготовки, а загальна протяжність маршруту водою становила більше одного кілометра. У деяких місцях глибина річки сягає 15 метрів. 

У травні місцева влада Кобринського району Брестської області оголосила, що "в рамках перевірки органів управління територіальної оборони" призвуть на військові збори із запасу кілька сотень людей: вони повинні будуть виконувати завдання з охорони й оборони важливих об'єктів.

Деякі чоловіки призовного віку вирішили тимчасово не ночувати вдома, щоби не потрапити на військові збори. "Наскільки я знаю, тих, хто потрапив "у партизани", відправили до прикордонної зони, - каже Катерина. - Тому родичі дуже хвилюються: чи не використовуватимуть наших чоловіків для якихось дій в Україні".

У керівництва Держприкордонкомітету Білорусі своя версія того, що зараз відбувається на кордоні з Україною. В інтерв'ю державним ЗМІ перший заступник голови прикордонного відомства Ігор Буткевич заявив, що з українського боку біля білоруських рубежів начебто перебувають озброєні групи, які не мають ні знаків відмінності, ні форменого обмундирування, тому кожну групу можемо розцінювати як диверсійну. 

Держприкордонкомітет Білорусі оголосив, що у Гомельській області на території трьох районів (Брагинського, Лоєвського і Хойніцького) з 1 червня до 31 серпня 2022 року обмежується в'їзд і перебування у прикордонній смузі "з метою забезпечення прикордонної безпеки". Фактично це означає, що впродовж усього літа потрапити на цю територію тим, хто на ній постійно не проживає, не можна буде.

Наразі у 15 районах Гомельської і Брестської областей діють заборона чи обмеження на відвідування лісів

У Білорусі знімають військову техніку зі зберігання і продовжують навчання

У прикордонних з Білоруссю районах трьох областей запроваджено додаткові заборони: що не можна

Загроза обстрілів з Білорусі

Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів з білорусі по об’єктах інфраструктури України, - Генштаб

Білорусь розгортає сили спецоперацій на кордоні з Україною

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів