Члени Мурованської ОТГ готові звертатись до Європейського суду, якщо їхню громаду ліквідують

19:02 3 березня 2020 р.

Фото до новини

25 лютого 2020 року у кількох львівських ЗМІ з’явилась інформація про затвердження Львівською ОДА нового проєкту перспективного плану Львівської області. У ньому визначили конфігурацію планованої Львівської ОТГ не лише в нинішніх межах міста, але й включили туди низку прилеглих сіл та, зокрема сусідньої діючої Мурованської ОТГ.


Відео: Львівський пресклуб

Офіційно документ не оприлюднено, але це підтверджують окремі фото, передруковані у ЗМІ та слова посадовців Львівської ОДА.

Чим керувались автори нового перспективного плану та які законодавчі підстави є в рішенні приєднати одну адміністративну одиницю до сусідньої без її відома? На ці питання у Львівському прес-клубі сьогодні відповідали представники громади та експерти.

Незалежний правовий експерт Ярослав Жукровський вважає, що новий проєкт перспективного плану Львівської області, який подали на затвердження у Кабмін, є сумнівним за своєю формою та змістом.

За його словами, правове регулювання діяльності та створення ОТГ і формування перспективних планів не передбачає процедуру повторного об’єднання, примусового роз’єднання, механізмів ліквідації чи реорганізації діючих об’єднаних територіальних громад. Отже будь-яка самодіяльність Львівської обласної державної адміністрації при формуванні перспективного плану щодо повторного об’єднання чи примусового роз’єднання є сумнівною, ймовірно, не легітимною.

По-друге, облдержадміністрація була зобов’язана дотриматися методики формування проєкту перспективного плану, яка затверджена постановою Кабінету міністрів. Урядова постанова є обов’язковою для виконання державними службовцями. Пункт 4-ий методики передбачає, що формування перспективних планів здійснюється з урахуванням уже створених територіальних громад.

«На мою думку, ситуація із створеними ОТГ, зокрема Мурованською, – це зневага до місцевого самоврядування, порушення Європейської хартії місцевого самоврядування. Багато населених пунктів виявили свою добровільну згоду на об’єднання, об’єдналися, розвиваються. Їм не потрібне інше об’єднання, яке держава у ручному режимі нав’язує, заганяючи їх у якісь інші формати ОТГ», – сказав експерт.

Він зазначив, що члени Мурованської ОТГ можуть та зобов’язані доводити бездіяльність Львівської ОДА щодо виконання методики формування проєкту перспективного плану, визнавати цю бездіяльність неправомірною і за цей непрофесійний підхід мають відповідалти державні службовці.

«Державні службовці львівської ОДА на чолі із головою мають відповісти за цей непрофесійних підхід у формуванні перспективного плану, за відсутність публічного оприлюднення проекту перспективного плану, за створення балаганної робочої групи із 70 людей, за непроведення публічних консультацій із територіальними громадами. В цьому випадку голова Львівської ОДА не має ховати голову, як страус. Має бути його чітка позиція», – сказав Ярослав Жукровський.
Експерт зазначив, що разом із колегами готовий допомогти громадам підготувати позов до Європейського суду з прав людини, щоб визнати те, що держава Україна зневажає базові цінності верховенства права та місцевого самоврядування.

Керівниця юридичного відділу Мурованської сільської ради ОТГ Зоряна Андросюк розповіла, що громада була створена відповідно до законодавства, адже пройшла усі процедури, передбачені законом про добровільне об’єднання та постановою Кабміну про формування перспективних планів.

Сороки-Львівські, Гамаліївська та Ямпільська сільради, які входять у громаду, ухвалили рішення про добровільне об’єднання. За словами Зоряни Андросюк, з 2018 року, коли відбулася перша установча сесія, громада плідно працює, розвивається, є спроможною, перспективною.

«У нас щороку зростає бюджет за рахунок збільшення податкових надходжень та зборів. Керівництво громади намагається залучати інвесторів, ставитися до них лояльно, створювати сприятливі умови. Залучення підприємців для нас – це створення робочих місць, розвиток інфраструктури. Також ми виставляємо на аукціон земельні ділянки, щоб розвивати громаду. За період існування громади ми організували та відкрили дитячо-юнацьку спортивну школу. Станом на 2020 рік відкрили мистецьку школу і зараз організовуємо її роботу», – розповіла керівниця юридичного відділу Мурованської ОТГ.

Вона наголосила, що в громаді довідалися про її ймовірне приєднання до іншої ОТГ зі ЗМІ. Чиновники із представниками Мурованської ОТГ не комунікують, не відповідають на інформаційні запити. Зважаючи на таку ситуацію, члени Мурованської ОТГ вирішили організувати акції протесту і кілька разів перекривали дорогу державного значення. Після цього учасникам акції протесту вручили підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 Ст. 279 Кримінального кодексу України (Блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, відключення енергопостачання чи іншим способом, яке порушило нормальну роботу транспорту або створювало небезпеку для життя людей, або настання інших тяжких наслідків, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років).

Також від громади було надіслано звернення до Кабінету міністрів, профільного міністерства та голови Львівської обласної державної адміністрації, де члени Мурованської ОТГ описали своє бачення функціонуваннягромади. Крім того, Мурованська ОТГ звернулась до прокуратури із проханням надати правову оцінку діям чиновників, які кулуарно включили у новий перспективний план існуючі громади.

«Чиновники нас не чують! Вони нас ігнорують, не хочуть зустрічатися із представниками органів місцевого самоврядування. Тому закликаю людей до рішучих дій! Нас не можуть просто взяти і знищити. Для «Великого Львова» ми  є цікаві, як фінансовий проєкт, як територія. Все, чого ми досягли, може бути знищено і будемо ходити з простягнутою рукою. Але ми не здамося, дійдемо до Європи, якщо буде треба!», – сказала Зоряна Андросюк.

Вона додала, що громада оскаржуватиме в суді проєкт перспективного плану Львівської області, коли отримає цей документ, якому наразі надали статус таємного.

Депутат Мурованської сільської ради ОТГ Орест Дорош розповів, що в 2017 році спільний бюджет громади був 25 млн грн, у 2018 році – 70 млн грн, а у 2019 році – 77 млн грн. Станом на початок поточного року бюджет Мурованської сільської ради ОТГ становить 96 млн грн. На території громади постійно ремонтують та будують дороги, ремонтують котельні, народні доми, встановлено 17 дитячих майданчиків, 4 штучних поля, відпочинкова зона, багатофункційний майданчик. У селі Гамаліївка, за час відколи створена ОТГ, була збудована нова школа.

Представниця громади Оксана Бахур розповіла, що живе в Мурованому з 2011 року, але саме після створення ОТГ побачила суттєві позитивні зміни у своєму населеному пункті.

«У нас ремонтують дороги, встановлюють освітлення, роблять дитячі майданчики та відкривають спортивні секції. Розвиток села є очевидним. Я відчуваю себе спокійно та захищено у своєму населеному пункті. Я бачу таку позитивну динаміку не лише у Мурованому, але й в Кам’янополі, Ямполі та інших селах. Не має значення кількість населення увтому чи іншому селі, адже кошти розподіляють справедливо і робота виконується відповідно до потреби громади. Мурованська ОТГ є спроможною, і ми не чекаємо допомоги ні від кого. Ми, мешканці, задоволені роботою органів місцевого самоврядування. Нас слухають і чують у громаді. Люди - проти нового проєкту перспективного плану Львівської області», – сказала Оксана Бахур.

Вона додала, що громада вимагає повернути на доопрацювання проєкт перспективного плану Львівської області, який ЛОДА скерувала на затвердження у Кабмін, і залишити Мурованську ОТГ як окрему громаду.

«Нас примусово хочуть приєднати до Львівської ОТГ. Це - анексія Мурованської громади. Нас не запитали, чи люди хочуть цього. Ні з юридичної точки зору, ні з моральної нас не почули. Влада своїм прикладом показує, як можна порушувати закон», – сказала Оксана Бахур.

Сьогодні голова Львівської ОДА запропонував протестувальникам написати йому звернення.

Довідка
Мурованська ОТГ створена у 2017 році на підставі Закону України «Про добровільне об’єдання територіальних громад» і успішно діє вже більше двох років та довела свою спроможність активним розвитком.

Нагадаємо, представники інших ОТГ вимагають оприлюднити таємний план адмінподілу Львівшини.

Експерт вважає, план Новострілищанської ОТГ «кувався» в кабінеті першого заступника голови Львівської ОДА.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів