Байден попросив у Конгресу $33 млрд для України до вересня цього року: як розподілять кошти

19:09 28 квітня 2022 р.

Фото до новини

Президент Джо Байден попросив у Конгресу США 33 мільярди доларів для фінансування гуманітарної та військової допомоги Україні до вересня цього року,

Про це він сказав у четвер, повідомляє CNBC, пише Dailylviv.com.

Величезний пакет допомоги супроводжується пропозицією до Конгресу внести зміни до кількох кримінальних законів, щоб полегшити США розпродаж конфіскованих активів російських олігархів.

Ці 33 мільярди доларів включають запит на додаткову безпеку та військову допомогу Україні в розмірі 20,4 мільярда доларів, а також додаткові гроші для фінансування зусиль США зі зміцнення європейської безпеки у співпраці з союзниками по НАТО.

«Ми або підтримуємо український народ, коли він захищає свою країну, або залишаємось осторонь, коли росіяни щодня продовжують свої звірства та агресію в Україні», – сказав Байден.

В адміністрації заявили, що це має на меті оснащення Києва та європейських партнерів додатковою артилерією, бронетехнікою, прискорення кіберспроможностей та передових систем протиповітряної оборони, а також сприятиме знищенню наземних мін та саморобних вибухових пристроїв.

Інша частина з $33 млрд – це сума $8,5 млрд для підтримки української економіки.

Ця сума допоможе фінансувати український уряд, підтримувати забезпечення продуктами харчування, енергетику та медичні послуги для українського народу, а також протистояти російській дезінформації та пропагандистським наративам, сказав Байден.

Частина коштів також призначена для підтримки малого та середнього сільськогосподарського бізнесу під час осіннього збору врожаю та для закупівлі природного газу.

Ці гроші, ймовірно, надійдуть у формі прямої фінансової допомоги, відносно рідкісної форми міжнародної допомоги.

Більшість іноземної допомоги — це вже придбані речі, наприклад зброя та продукти харчування. 

Байден заявив, що пряма допомога США економіці України «дозволить виплачувати пенсії та соціальну підтримку українському народу, щоб він мав щось у своїй кишені».

Ще 3 мільярди доларів підуть на більш традиційну гуманітарну допомогу у вигляді пшениці та інших товарів людям за межами України, які постраждали від різкого зростання цін на продукти харчування, спричиненого блокадою Росією українських кораблів.

Очікується, що запит на додатковий бюджет до Конгресу отримає широку підтримку серед республіканців і демократів, незважаючи на те, що загальні витрати Америки в Україні перевищують 36 мільярдів доларів лише за 9 місяців.

Інша частина пакету Байдена у четвер — це широкий набір пропозицій до Конгресу щодо зміни чинних законів, щоб полегшити Мінфіну та Держдепартаменту виконання сотень індивідуальних санкцій, які були накладені на російських олігархів, компаній та урядовців з початку війни.

Згідно з федеральним законодавством, щоб продати арештовані активи, прокурори повинні спочатку довести, що вони є доходами від злочину. 

Правознавці зазначають, що без злочину олігархи могли б подати позов про повернення майна і мали б хороші шанси виграти в суді. Згідно з пропозицією Байдена, Конгрес створив новий федеральний злочин, пов’язаний зі свідомим володінням доходами, безпосередньо отриманими від корупційних операцій з російським урядом.

Найближчим часом планується озброїти українські сили, щоб вони могли забезпечити повну перемогу у війні, повністю вигнавши Росію з України.

Але в довгостроковій перспективі США тепер прагнуть ширше послабити всю російську структуру влади, зв’язавши її війська у війні на виснаження.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів